Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z řadového domku vzniklo osobité bydlení se skvělou letní kuchyní

  1:00aktualizováno  1:00
Vladimír s Jiřinou a dvěma syny bydleli několik let v domě s rodiči, nazrál však čas osamostatnit se. Zvažovali bydlení v Praze, nakonec zvítězil kraj, v němž mají oba kořeny, přestěhovali se do nového domku na okraji Prostějova. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Obývacímu pokoji vévodí stropní svítidlo Artemide Mercury, design Ross Lovegrove. Na pohovce, kterou doplňuje legendární stojací lampa DCW navržená Bernardem Schottlanderem už v roce 1951, pózuje domácí mazlíček - chameleon. | foto: Lukáš Hausenblas

Proč jste se rozhodli pro dům právě v této lokalitě?
Vladimír: Líbilo se nám zdejší prostředí a kvalitní infrastruktura. Nejde totiž o žádné typické satelitní městečko. Vyhovuje nám dopravní spojení a jsme také v blízkosti dálnice. V dosahu máme školy i lékaře a je to jen dvanáct kilometrů do Olomouce, kde také rádi nakupujeme.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Pořídili jste dům od developera?
Vladimír: Ano, koupili jsme si jeden ze šesti domů, které stavěl jako řadovku. Uspořádání domu nám ale nevyhovovalo, proto jsme oslovili architekty ze studia Fandament a nechali si interiér domu předělat podle vlastních představ.

Co mu chybělo? Co bylo třeba upravit?Vladimír: Existovalo více možných variant uspořádání domu. My jsme si ale přáli otevřený společenský prostor propojený s jídelnou a kuchyní. Optimalizovali jsme také půdorys horního podlaží, kde jsme úpravami získali více úložného prostoru, například místo pro knihovnu a šatník v ložnici.

Jiřina: Toužila jsem nejen po volně propojeném obytném prostoru, ale chtěla jsem přízemí s prosklenou stěnou a výhledem ven, s přímým vstupem na terasu a do zahrady, už proto, že máme také velmi společenského psa. Nechodí sice do domu, protože kluci jsou alergici, ale i tak je s námi stále v kontaktu alespoň přes sklo dveří, před kterými lehává.

Fotogalerie

Venku jsem si všimla letní kuchyně v bezprostřední blízkosti domu..
Architekt Pavel Lazarov: Šlo o to, aby se interiér co nejvíc propojil s exteriérem. Proto jsme k domu navrhli ještě zahradní objekt. Jeho součástí je sauna a menší tělocvična a prostor pro kola, koloběžky, zahradní nářadí a kamna udírny. Vznikl tam tak další venkovní obývací pokoj, který splňuje funkci letního bydlení.

Jiřina: Líbí se mi to propojení se zahradou a venkovní kuchyní. Když to počasí umožní, žijeme venku. Rádi se u nás doma scházíme s rodinou a přáteli. Často venku stolujeme, grilujeme a využíváme také udírnu.

Dostačuje tento dům čtyřčlenné rodině?
Vladimír: Nechtěli jsme žádný velký dům, který by vyžadoval mnoho údržby. Důležitý byl také přiměřený pozemek se zahradou. Upravujeme si druhý dům v Jeseníkách, kam jezdíme na víkendy a lyžovat. Tam bychom se rádi usadili v důchodu.

Může se hodit

Living Jeneč

Living Jeneč - rodinné domy na klíč v blízkosti Prahy.

Další domy na prodej v Praze na Reality.iDNES.cz.

Měli jste nějaká konkrétní přání, kterých se museli architekti držet?
Vladimír: Jisté představy jsme měli. Máme rádi jednoduchý a čistý styl. Oceňujeme nadčasová a praktická řešení. Tak trochu se v oboru pohybuji a o design se zajímám. Pravidelně jezdím na veletrh do Milána. Nábytek jsme si vybírali sami, ale hlavně mám slabost pro kvalitní a krásná svítidla.

Přízemí domu je možné ovládat inteligentním elektronickým systémem, který má přednastavené různé světelné scény, které odpovídají požadované situaci. Osobně jsem si přál betonový strop, v němž jsou osazena speciální svítidla do betonu Foro v designu Petera Zumthora.

