Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do půdního bytu v Praze dostali i kousek Afriky. Trvalo to čtyři roky

  1:00aktualizováno  1:00
Manželský pár našel po letech pendlování mezi JAR a Českou republikou svoje místo na pražských Vinohradech. Prostorný půdní byt Christian s Lucií rekonstruovali pomalu a s rozvahou. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Většina nábytku byla vyrobena na míru podle návrhů Ateliéru Vltava. Osvětlení v hlavní obytné části zajišťují závěsná svítidla a stojací lampy od výrobce Artemide. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Manželé koupili půdní byt už hotový od předchozího majitele. Christian s Lucií jej pouze přizpůsobili svým potřebám a osobnímu vkusu tak, aby spojení současného designu a původních artefaktů z exotické Afriky vytvořilo skutečnou harmonii. „Především můj muž má rád současný design, čemuž původní interiér neodpovídal,“ vysvětluje Lucie.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Zásadně se tak proměnil především hlavní obytný prostor a obě koupelny. Lucie také potřebovala větší pracovní plochu v kuchyni, protože ráda vaří. V obývacím pokoji zase bylo nutné vyřešit úložné prostory, protože tento manželský pár má mnoho knih. Celé řešení včetně nábytku na míru navrhli architekti Tomáš Bezchleba, Zbyněk Buchta, Klára Andrlová a Jitka Šívrová z Atelieru Vltava.

Manželé měli i dva speciální požadavky. „Do obývacího pokoje jsme si přáli umístit krbovou vložku a taky jsme chtěli nechat jednu zeď volnou pro sbírku původních afrických masek pocházejících z oblasti, kde se narodil a vyrůstal můj muž,“ vysvětluje Lucie.

„Protože jsme znali předchozí práce Atelieru Vltava, věděli jsme přibližně, co můžeme očekávat, a tak jsme vše ostatní nechali na architektech,“ dodává.

Jednotlivé zóny v prvním patře bytu na sebe plynule navazují. Vstupní prostor,...

Jednotlivé zóny v prvním patře bytu na sebe plynule navazují. Vstupní prostor, jídelna, kuchyň i obývací část jsou součástí jediného otevřeného prostoru, což umožňuje celé rodině být spolu, i když každý zrovna dělá něco jiného.

Architekti přišli s mnoha zajímavými řešeními. „Moc nás baví například nika v kvádru, v němž je umístěn krb, která slouží jako privátní prostor pro čtení s vlastní lampičkou a příruční knihovnou,“ přiznává Lucie. 

„Také doplňky jsou řešeny velmi důmyslně, například konferenční stolek u pohovky je vyroben z corianu použitého i v kuchyni a deska stolu je zhotovena z parket, které vidíte na podlahách,“ vypočítává.

Fotogalerie

Afrika v Praze

I při užití afrických masek a dalších podobných prvků byt odpovídá představám o současném moderním interiéru.

Je to zásluha především umírněné barevnosti. Dominuje zde bílá a šedá barva, kterou v malém množství doplňuje žlutá.

„Velmi se nám osvědčila betonová stěrka, která působí industriálně a je tak v příjemném kontrastu s převládajícím dřevem na podlahách, trámech i schodišti. Moderní, futuristicky vyhlížející corian navíc trochu tlumí teplotu dřeva. Výsledek dokazuje, že citlivé kombinace materiálů, barev a tvarů mohou vytvořit dokonalou harmonii i v případě nábytku a doplňků z různých kultur a dob,“ prozrazuje majitelka.

Základním materiálovým prvkem v bytě je zrenovovaná dubová parketová podlaha a...

Základním materiálovým prvkem v bytě je zrenovovaná dubová parketová podlaha a dřevěné trámy nesoucí strop nad obytným patrem. Výrazná barevnost podlahy a stropu je vhodně doplněna nábytkem v neutrální šedé a bílé barvě.

Stěrku najdete také v jedné z koupelen. Osvědčila se i po praktické stránce, díky dokonalému povrchovému ošetření jí voda vůbec nevadí. Snadno se udržuje a vypadá stále stejně dobře. Prevence v podobě několika vrstev laku je však klíčová.

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Chcete ho koupit nebo potřebujete podnájem? Vyberte si ze široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Během rekonstrukce narazili investoři na jediný problém, a to s firmou, která vyráběla nábytek do obývacího pokoje. Tento typ nábytku dělali poprvé, a protože není z laminátu, ale z dřevěné dýhy, tak rohy při ohýbání praskaly. Jejich práce se tedy velice protahovala a ve výsledku některé detaily nedopadly úplně nejlépe.

„To jsme však už neřešili, protože jde o drobnosti, o kterých víme vlastně jen my a architekti. Celkově jsme ale touto spoluprací byli velmi zklamáni především kvůli špatné komunikaci. Příště bych si truhláře vybrala jedině na doporučení kamarádů nebo známých, kteří mají už vlastní zkušenost. Nic dalšího jsme naštěstí řešit nemuseli a s konečnou podobou i funkčností bytu jsme velmi spokojeni,“ dodává majitelka.

Koupelna je v obou patrech bytu. Původní dřevěnou podlahu nahradila dlažba....

Koupelna je v obou patrech bytu. Původní dřevěnou podlahu nahradila dlažba. Úložný nábytek byl i zde vyrobený na míru.

Nábytek ve vstupní části bytu je vzhledem k propojení s oknem volen v textuře...

Nábytek ve vstupní části bytu je vzhledem k propojení s oknem volen v textuře rámu dřevěného okna.

A názor architektů? „Byt, který klient koupil po adaptaci podkroví od předchozího majitele, vykazoval značné nedostatky z hlediska dispozičního i materiálového řešení. V první etapě došlo k úpravě horního ložnicového patra mezonetu. Skleněné příčky jsme nahradili standardními příčkami ze sádrokartonu a jejich tvar narovnali,“ popisují architekti.

V rámci dispozičních změn vznikla oddělená koupelna se záchodem a prostorem pro pračku, ložnice rodičů a k ní přičleněná šatna a dětský pokoj. Druhá etapa byla věnována rekonstrukci dolního vstupního obytného patra. Zde z hlediska dispozic nedošlo k výrazným zásahům.

„Zachovali jsme původní otevřený propojený prostor. Jediným výraznějším stavebním zásahem byla instalace krbové vložky na rozhraní obývacího pokoje a prostoru kuchyně. Vše jsme řešili převážně formou vestavěného nábytku navrženého námi na míru,“ doplňují autoři.

Stěna za kuchyňskou linkou se dobře udržuje díky stěrce v imitaci betonu s...

Stěna za kuchyňskou linkou se dobře udržuje díky stěrce v imitaci betonu s lakovanou povrchovou úpravou. V kuchyni převládají materiály jako MDF s šedou fólií ve vysokém lesku, corian a Hi-macs v bílé matné barvě a nerezové úchytky a sokly.

Atelier Vltava

Tomáš Bezchleba, Zbyněk Buchta, Klára Andrlová
realizace projektu: rozdělen byl do několika etap, probíhal v letech 2010 až 2013

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Právník Josef Winternitz nechal vilu postavit v během roku 1932 pro svou ženu...
Béžová princezna ze Smíchova. Ve Winternitzově vile můžete i přespat

Podle neotřelé barvy interiéru nazývali hosté za první republiky vilu manželů Winternitzových béžovou princeznou....

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum...

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.