Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

  1:00aktualizováno  1:00
Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a velkorysejším traktem. Za hrou s objemy stojí přání babičky, která s rodinou majitelů žije. Chtěla vlastní vchod a klid.

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu. | foto: FG + SG

Mladá pařížská rodina bydlela spokojeně řadu let v bytě v městském činžáku. Zvrat nastal před třemi roky, když se do rodiny se dvěma synky, u kterých klepe na dveře puberta, narodila holčička.

Problém s prostorem a příchodem nového potomka se rozhodli manželé vyřešit změnou bydliště. Potřebovali metry navíc, chtěli být blíž centru, aby ušetřili čas, a přáli si bydlet s babičkou, která se nabízela jako ideální chůva.

Fotogalerie

Časem našli starý dům, stojící mezi dvěma domky, v rušné ulici, která byla od centra Paříže v takové vzdálenosti, kterou byli schopni finančně unést. Generální přestavba mohla začít. K té si přizvali příbuzného, architekta Mohameda Omaise a jeho kolegyni Olivii Gomesovou.

Architekti se hned na začátku vzdali obvyklého konceptu velkého domu s malou zahrádkou, přikrčenou vzadu za masou stěn a přišli s nápadem vytvořit praktický městský dvorek, který bude ze všech stran sevřený a stane se přirozeným srdcem společných rodinných aktivit.

Tím získali nejen unikátní oázu uprostřed města, odkloněnou od všech nežádoucích pohledů, ale také dvojnásobek světla a soukromí pro obyvatele domu.

Babička bydlí ve vlastní garsoniéře ve štítové části domu. Obsadila celé patro předního traktu s ložnicí, obývákem, kuchyňkou s jídelnou, koupelnou a šatnou. Na ulici vede balkon, po schodech dolů lze sestoupit do vstupní části domu, kde je umístěna do suterénu zapuštěná dvojgaráž s hydraulickým ovládáním a technická místnost s úložnými prostory.

Zadní trakt domu, ke kterému se dojde přes zelený dvorek s městskou zahrádkou, patří majitelům a jejich třem dětem a překvapí velikostí, má suterén, přízemí a tři patra.

Dům rodině navrhl jejich příbuzný, architekt Mohamed Omais, který se do práce...

Na technický suterén navazuje přízemí s jídelnou a kuchyní, v prvním patře je obývací pokoj, druhé a třetí patro pak zahrnuje čtyři ložnice s dětskou hernou a sociálním zázemím. Celková plocha domu je 170 metrů čtverečních a stavba byla dokončena v roce 2015.

Rozdíl mezi venkovní tváří domu, určenou veřejnosti a vnitřním privátním nádvořím umocňuje i volba materiálů. Na ulici hledí strohá betonová fasáda s černým vchodem a rámem balkonu, do zahrady je dům přívětivě obložen dřevem.

Industriálně jsou laděné i interiéry v celém domě. Betonové odhalené stropy ladí s bělostným štukem stěn a klasickými elegantními dřevnými parketami v pokojích, tmavá stěrka zvítězila díky své praktické údržbě v obytném přízemí domu.

Vybavení, nábytek a osvětlení v domě se nesou v duchu stále trendy skandinávských vzorů: subtilní detaily s výraznými barevnými akcenty a retro nádechem budou bavit majitele ještě dlouho.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl...

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.