Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Podkroví vily proměnili v půdní vestavbu. Inspirací jim byla loď

  1:00aktualizováno  1:00
Dvoupodlažní rodinná vila z 30. let minulého století už pomalu přestávala majitelům stačit. Přízemí prarodičům vyhovovalo, ale mladá rodina se s dalším potomkem začala poohlížet po dosud nevyužívaném podkroví.

Vizualizace: Vestavba nabízí nádherný výhled do okolí. | foto: IO studio

Mladá rodina se obrátila na architekta Luku Križka ze IO studia, aby pro ni zpracoval návrh půdní vestavby v prvorepublikové vile. Přízemí i první patro zde tvoří samostatný byt s vlastním vstupem ze společného schodiště.

„Očekávali, že s minimálním stavebním zásahem do prostoru krovu lze navrhnout dva dětské pokoje, šatnu a sociální zařízení, a přitom zachovat konstrukcí krovu bez výraznějších změn,“ vysvětluje architekt Križek.

Vizualizace: Pohled z ulice zachovává proporce původní stavby díky použití...

Vizualizace: Pohled z ulice zachovává proporce původní stavby díky použití sešikmených fasád a předsazených horních teras.

Jenže po prvním zaměření a osobní prohlídce bylo jasné, že tato jednoduchá možnost není reálná.

„Dimenze krovu vestavbu bez razantnějších stavebních úprav neumožňovala. Na druhé straně nás přivedla k jiným variantám, nová situace si prostě vyžádala nový přístup,“ vysvětluje Luka Križek.

Protože s rodinou již úspěšně spolupracoval na jiné zakázce, dostal nejen volnou ruku, ale dokonce podmínku: ať je návrh opravdu originální!

Za první republiky uměli stavět...

Vilka stojí na jižním svahu ve vilové čtvrti s výhledem na Ústí a přilehlou labskou krajinu. Městská čtvrť vznikla v třicátých letech minulého století jako „zahradní město“.

„Najdete zde řadu dobových architektonických klenotů. Při návrhu jsme proto chtěli navázat na tento architektonický odkaz a ́neprobudit ́ tak spící náladu třicátých let výrazově cizím a nepatřičným architektonickým jazykem,“ zdůrazňuje architekt Križek.

Vznikla tak komorní architektura inspirovaná motivem námořní lodi či člunu. „Tak tomu bývalo u některých funkcionalistických staveb v době první republiky běžné,“ upozorňuje Luka Križek.

Řešení ovšem jednoduché nebylo, už proto, že měla vzniknout nástavba plnohodnotného patra dvoupodlažního domu. To představovalo celou řadu estetických problémů. Výrazné navýšení hmoty objektu v celé půdorysné ploše by totiž znamenalo celkovou deformaci proporcí, a především komplexní proměnu charakteru vily.

„Proto jsme přišli s nápadem sešikmených fasád a předsazených horních teras, které perspektivně nástavbu zmenšují a evokují tvarově původní šikmou střechu,“ popisuje autor projektu.

Hrátky s proporcemi

Západní fasáda orientovaná do frekventované silniční komunikace nemá nové okenní výplně. Záměrně. Na této fasádě, pro běžné kolemjdoucí pozorovatele vizuálně nejvíce exponované, je tak nejlépe patrná myšlenka odkazu návaznosti na původní tvar jehlanové střechy.

Vizualizace: Do vestavby se přemístí kuchyň a pracovna a sociální zázemí s...

Vizualizace: Do vestavby se přemístí kuchyň a pracovna a sociální zázemí s komorou.

Ostatní fasády jsou při pohledu z hlavní ulice skryté v zahradách sousedních domů. Proto je mohli architekti řešit jako celoskleněné, pomocí posuvných dveří umožňují přístup na terasu, která je průběžná a obklopuje nástavbu ze tří stran.

„Další optické snížení stavby jsme docílili horizontálním dělením nástavby, které je velmi klasické a architekti jej s úspěchem používají po tisíciletí,“ říká architekt Križek.

Nástavbu tak odděluje od původní spodní vilky výrazná „kordonová římsa“, která v sobě ukrývá základní ocelovou rámovou konstrukci pro novou nástavbu.

Vizuálně i pocitově je tato římsa spojena s původní hmotou vilky, takže nástavbu opticky nenavyšuje. „Dalšího pocitového snížení jsme docílili díky bočním zábradlím, které vytvářejí jakousi atiku a přirozeně nástavbu snižují,“ objasňuje řešení architekt.

Novou nástavbou se získala terasa o výměře 40 m2 s překrásným výhledem do okolí a velký otevřený vnitřní prostor. To vedlo k nečekané změně zadání: majitelé se rozhodli umístit do nových prostor obývací pokoj s kuchyní o výměře 54 m2, pracovnu 14 m2 a sociální zařízení s komorou. Na místo původní kuchyně a obývacího pokoje přišly dva dětské pokoje.

Pohled stávající

Pohled stávající

Čelní pohled

Čelní pohled

Konstrukčně je nástavba řešena z ocelových profilů, místy doplněné dřevěnou trámkovou konstrukcí. Jednoduché tvarově konstrukční řešení vychází z kvádru s jednou sešikmenou stranou. Architektonicky nejcharakterističtější prvek představují dynamicky prolamované boky, které jsou konstrukčně nezávislé a tvoří samonosné zábradlí terasy.

Jsou navržené z ocelových jeklů opláštěných lehkým plechovým provětrávaným pláštěm. Zbývající fasády jsou opět řešeny z lehkého obvodového pláště z plechových kazet, které umožňují jemné tvarové „nalámání“. Některá místa a především povrch podlahy terasy jsou obložené dřevem, které evokuje náladu lodní paluby.

„I přes vizuálně bohatou formu jsme díky jednoduché konstrukci a použitému řešení docílili, že nástavba mladou rodinu přijde kolem tří milionů korun. V duchu návrhu věříme, že nově řešená vila s nástavbou se stane bezpečným plavidlem při dlouhé plavbě životem celé rodiny,“ dodává Luka Križek.

Autor

Ing. arch Luka Križek *1977

2010 – dokončil studium na ČVUT, Fakultě Architektury

Architekt a designér tvořící návrhy od rodinných domů až po veřejné stavby.
Jeho práce je ve velké míře zaměřena na návrhy interiérů pro velké mezinárodní korporáty.

V současnosti spolupracuje s českým výrobcem světel společností HALLA, pro které navrhuje kolekci světel ARBO.
V červenci 2014 veřejnosti představí širokou kolekci nábytkového designu pod vlastní značkou.

2007 - zakladatel a majitel architektonického kanceláře IO Studio s.r.o.
2004 - spoluzakladatel architektonické kanceláře DOT Architects s.r.o.

2014 - otevření showroomu v Opletalově ulici v Praze, k prezentaci
vlastní kolekce nábytku a světel

Ocenění:
2014 – čestné uznání v GrandPrix Architektů 2014 za Radegast Atlantic v Brandýse nad Labem v kategorii interier (více zde včetně fotografií)
2014 – Stříbrná medaile na mezinárodní soutěži A’Design Award za Vodafone data shop Ostrava, Nová Karolína
2014 – Bronzová medaile na mezinárodní soutěži A’Design Award za interiér kuchyně

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Z rekreačního domku mají po rekonstrukci skvělé bydlení u přehrady

Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které...

Pokud budete hledat v Brně zajímavou lokalitu, určitě nemůžete opominout okolí brněnské přehrady. Zeleň, klid a také...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...



Najdete na iDNES.cz