Recepty na léto

V létě by člověk neměl strávit půl dne vyvářením pro rodinu ani mytím spousty nádobí.
V létě by člověk neměl strávit půl dne vyvářením pro rodinu ani mytím spousty nádobí. Ovšem jíst se musí, a u vody či po dlouhé túře na kolech pořádně vytráví. Rychle připravené, zato vydatné jídlo se hodí.

Ostrá kuřecí polévka s chilli papričkami

6 porcí, doba přípravy 20 minut, doba vaření také 20 minut

* 2 malé čerstvé zelené chilli papričky bez jader
* 4 oloupané stroužky česneku
* 2 lžíce vody
* 650 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
* 1 l drůbežího vývaru
* 1 velká oloupaná cibule nakrájená na drobno
* 2 lžičky mletého kmínu
* 1 bobkový list
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1/4 lžičky soli
* čerstvě mletý černý pepř
* 100 g mražených kukuřičných zrn
* 2 lžičky sekaného čerstvého koriandru či petrželky

na ozdobu:
* 50 g na hrubo drcených chipsů tortilla
* 1 středně velké avokádo
* 2 očištěné jarní cibulky

Papričky, česnek a vodu mixujeme minutu, případně nasekáme na drobno a smícháme s vodou. Do většího hrnce nalijeme vývar a přidáme kuřecí prsíčka, cibuli, kmín, bobkový list, tymián, sůl, trochu pepře a papričkové směsi. Přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme a necháme vařit asi 15 minut. Kuřecí prsíčka vyjmeme, necháme trochu zchladnout a nakrájíme na kousky. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, přidáme kukuřici a koriandr. Přivedeme opět k varu a při mírné teplotě necháme vařit asi 5 minut, dokud není kuře měkké. Vyjmeme bobkový list. Polévku rozléváme do nahřátých talířů. Před podáváním ozdobíme každou porci trochou chipsů, kousky avokáda a nakrájenou jarní cibulkou.

Waldorfský kuřecí salát

4 porce Doba přípravy: 25 minut

* 100 g na kostky nakrájeného plísňového sýra
* 200 g bílého jogurtu
* 150 ml podmáslí nebo kysané smetany
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce čerstvého sekaného nebo 1 lžička sušeného kopru
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* 450 g kuřecího masa nakrájeného na menší kostky
* 200 g očištěných půlených cukrových lusků blanšírovaných*) 3 minuty
* 2 zelená dezertní jablka nakrájená na kostičky
* 50 g řeřichy potoční
* 300 g červeného hroznového vína
* 3 středně velké stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky
* 50 g oloupaných vlašských ořechů nasekaných na hrubo
* 4 lehce opečené krajíčky skořicového chleba s rozinkami nakrájené na menší kostky

Ve velké míse rozmačkáme vařečkou plísňový sýr. Postupně přidáme jogurt, podmáslí nebo kysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř. Vše smícháme do hladké zálivky. Pak do mísy přidáme kuřecí maso, cukrové lusky, jablka, řeřichu, hroznové víno, celer, ořechy a kousky chleba a dobře promícháme. Podáváme s chlebem s vlašskými ořechy.

Bramborová kaše s masem a zelím

4 porce Doba přípravy 15 minut, doba vaření 15 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule nasekaná na hrubo
* 350 g zelí nakrouhaného na hrubo a 3 minuty blanšírovaného
* sůl
* 1/4 lžičky sušené majoránky
* 350 g studené hovězí nebo jehněčí pečeně sekané na hrubo
* 650 g bramborové kaše

Na pánvi rozpálíme polévkovou lžíci oleje a na mírném ohni na něm podusíme cibuli do měkka. Přidáme zelí, sůl a majoránku a pečeme 2 až 3 minuty. K zelí přidáme maso a brambory a pečeme dalších 5 minut. Pak směs opatrně obrátíme a pečeme 5 minut po druhé straně. Když je pokrm z obou stran hnědý a křupavý, rozkrájíme ho na dílky a podáváme se salátem z mrkve, celeru, jarní cibulky a ředkviček.

*) Blanšírování: Postup, při němž se ponoří zelenina krátce do horké vody a pak se rychle zchladí pod tekoucí studenou vodou. Díky tomu je zelenina měkčí a zachovává si barvu i chuť.

Kuchařka RECEPTY PRO JEDEN HRNEC Z CELÉHO SVĚTA (vydal Reader´s Digest Výběr), na jejíž přípravě se podílela řada autorů, je trochu netradiční. Nejen že uvádí u všech 380 (!) receptů potřebné suroviny a postup vaření, ale také dobu, kterou budete potřebovat k přípravě jídla, a množství kalorií i tuků, jež si dopřejete. Kuchařka se nevyhýbá ani obecným informacím o jídle, například zde nechybí postupy při zpracování zeleniny, radí, jak sestavit vyvážený jídelníček nebo jak používat správně hořčice. Zvláštní kapitola je věnována jídlům na dovolenou, pro které potřebujete minimum nádobí i surovin Doporučená cena publikace je 690 Kč.