Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prosklený dům jako velký výklad: černé závěsy se kolem něj zatahují zvenčí

  1:00aktualizováno  14:44
Ten dům má snad nejneobvyklejší jméno na světě. Tvoří ho jeho souřadnice 47°40’48” SŠ/13°8’12” VD. Pod tímto oficiálním názvem se v Adnetu u Salcburku skrývá moderní dům, který je překvapivě jednoduchý a přitom nabízí obrovský prostor.

Dům vypadá, jako by byl „zaparkovaný“ na louce jen náhodou | foto: Adam Moerk

Manželský pár Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová si prý místo pro svůj dům vybral ani ne tak kvůli nádhernému horskému panoramatu kraje Tennengau, které lze obdivovat z terasy, ale spíše kvůli dálnici vzdálené jen dva kilometry.

Možná i proto není podle architektů Marie Flöcknerové a Hermanna Schnölla dům 47°40’48” SŠ/ 13°8’12” VD vytvořen pro určité konečné místo.

"Stejně tak by mohl být někde jinde," zdůrazňují. Však také na první pohled vypadá, jako by byl jen náhodou zaparkovaný na louce.

Horské panorama kraje Tennengau je úchvatné

Konstrukce je zapuštěna asi metr do jižního rohu svahu, na severu je oddělena od země v délce asi osmi metrů. Ihned upoutá svojí jednoduchostí: mezi podlahovou deskou a plochou střechou z betonu litého na místě se rozpíná obytný prostor.

Skoro to vypadá, jako by zdejší obyvatelé žili za skleněnou záclonou. Jenže díky perfektním detailům mají dostatek soukromí, třeba na severozápadním okraji má střecha přesah osm metrů. Architekti použili také převrácenou skladbu střechy, pod ocelový rošt zavěsili železobetonovou desku o tloušťce 16 mm.

Okna jsou osazena do kubusů na ploché střeše

Konstrukce je zapuštěna asi metr do jižního rohu svahu

Půdorys obytných prostor vychází z multiplikace typu Farnsworth: místnost rozděluje devět dřevěných krychlí, každá o rozměrech 2,4 x 2,4 metru. Obsahují úložné prostory, instalační jádra a také ocelové sloupy, které nesou střechu. Čtyři z nich (tři koupelny a šatnu) osvětlují střešní okna Velux, která lze otvírat a zavírat elektricky a zajišťují i větrání místností.

Okna jsou zasazena do kubusů vytvořených z izolovaných trojvrstvých desek a osazených na ploché střeše. Oživují tak siluetu domu svou hravostí. Střešní okna jsou jednotně nakloněna o 30 stupňů horizontálně, jejich směrování se však liší podle typu využití místnosti.

Z celého domu se můžete těšit pohledem na krajinu zachycující změny světla během dne

Místnosti mají specifickou světelnou atmosféru

Okna v koupelně směřují na východ, aby zachytila ranní slunce, okno šatny je naopak nakloněno k severu, aby se místnost příliš nepřehřívala. Páté okno nad kuchyňskou částí míří na západ a zachytává večerní slunce.

Kolem těchto pevných bodů se obyvatelé domu pohybují v místnosti rozdělené pouze skleněnými stěnami. Skládá se z obytných prostor, ložnic, kuchyně, garáže a terasy. Na rozdíl od skleněného domu Miese van der Roheho však nejsou obývací místnost a příslušenství uspořádány lineárně, ale zkombinovány do půlkruhu, jehož zakřivení kopíruje panoramatickou scenérii venku.

Stěny krychlí a kuchyňského bloku pokrývají abstraktní obrazy kmenů stromů umístěné vzhůru nohama

Světlo všude v domě

Vnitřní otevřenost domu a často tmavé interiérové povrchy poskytují vnitřním místnostem specifickou světelnou atmosféru. Z celého domu se můžete těšit pohledem na krajinu zachycující změny světla během dne.

Naproti tomu přímé sluneční světlo proniká do velké místnosti pouze v určitou denní dobu skrz střešní okno umístěné nad kuchyňským blokem, a to hlavně časně ráno a kvečeru, kdy je slunce nízko nad horizontem.

V interiéru je pouze minimum nábytku, úložné prostory se ukrývají v dřevěných krychlích

Interiérové vybavení domu 47°40’48” SŠ/13°8’12” VD zredukovali majitelé a architekti na minimum, stejně jako množství smyslových podnětů, aby tím víc vyniklo okolní prostředí. A protože vnější svět je barevný, zůstaly povrchy místností uvnitř naopak jednobarevné.

Stěny krychlí a kuchyňského bloku pokrývají abstraktní obrazy kmenů stromů umístěné vzhůru nohama. Když vám oči  sklouznou po neopracovaném nápadném betonu stropu a opustí bezesparou podlahu, lze bez překážek sledovat okolí domu.

Místnosti rozdělují pouze skleněné stěny

Několik zabudovaných filigránských kusů nábytku ruší skleněné zdi minimálně, ty jsou pouze klimatickým pláštěm. Ze strany je kontinuita místnosti orámována pouze černými závěsy, které se táhnou v kolejnicích podél okraje střechy (a tím vně před fasádou).

Když jsou zataženy, musí panoramatický výhled ustoupit pohyblivému obrazu, který tvoří odrazy světla a polostínu způsobené pohybem kusů textilií ve větru.

Závěsy se táhnou zvenčí v kolejnicích podél okraje střechy

stavba

Obytný dům pro dvě osoby
Majitelé: Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová
Design: Maria Flöcknerová a Hermann Schnöll, Salcburk, Rakousko
Místo: Adnet u Salcburku, Rakousko
Dokončení: červen 2006

Autor:



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Dům pravé blondýnky. Reese Whitherspoonová svou rolí zvýšila cenu domu

Takřka dramatickou chrámovou atmosféru zdůrazňuje v obývacím pokoji tmavé dřevo...

Cenu domu v Beverly Hills, Holmby Hills a Bel-Air v Los Angeles neurčuje zdaleka jen jeho kvalita, ale také jméno...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...



Najdete na iDNES.cz