Půdní byt v centru Prahy pro jednu ženu a velkého psa svědčí oběma

  1:00aktualizováno  1:00
Nedaleko Národního divadla v Praze si našla majitelka malý půdní byt v zrekonstruovaném činžáku. Centrum jí vyhovuje, protože všude dojde pěšky, do práce i za kulturou. A během dne v klidu stihne vyvenčit i svého psa.

Obývací pokoj je vybavený převážně skandinávským nábytkem | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Magda původně bydlela na okraji Prahy blízko Divoké Šárky, kde jí rodiče přenechali byt a přestěhovali na chalupu. Poklidné místo jí vyhovovalo, měla pocit, že v centru, kde pracuje, by si nikdy neodpočinula. I pro Rolfa byla blízkost zeleně příjemná.

Potom však několikrát navštívila kamarádku, která mnoho let žije nedaleko Václavského náměstí v pátém patře činžovního domu. "Překvapilo mě, jak rychle jsem se po překonání pár pater ocitla v naprostém klidu. Její byt je orientován do vnitrobloku stejně jako můj současný," říká Magda.

Sklo nad spodními kuchyňskými skříňkami se dobře udržuje, červená barva prostor oživuje

Rozhodla se změnit bydliště. Už i kvůli tomu, že cesta autem do práce v centru jí zabírala více než hodinu. Pokud jí sousedé nemohli Rolfa přes den vyvenčit, strávila v autě denně několik hodin.

Rozhodnutí o koupi půdního bytu v centru však ovlivnily i vzpomínky. Už jako dítě snila o pokojíčku v podkroví. "Půdní prostor na mě působí útulně. Navíc střešní okna propouštějí spoustu světla," vysvětluje své rozhodnutí.

Když je dobrý projekt

V bytě bylo vše podstatné už hotové. Podlahy, koupelna, kuchyňská linka i velkorysé úložné prostory. "Se zařizováním jsem tedy neměla příliš starostí. Nebyla nutná žádná přestavba, ani jiné stavební úpravy. Stačilo byt dozařídit nábytkem," říká majitelka. A Rolf nakonec zjistil, že i v centru Prahy je dost místa na proběhnutí, svou majitelku si užije víc než předtím.

Zelené stolky působí jako příjemný barevná akcent

Zelené stolky působí jako příjemný barevný akcent

Židle z kolekce Eames Plastic Side byla navržena již před více než 50 lety, jen laminát nahradil polypropylen

Židle z kolekce Eames Plastic Side byla navržena již před více než 50 lety

Byt po rodičích, ve kterém žila předtím, byl zařízen v klasickém stylu. Ten ji nelákal. S výběrem nábytku jí proto pomohl kamarád, o kterém věděla, že se zajímá o design. "Přivedla jsem ho sem ještě před podepsáním kupní smlouvy, protože jsem chtěla znát jeho názor na koncepci celého prostoru. Považuji za důležité se při nákupu půdního bytu poradit s někým, kdo má zkušenost s takovým typem bydlení,” říká Magda.

Jedna místnost přesto zůstala nezařízená. Důvod? "Můj přítel je v současné době pracovně v zahraničí. Projekt, který tam odjel zrealizovat, se však chýlí ke konci, a teprve až se vrátí, rozhodneme se, jestli v místnosti uděláme pracovnu nebo dětský pokoj…"

Ložnice je orientována do vnitrobloku, je tak zcela klid na spaní

Ložnice je orientována do vnitrobloku

Kdo má toaletu s oknem?

Kdo má toaletu s oknem?

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 8/2010.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Dům si nakreslili za půl hodiny. A pak jej podle plánů postavili

Koncept domu ve tvaru L se ve společenské zóně otevírá na jižní stranu směrem...

Vize domu se zrodila v hlavách majitelů o dovolené na Kanárských ostrovech, kde za půl hodiny vznikl i jeho náčrtek....

Trable s dřevníkem. Z nenápadné kůlny je dost velká nepříjemnost

1

Na hranici s naším pozemkem stál léta dřevník. Nikdo ho neopravoval, začal chátrat a hrozilo zřícení. Požádali jsme...

Jezdí se rekreovat do domu plného čertů i andělů. Nic nevyhazují

Vstupní halu, z níž se vchází do všech místností v přízemí, si po přestavbě...

Čtyřčlenná rodina spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové a zpěváka a nakladatele Pancha jezdí netradičně chatařit...

Najdete na iDNES.cz