Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé si svůj půdní byt užívají. Klidně i ve vaně v obytném prostoru

  1:00aktualizováno  1:00
Dušan s Lindou se rozhodli upravit nevyužitou půdu čtyřpodlažní vily z počátku 20. století v Opavě pouze pro sebe. Podkroví s pomocí architektů proměnili v jeden velký otevřený celek, dokonale uzpůsobený jejich životnímu stylu. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Obývacímu prostoru vévodí sedací souprava Greta (design Ivana Dombková) čalouněná textilií a konferenční stolek z ořechového masivu. Lze jej rozdělit na čtyři samostatné díly a přesunout kamkoliv podle potřeby. Každý je opatřen zásuvkou s přítlakovým systémem. | foto: Iveta Kopicová

Úprava podkroví nebyla jednoduchá. Na půdu vedlo původní schodiště a byla zastřešená velice složitou valbovou střechou, která je tažená ze všech stran. "Nechtěli jsme typický půdní byt s přiznanými trámy. Konstrukčních prvků zde bylo příliš, domnívám se, že by působily spíš rušivým dojmem," vysvětluje Dušan.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt

Všechny sloupy se architektce Ivaně Dombkové podařilo rafinovaně zakrýt sádrokartonem a nábytkovými sestavami. Sloupy zmizely a zůstal jen zajímavě členitý, ale klidný, čistý relaxační prostor s šikminami, které prozrazují podkroví.

"V šikminách bylo třeba také trochu jinak řešit osvětlení. Nestačilo jednoduché zabudování, potřebovali jsme, aby bylo možné světla natáčet," upozorňuje Linda.

Hodně lidí by tak velký prostor rozčlenilo na více pokojů, ale manželský pár nelákaly oddělené ložnice ani pracovny. "Jsme rádi spolu, nechceme se před sebou uzavírat. Máme potřebu komunikovat. Naše děti z předchozích manželství už odrostly a obývají patro pod námi. Chtěli jsme jen víc klidu pro sebe, osobní komfort pro nás dva," vysvětlují netradiční otevřené prostoru manželé.

Akrylátovou vanu Elipso Duo Oval (Kaldewei) umístěnou volně v obývacím prostoru...

Akrylátovou vanu Elipso Duo Oval (Kaldewei) umístěnou volně v obývacím prostoru doplňuje podlahová vanová baterie Starck (Axor Hansgrohe).

Vana v prostoru

Soukromé patro Lindy a Dušana představuje výhradně jejich osobní a relaxační zónu, je řešené nestandardně a přesně vystihuje jejich individuální požadavky.

Přestože působí velmi vzdušně, intimní zónu s ložnicí, šatnou a koupelnou oddělili architekti skleněnými posuvnými dveřmi. Jsou z čirého skla, celek tak působí ještě prostorněji. V případě potřeby větší intimity lze zatáhnout závěsy, které dveře kopírují.

Fotogalerie

"Protože zde máme velkou terasu, pěkný výhled a já velmi rád relaxuji ve vaně, přál jsem si vanu umístit volně v prostoru poblíž vstupu na terasu. V letních dnech rád odpočívám a někdy i spím v závěsném lůžku na terase. Je naším dalším relaxačním prostorem. Je kompletně vybavená, grilujeme zde a je tu i sprcha," vysvětluje Dušan.

Netradičním způsobem tu byla vytvořená i kuchyň. Na první pohled se zdá malá, ale zdání klame. Je zcela standardně vybavená dřezem, varnou deskou i myčkou. Nádobí je v samostatných modulech kolem a chladnička s mrazničkou a pečicí trouba včetně potravinových skříní je vestavěna do jednoho z modulů skrývajících podpěrné konstrukční prvky. Z druhé strany jsou v obývacím prostoru do téhož modulu začleněny knihovny.

Chybí tu jen jídelní stůl. "Často se stravujeme mimo domov, případně stolujeme o patro níž u dětí. Tady moc nevaříme, a když už si něco připravíme, sníme to u konferenčního stolku," prozrazuje Linda.

Kuchyňská sestava je zhotovená na míru, nádobí je uložené v samostatných...

Kuchyňská sestava je zhotovená na míru, nádobí je uložené v samostatných modulech kolem.

Malá je i pracovna, slouží k vyřízení drobné soukromé agendy. Stačil menší pracovní stůl, židle a nezbytné úložné prostory.

Kde vládne jednoduchost

V interiéru převládá bílá barva, dřevo s nápadnou kresbou, sklo a nerezové detaily, protože majitelé mají rádi jednoduchost a účelnost, žádné zbytečné dekorace. Přáli si proto naprosto neutrální základ.

Může se hodit

Upravte si byt podle Vašich představ. Zkušené stavební firmy a řemeslníky poptejte zdarma na AAAPOPTAVKA.CZ.

Interiér výrazně dekoruje krásná kresba použitého ořechu. Například konferenční stolek nebo pracovní deska jsou z masivu, na větších plochách byla použita ořechová dýha.

"Když by nám náhodou chyběly barvy, stačí sedací soupravu doplnit barevnými polštáři. Hodně sportujeme a cestujeme, máme barevný život a doma relaxujeme a užíváme si klidu," tvrdí majitelé.

Atypické lůžko zhotovené na míru podle návrhu architektky Ivany Dombkové je v...

Atypické lůžko zhotovené na míru podle návrhu architektky Ivany Dombkové je v záhlaví opatřeno atraktivním, ležérně působícím závěsným polštářem, jehož potah je možné podle potřeby prát a měnit.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 1/2014.

Autor:



Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...



1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

V této kuchyni se žije. Rodina usedá na teakové židle okolo masivního teakového...
Do bytu v domě z roku 1860 použili mix starého a nového nábytku

V malebném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1860, v lázeňském městě Teplice se Martin narodil. Svého času dům...

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě...

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.