Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Objevili starý kryt v centru Prahy. Přestavěli ho na vlastní pánský klub

  1:00aktualizováno  1:00
Je jich pět, milují hudbu a chtěli soukromý pánský klub. Opuštěný kryt civilní protiletecké ochrany na Praze 1 byl ideálním místem. Během čtyř měsíců vytvořili z prázdného a zanedbaného prostoru klub Beats.PM Lounge, který je takovým prodlouženým obývákem. Za jeho návrhem stojí designér Tom Garcy.

Původní vzhled krytu civilní protiletecké ochrany i s betonovou kozou. Ta posloužila jako nohy stolu. | foto: Tom Garcy

Kryt určený k civilní protiletecké ochraně obyvatelstva byl postavený v suterénu činžovního domu před druhou světovou válkou. V minulosti sloužil prostor o velikosti 35 metrů čtverečních jako skladiště a sklep.

Pětice kamarádů s vášní pro hudbu o podobném prostoru již dlouho uvažovala. Samotné hledání pak bylo k jejich údivu otázkou chvilky. Dozvěděli se o prázdném krytu a začali s majitelem jednat.

Z krytu soukromý klub

Jejich nápad o vlastní klubovně, kde by poslouchali hudbu, se líbil a jednání proběhlo bez problému.

Realizaci tedy nic nebránilo. Výhodou byly zachované původní chodby, kterými se během rekonstrukce mohla vynášet suť.

Strop klubu má v nejvyšším místě 2,5 metru a v nejnižším místě pod průvlaky dva metry. Výška prostoru se zvýšila díky snížení podlahy ve tvaru do L, které nyní slouží jako sokl na sezení. V místnosti je bar, prostorné rohové sezení a produkce hudby.

Boční stěny jsou z akustického sádrokartonu nepravidelně vyplněného izolační vlnou. Kožená pohovka je vyrobena na zakázku. Bar a místo pro DJe tvoří ocelová konstrukce s přivrtanými stavebními betonovými překlady z hrubého neopracovaného betonu. Pracovní plochy jsou z leštěného nerezu. 

Původní větrací šachty krytu jsou vyplněné vzduchotechnikou pro přívod a odvod vzduchu. Celý klub je ozvučený technikou Yamaha.

Prostorné rohové sezení bylo vytvořeno na zakázku.

Prostorné rohové sezení bylo vytvořeno na zakázku.

Designér Tom Garcy, který je jedním z pěti zakládajících členů, využil v interiéru hrubé a studené materiály. V klubu převládá surový beton v podobě stavebních betonových překladů, nerez a očištěné staré cihly.

Uplatnění našla i betonová stavební koza, která v krytu zůstala z minulých dob, kdy sloužil jako skladiště a sklep. Kozu se podařilo obnovit a využít jako nosník stolu v novém klubu.

Výsledkem je designově čistý až syrový minimalismus, který odkazuje na původní účel protileteckého krytu.

Tom Garcy

Studoval na Fakultě architektury ČVUT, ale studium dokončil na VŠUP. Prošel ateliéry grafického designu, vizuální komunikace a nových médií. Pohybuje se na poli reklamy a grafiky a současně designu interiéru.
Více informací na www.garcy.net a www.beats.pm

Koncepce celého prostoru vychází z několika až tetrisově do sebe zapadajících písmen L.

"Klub Beats.PM Lounge je ryze VIP prostor, do kterého se lze dostat pouze skrze známost některého ze zakladatelů. Náplní klubu je zejména zážitek z poslechu v Česku nepříliš rozšířených žánrů britské hudby," vysvětlil pro iDNES.cz návrhář Tom Garcy.

"Nejdůležitějším krokem bylo odhlučnění celého prostoru. V okolí by hudbou neměl být nikdo rušen. Snažíme se všem vycházet maximálně vstříc. Prostor ovšem není klasickým klubem. Větší množství lidí se v něm schází pouze příležitostně," uzavírá designér.

Autor:


Témata: zakázka, Hluk, Yamaha

Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Taipei Performing Arts Center - autor Rem Koolhaas
Světová architektura v Česku: zatím ji uvidíte jen ve filmu

Mezinárodní festival Film a architektura se už pošesté představí v Praze a ve vybraných regionech. Hvězdou letošního...

Nedávno otevřená vyhlídková terasa na střeše budovy Národního zemědělského...
Pražské střechy lákají na fantastické výhledy, zahrádky i pikniky

V Barceloně mají na střechách bazény, v Paříži zase galerie a komunitní zahrady. V Praze je to komplikovanější....

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.