Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty na léto

aktualizováno 
V létě by člověk neměl strávit půl dne vyvářením pro rodinu ani mytím spousty nádobí.
V létě by člověk neměl strávit půl dne vyvářením pro rodinu ani mytím spousty nádobí. Ovšem jíst se musí, a u vody či po dlouhé túře na kolech pořádně vytráví. Rychle připravené, zato vydatné jídlo se hodí.

Ostrá kuřecí polévka s chilli papričkami

6 porcí, doba přípravy 20 minut, doba vaření také 20 minut

* 2 malé čerstvé zelené chilli papričky bez jader
* 4 oloupané stroužky česneku
* 2 lžíce vody
* 650 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
* 1 l drůbežího vývaru
* 1 velká oloupaná cibule nakrájená na drobno
* 2 lžičky mletého kmínu
* 1 bobkový list
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1/4 lžičky soli
* čerstvě mletý černý pepř
* 100 g mražených kukuřičných zrn
* 2 lžičky sekaného čerstvého koriandru či petrželky

na ozdobu:
* 50 g na hrubo drcených chipsů tortilla
* 1 středně velké avokádo
* 2 očištěné jarní cibulky

Papričky, česnek a vodu mixujeme minutu, případně nasekáme na drobno a smícháme s vodou. Do většího hrnce nalijeme vývar a přidáme kuřecí prsíčka, cibuli, kmín, bobkový list, tymián, sůl, trochu pepře a papričkové směsi. Přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme a necháme vařit asi 15 minut. Kuřecí prsíčka vyjmeme, necháme trochu zchladnout a nakrájíme na kousky. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, přidáme kukuřici a koriandr. Přivedeme opět k varu a při mírné teplotě necháme vařit asi 5 minut, dokud není kuře měkké. Vyjmeme bobkový list. Polévku rozléváme do nahřátých talířů. Před podáváním ozdobíme každou porci trochou chipsů, kousky avokáda a nakrájenou jarní cibulkou.

Waldorfský kuřecí salát

4 porce Doba přípravy: 25 minut

* 100 g na kostky nakrájeného plísňového sýra
* 200 g bílého jogurtu
* 150 ml podmáslí nebo kysané smetany
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce čerstvého sekaného nebo 1 lžička sušeného kopru
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* 450 g kuřecího masa nakrájeného na menší kostky
* 200 g očištěných půlených cukrových lusků blanšírovaných*) 3 minuty
* 2 zelená dezertní jablka nakrájená na kostičky
* 50 g řeřichy potoční
* 300 g červeného hroznového vína
* 3 středně velké stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky
* 50 g oloupaných vlašských ořechů nasekaných na hrubo
* 4 lehce opečené krajíčky skořicového chleba s rozinkami nakrájené na menší kostky

Ve velké míse rozmačkáme vařečkou plísňový sýr. Postupně přidáme jogurt, podmáslí nebo kysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř. Vše smícháme do hladké zálivky. Pak do mísy přidáme kuřecí maso, cukrové lusky, jablka, řeřichu, hroznové víno, celer, ořechy a kousky chleba a dobře promícháme. Podáváme s chlebem s vlašskými ořechy.

Bramborová kaše s masem a zelím

4 porce Doba přípravy 15 minut, doba vaření 15 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule nasekaná na hrubo
* 350 g zelí nakrouhaného na hrubo a 3 minuty blanšírovaného
* sůl
* 1/4 lžičky sušené majoránky
* 350 g studené hovězí nebo jehněčí pečeně sekané na hrubo
* 650 g bramborové kaše

Na pánvi rozpálíme polévkovou lžíci oleje a na mírném ohni na něm podusíme cibuli do měkka. Přidáme zelí, sůl a majoránku a pečeme 2 až 3 minuty. K zelí přidáme maso a brambory a pečeme dalších 5 minut. Pak směs opatrně obrátíme a pečeme 5 minut po druhé straně. Když je pokrm z obou stran hnědý a křupavý, rozkrájíme ho na dílky a podáváme se salátem z mrkve, celeru, jarní cibulky a ředkviček.

*) Blanšírování: Postup, při němž se ponoří zelenina krátce do horké vody a pak se rychle zchladí pod tekoucí studenou vodou. Díky tomu je zelenina měkčí a zachovává si barvu i chuť.

Kuchařka RECEPTY PRO JEDEN HRNEC Z CELÉHO SVĚTA (vydal Reader´s Digest Výběr), na jejíž přípravě se podílela řada autorů, je trochu netradiční. Nejen že uvádí u všech 380 (!) receptů potřebné suroviny a postup vaření, ale také dobu, kterou budete potřebovat k přípravě jídla, a množství kalorií i tuků, jež si dopřejete. Kuchařka se nevyhýbá ani obecným informacím o jídle, například zde nechybí postupy při zpracování zeleniny, radí, jak sestavit vyvážený jídelníček nebo jak používat správně hořčice. Zvláštní kapitola je věnována jídlům na dovolenou, pro které potřebujete minimum nádobí i surovin Doporučená cena publikace je 690 Kč.

Autor:






Nejčtenější

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Další z rubriky

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Andělčina, Liberec IV-Perštýn, okres Liberec. Dvougenerační hrázděná Liebiegova...
Hrázděné domy. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství hrázděných a podstávkových domů. Některé se pyšní několika patry, či dokonce věžičkou. Téměř všechny stojí v...  celý článek

V této kuchyni se žije. Rodina usedá na teakové židle okolo masivního teakového...
Do bytu v domě z roku 1860 použili mix starého a nového nábytku

V malebném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1860, v lázeňském městě Teplice se Martin narodil. Svého času dům využíval i hrabě Esterházy jako své letní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.