Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půdní mezonet pro tři děti a tři psy: výtah je vyveze až do bytu

  1:00aktualizováno  1:00
Ze dvou špatných půdních bytů vznikl jeden velký mezonet, tedy dvoupodlažní byt. Vyvaroval se dokonce úskalí, která přinášela nízká podchozí výška původních interiérů. V obou podlažích se ale musely zvednout střechy do dvora.

Zvednutím střech do dvora se podařilo výrazně eliminovat nevyhovující nízké výšky | foto: Martin Zeman

Nepromyšlenou rekonstrukcí v 90. letech minulého století vznikly na půdě pražského činžáku na Letné dva byty. "Dispoziční uspořádání bytů bylo ale naprosto nevyhovující, velmi nízká podchozí výška v horním podlaží, velké množství nevyužitých šikmin a další chyby prostor výrazně znehodnocovaly," popisuje výchozí stav architektka Radka Zedníková ze studia oooox.

Společně s kolegyní Evou Bradáčovou se proto rozhodly pro radikální řez: spojit, vybourat, přestavět. Investor, který oba byty získal, jim dal zcela volnou ruku.

Žádal komfortní prostor pro velkou rodinu s třemi dětmi (a třemi psy). Zvednutím střech do vnitrobloku (památkáři se tomuto kroku rok bránili!) a dalšími stavebními úpravami se podařilo získat nejen skvělý velký obytný prostor (285 m2), ale také terasy v obou podlažích bytu.

Obytná kuchyně s jídelnou je centrem celého bytu

Obytná kuchyně s jídelnou je centrem celého bytu

Upozorňujeme, že fotografie vznikly ihned po dokončení stavebních prací.

Centrum bytu: kuchyně s jídelnou

Ústředním "bodem" celého bytu se stala obytná kuchyně s jídelnou, kde je dost prostoru pro pohyb dětí i psích spolubydlících. Na podlaze se objevila cementová stěrka, protože se snadno udržuje.

Její šedou plochu "rozbíjí" deska jídelního stolu z průmyslové mozaiky. Příjemný teplý odstín dřeva merbau se objevuje také na pracovní desce kuchyňské linky či na podlaze v obývací části.

Hlavní dominantu této části interiéru tvoří hmota schodiště vedoucího do horního podlaží. "Protože jsme měli dost místa, mohli jsme si je dovolit pojmout jako kompaktní hmotu. Prostor pod schodištěm nám posloužil pro umístění úklidové komory," vysvětluje Radka Zedníková.

Drobné detaily dokáží prostor výrazně ozvláštnit

Drobné detaily dokáží prostor výrazně ozvláštnit

"Těžký" dojem, který schodiště vyvolává, však bylo nutné odlehčit. Architektky se proto rozhodly pro celoskleněné zábradlí bez rámu. Je navíc kotveno skrytě tak, aby vynikla jeho lehkost. Horní podesta je také oddělena, podlaha i zábradlí jsou z plného plechu, do něhož se "zakusují" dřevěné trámy krovu.

Obývací pokoj slouží především jako televizní místnost, právě z něj má rodina vstup na částečně krytou otevřenou terasu. Díky tomu ji lze využívat i za deště. Ve spodním podlaží najdete také hlavní ložnici s koupelnou a šatnou, nechybí ani hostinský pokoj (opět s vlastní koupelnou).

V celém bytě je minimum nábytku, protože úložné prostory vyřešila velká samostatná šatna. V ložnici postačila jen velká postel. Ale výrazný prvek v jejím interiéru nechybí díky dekorační tapetě s výrazným vzorem za čelem postele. Je totiž doplněna o 3D prvky.

K ložnici rodičů patří koupelna s vanou i sprchovým koutem

K ložnici rodičů patří koupelna s vanou i sprchovým koutem

Na ložnici navazuje koupelna s dvěma umyvadly, vanou a sprchovým koutem. Obklady jsou lehce perleťové, v šedo-hnědo-fialové barvě. Velké formáty tu doplňuje mozaika.

Tři potomci získali celé horní podlaží, před všemi pokoji mohou navíc využívat společnou sluneční terasu. Mají také svou vlastní koupelnu ve snadno udržovatelném provedení - v cementové stěrce.

Výtahem až do bytu

Protože byt zabírá celé podlaží, je možné do něj vyjet výtahem přímo. Tři psi si vyžádali speciální řešení, proto je z haly vstup rovnou do "mycího boxu" pro psy. "Díky tomu se špína udrží jen u vstupu a netahá se po celém bytě," tvrdí architektka Zedníková.

Neobvykle vstřícný přístup investorů vůči architektkám nevznikl náhodou, ale jako důsledek předchozích špatných zkušeností. "Investorka má za sebou již několik zařizování bytů. U tohoto už na počátku řekla, že tentokrát by to chtěla jinak, takže se nám svěřuje," popisuje Radka Zedníková.

Na pracovní desku bylo použito dřevo merbau

Na pracovní desku bylo použito dřevo merbau

Celoskleněné zábradlí bylo zvoleno s ohledem na hmotu schodiště

Celoskleněné zábradlí bylo zvoleno s ohledem na hmotu schodiště

V překladu by tato věta mohla znít i takto: "Najala jsem si odborníky, tak ať se o všechno postarají. Je to jejich starost." Třeba rok trvající diskuse s památkáři, kteří bránili zvednutí střechy do vnitrobloku - prý se tím naruší letecký pohled na Letnou - by patrně majitelé bytu po pár měsících vzdali.

Jenže kompromisy se jim v předchozích bytech nevyplatily. Proto nejen rekonstrukci, ale také návrh nábytku nebo nepříjemná jednání ponechali na architektonickém studiu.

Místem se v koupelně pro děti šetřit nemuselo

Místem se v koupelně pro děti šetřit nemuselo


Autoři

Studio oooox se zabývá architekturou a designem interiérů. Ve svých návrzích hledá přístupy spojující výhody praktických řešení s nápaditým provedením.

Specializace studia na interiérový design umožňuje navrhovaná řešení dotáhnout do posledního detailu včetně vnitřního vybavení.

Studio oooox prezentuje své návrhy formou fotorealistických vizualizací, čímž klientům dává jasnou představu o výsledku, který mohou očekávat.

Autorky: Ing. arch. Radka Zedníková a Ing. arch. Eva Bradáčová

projekt: 2008

realizace: 2009


Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce...

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun....

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.