Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu 4+kk, v němž si majitelé přáli minimum nábytku

  1:00aktualizováno  1:00
Někdo si zařizuje nový byt, další se pustí do kompletní rekonstrukce. Možná nejtěžší je však redesign části bytu. Využít to, co má stále svou hodnotu, přidat nové a vše propojit tak, aby interiér působil nově a svěže, to byl úkol pro designérky ze studia MULA design.

Majitelé nepotřebují hodně úložného prostoru. Heslem proměny tak byla jednoduchost až minimalismus. | foto: Jakub Kmošek

Designérky Magdalena Uttendorfská a Adéla Leciánová ze studia MULA design dostaly od klientky náročné zadání: v bytě 4+kk s plochou 83 m2, kde už nějakou dobu žije rodina se dvěma malými dětmi, měly upravit a „omladit“ obývací pokoj, pracovnu, ložnici a dětský pokoj tak, aby se celý byt vzhledově doladil, ale také oživil.

Ke stolu vybraly designérky židle, na kterých se dá i zhoupnout.  Tmavá stěna...

Ke stolu vybraly designérky židle Tip Ton od Vitry, na kterých se dá i zhoupnout. Tmavá stěna slouží i jako nástěnka.

„Ve všech místnostech byla světlá dřevěná podlaha a bílé dveře, což je dobrý základ. Majitelé mají rádi barvy a nepotřebují hodně úložného prostoru. Heslem proměny byla jednoduchost až minimalismus, ale v jejich oblíbených barvách,“ říká designérka Magdalena.

Kuchyň a další části bytu zůstaly v původním stavu, proto je na fotografiích nenajdete.

Místnost po místnosti

„Původně to znělo jednoduše. Majitelé si přáli do obývacího pokoje s jídelním koutem jen stůl se židlemi, pohovku a TV stolek, ale bez poliček, knížek, stolku a všech drobností, které místnost takzvaně zabydlí,“ říká Adéla. A to jim poměrně svazovalo ruce.

Designérky to vyřešily barvami, které majitelé mají rádi. Oblíbená zelená se tak opakuje na sedačce, na stěně u jídelního stolu i na jedné židli.

„Ke stolu byly použity židle Tip Ton od Vitry, na kterých se dá i zhoupnout. Zvolená barevnost židlí je výrazným prvkem celého prostoru,“ popisuje Magdalena. Sedačka Senso je od české firmy Polstrin design. Lze si u ní navolit jednotlivé moduly a vybrat potah jednotlivých dílů. Navíc každý sedací díl lze rozložit na lenošku.

Kvůli složitosti montáže lustru nad stolem vyřešily autorky návrhu osvětlení pomocí nástěnné lampy s delším ramenem. Stěna nad pohovkou zatím čeká na grafiky, až ty pravé padnou majitelům do oka. TV stolek nechaly designérky vyrobit na míru elektronice, kterou rodina již vlastnila. Tmavá stěna pak slouží i jako nástěnka.

Fotogalerie

V pracovně majitelky bytu zůstala původní červená židle, pohovka, lustr „buřinka“ a obraz, který lze označit za srdcovou záležitost majitelky. Místnost zároveň slouží i jako pokoj pro hosty.

Nad dveře navrhly designérky bílé skříňky na šanony, pod ně pak police na knihy z dubového masivu. Ve stejné materiálové kombinaci nechaly vyrobit i pracovní stůl se zásuvkami. Pod jeho pracovní deskou je řada zásuvek na drobnosti, tiskárna je schovaná do skříňky v levé části stolu, kde je umístěna na výsuvné desce.

Nad stolem se našlo místo pro atraktivní barevné kapsy na různé nezbytnosti. Nová komoda pak poskytuje úložný prostor i pro hosty. Veškerý nábytek na míru vyrobil truhlář Milan Šíma z Moravských Budějovic.

Ložnice i dětský pokoj v novém

Také ložnice dostala novou podobu. Ke stávající tmavé dřevěné posteli a tyrkysovým závěsům a béžové tapetě si manželé vybrali barevně výraznější variantu. Nad zlatobéžovou vyhrála žlutá a tyrkysová kombinace. Výrazný prvek představuje svítidlo „na míru“. Lustr se navléká jako korálky, na výběr jsou různé barvy i tvary.

Na míru byl vyroben také prádelník s příruční knihovnou v kombinaci bílého lamina a březové dýhy.„Jako noční stolek jsme vybraly kulatý stolek s ‚skrýší‘ a své místo zde našel i hvězdářský dalekohled. Žluté věšáky slouží jako němý sluha i pro odložení náhradních okulárů pro dalekohled,“ vypočítá Adéla.

Holčička a chlapec mají pokoj společný. Postele zůstaly původní, oživily je však kožené úchytky, o které se děti nemohou zranit. Zásuvky pod postelemi slouží k ukládání hraček. Na stěny použily designérky tapetu s lištičkami, oba sourozenci pak mají nad postelí obrázek oblíbeného zvířete.

Barevnost zásuvek určuje, komu patří. Nad stolem je nástěnka s boxy na ukládání...

Vysoká komoda nabízí úložný prostor, barevnost zásuvek určuje, komu patří. Nad stolem je nástěnka s boxy na ukládání psacích potřeb.

Nástěnná knihovna nad psacím stolem má posuvná dvířka, aby se do ní zbytečně neprášilo. Vysoká komoda nabízí úložný prostor pro potřeby k tvoření. „Barevnost zásuvek určuje, komu patří,“ upozorňuje Magdalena.

U prostorného stolu mají obě děti rostoucí židle, nad stolem je nástěnka s boxy na ukládání psacích potřeb. Ta nejenže chrání stěnu za pracovním stolem, ale slouží také pro výstavku výkresů, které se jednoduše připevní takzvanou washi páskou (washi jsou japonské samolepící pásky určené převážně k dekorování různých předmětů, pozn. redakce).

Stůl byl navržen ve stejném designu jako stůl v pracovně a opět se pod pracovní deskou našlo místo pro zásuvky na spoustu drobností.

Autorky návrhu

Zpočátku nezávisle na sobě přetvářely Magdalena Uttendorfská a Adéla Leciánová interiéry svých domovů, potom je začali oslovovat kamarádi a nyní již čtvrtým rokem navrhují pod značkou MULA design.

„Jsme návrhářky, které se řídí heslem, že s pílí, ctižádostí, elánem a nadšením se i záliba může proměnit v profesi. Navrhujeme převážně soukromé interiéry, obzvláště se na nás obracejí klienti s žádostí o návrhy dětských pokojíčků. Kromě soukromých interiérů navrhujeme i kancelářské prostory,“ říkají mladé designérky.

Autoři:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Pořídili si mezonet pro návštěvy Prahy. Místo koleje ho využívá i syn

Vzdušnost interiéru vtiskuje skandinávská barevnost a odlehčený nábytek....

V Praze nedaleko Vyšehradu, v proluce mezi starými činžáky, vyrostl před několika lety nový dům s mezonetovými byty....

Ústav pro idioty i obrazárna. Šternberský palác je barokním skvostem

Reprezentativní rodinné sídlo se v čase proměnilo v Ústav pro idioty, vojenskou...

František Josef, hrabě ze Šternberka, se společně s dalšími vlastenci rozhodl zpřístupnit obrazy české veřejnosti....

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Najdete na iDNES.cz