Velký černý, ale subtilní jídelní stůl Arper doplňují kožené židle na kovových...

Velký černý, ale subtilní jídelní stůl Arper doplňují kožené židle na kovových podnožích a ve stejné barvě i atraktivní svítidlo Viabizzuno Peled, design Antonio Arola.

Aby prostor nevypadal příliš studeně, dopřáli jsme si v hojné míře dýhovaný nábytek s výraznou kresbou amerického ořechu, který jej nejen opticky zahřívá, ale celé přízemí i pohledově sjednocuje. Abychom to s dřevem nepřehnali, celek dotváří už jen bílá litá pryskyřičná podlaha.

V patře domu jsme také použili dýhu s výraznou kresbou olivy. Ještě nám zbývá pořídit si nový zahradní nábytek. Právě po něm jsem se poohlížel na loňském veletrhu nábytku v Miláně. Plánujeme stylově sjednocené posezení na terase i pod pergolou v černé barvě a jednoduchém designu.

Nebáli jste se bílé podlahy?
Vladimír: Ne. Běžně sice bývá bílý strop a tmavší podlaha, ale i obrácená varianta vypadá dobře.

Jiřina: Podlaha se navíc skvěle udržuje, je naprosto beze spár.

Kuchyň je zhotovená na míru z MDF desek lakovaných do vysokého lesku a pracovní...

Kuchyň je zhotovená na míru z MDF desek lakovaných do vysokého lesku a pracovní deska je z bílého corianu.

Zřejmě jste kladli velký důraz na dostatek úložných prostorů...
Vladimír: Právě proto, že dům není moc velký, bylo třeba využít prostor opravdu efektivně.

Jiřina: Je jich tu opravdu dostatek, sahají až po strop a mnohá místa jsou ještě i prázdná. Jsem ráda, že zde není moc ploch, kde je potřeba utírat prach. Vše je pěkně uklizeno a prostor působí úhledně. Veškeré vybavení je navrženo na míru našim požadavkům a zhotoveno truhlářem podle autorského návrhu studia Fandament.

Moc se mi líbí ten nádherný kus kamene ve vaší koupelně.
Vladimír: To je onyx. S nápadem použít jej tam, a zhotovit z něj svítící stěnu, přišli architekti z Fandamentu. Je nádherný a koupelnu opticky protepluje. Prohlubuje relaxační zážitek. Večer stačí zapálit svíčky a relaxovat ve vaně či pod sprchou.

Vidím, že jste spokojení.
Vladimír: Těší nás být tady spolu a užívat si příjemného prostředí domu i zahrady.

Jiřina: Vlastní dům je mým splněným přáním.

Vybavení ložnice je zhotoveno na míru z dýhy atraktivně zdobné dřeviny olivy....
Vybavení ložnice je zhotoveno na míru z dýhy atraktivně zdobné dřeviny olivy....

Vybavení ložnice je zhotoveno na míru z dýhy atraktivně zdobné dřeviny olivy. Paní domu zde má pracovní kout, kde se může věnovat své oblíbené činnosti – šití

Slovo architekta

Při první návštěvě stavby jsme i s kolegou Václavem Kociánem konstatovali, že do tohoto tradičního satelitního developerského domu vneseme velkorysé pojetí interiéru a detail, který naši práci podtrhne. Využili jsme strop z pohledového betonu a doplnili ho o dýhované stěny a litou podlahu. Na zakázce jsme spolupracovali s light designéry firmy Lumidée, kteří navrhli osvětlení do tohoto domu. Díky tomu jsme využili svítidel Foro jako součásti betonového stropu. Prosvětlení onyxové stěny dopadlo také velmi efektně. Investorovi děkujeme za projevenou důvěru v naši práci.

Ing. arch. Pavel Lazarov

K domu byl navržen ještě zahradní objekt, jehož součástí je sauna, menší...

K domu byl navržen ještě zahradní objekt, jehož součástí je sauna, menší tělocvična a prostor pro kola a zahradní nářadí. Vznikl tam venkovní obývací pokoj s letní kuchyní s grilem a udírnou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Skvělý dům má hvězdné sousedy. Majitelé se ho po 22 letech zbavují

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu....

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu. Majitelé, kteří koupili dům v roce 1996, jej...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...



Najdete na iDNES.cz