Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prosklený dům jako velký výklad: černé závěsy se kolem něj zatahují zvenčí

  1:00aktualizováno  14:44
Ten dům má snad nejneobvyklejší jméno na světě. Tvoří ho jeho souřadnice 47°40’48” SŠ/13°8’12” VD. Pod tímto oficiálním názvem se v Adnetu u Salcburku skrývá moderní dům, který je překvapivě jednoduchý a přitom nabízí obrovský prostor.

Dům vypadá, jako by byl „zaparkovaný“ na louce jen náhodou | foto: Adam Moerk

Manželský pár Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová si prý místo pro svůj dům vybral ani ne tak kvůli nádhernému horskému panoramatu kraje Tennengau, které lze obdivovat z terasy, ale spíše kvůli dálnici vzdálené jen dva kilometry.

Možná i proto není podle architektů Marie Flöcknerové a Hermanna Schnölla dům 47°40’48” SŠ/ 13°8’12” VD vytvořen pro určité konečné místo.

"Stejně tak by mohl být někde jinde," zdůrazňují. Však také na první pohled vypadá, jako by byl jen náhodou zaparkovaný na louce.

Horské panorama kraje Tennengau je úchvatné

Konstrukce je zapuštěna asi metr do jižního rohu svahu, na severu je oddělena od země v délce asi osmi metrů. Ihned upoutá svojí jednoduchostí: mezi podlahovou deskou a plochou střechou z betonu litého na místě se rozpíná obytný prostor.

Skoro to vypadá, jako by zdejší obyvatelé žili za skleněnou záclonou. Jenže díky perfektním detailům mají dostatek soukromí, třeba na severozápadním okraji má střecha přesah osm metrů. Architekti použili také převrácenou skladbu střechy, pod ocelový rošt zavěsili železobetonovou desku o tloušťce 16 mm.

Okna jsou osazena do kubusů na ploché střeše

Konstrukce je zapuštěna asi metr do jižního rohu svahu

Půdorys obytných prostor vychází z multiplikace typu Farnsworth: místnost rozděluje devět dřevěných krychlí, každá o rozměrech 2,4 x 2,4 metru. Obsahují úložné prostory, instalační jádra a také ocelové sloupy, které nesou střechu. Čtyři z nich (tři koupelny a šatnu) osvětlují střešní okna Velux, která lze otvírat a zavírat elektricky a zajišťují i větrání místností.

Okna jsou zasazena do kubusů vytvořených z izolovaných trojvrstvých desek a osazených na ploché střeše. Oživují tak siluetu domu svou hravostí. Střešní okna jsou jednotně nakloněna o 30 stupňů horizontálně, jejich směrování se však liší podle typu využití místnosti.

Z celého domu se můžete těšit pohledem na krajinu zachycující změny světla během dne

Místnosti mají specifickou světelnou atmosféru

Okna v koupelně směřují na východ, aby zachytila ranní slunce, okno šatny je naopak nakloněno k severu, aby se místnost příliš nepřehřívala. Páté okno nad kuchyňskou částí míří na západ a zachytává večerní slunce.

Kolem těchto pevných bodů se obyvatelé domu pohybují v místnosti rozdělené pouze skleněnými stěnami. Skládá se z obytných prostor, ložnic, kuchyně, garáže a terasy. Na rozdíl od skleněného domu Miese van der Roheho však nejsou obývací místnost a příslušenství uspořádány lineárně, ale zkombinovány do půlkruhu, jehož zakřivení kopíruje panoramatickou scenérii venku.

Stěny krychlí a kuchyňského bloku pokrývají abstraktní obrazy kmenů stromů umístěné vzhůru nohama

Světlo všude v domě

Vnitřní otevřenost domu a často tmavé interiérové povrchy poskytují vnitřním místnostem specifickou světelnou atmosféru. Z celého domu se můžete těšit pohledem na krajinu zachycující změny světla během dne.

Naproti tomu přímé sluneční světlo proniká do velké místnosti pouze v určitou denní dobu skrz střešní okno umístěné nad kuchyňským blokem, a to hlavně časně ráno a kvečeru, kdy je slunce nízko nad horizontem.

V interiéru je pouze minimum nábytku, úložné prostory se ukrývají v dřevěných krychlích

Interiérové vybavení domu 47°40’48” SŠ/13°8’12” VD zredukovali majitelé a architekti na minimum, stejně jako množství smyslových podnětů, aby tím víc vyniklo okolní prostředí. A protože vnější svět je barevný, zůstaly povrchy místností uvnitř naopak jednobarevné.

Stěny krychlí a kuchyňského bloku pokrývají abstraktní obrazy kmenů stromů umístěné vzhůru nohama. Když vám oči  sklouznou po neopracovaném nápadném betonu stropu a opustí bezesparou podlahu, lze bez překážek sledovat okolí domu.

Místnosti rozdělují pouze skleněné stěny

Několik zabudovaných filigránských kusů nábytku ruší skleněné zdi minimálně, ty jsou pouze klimatickým pláštěm. Ze strany je kontinuita místnosti orámována pouze černými závěsy, které se táhnou v kolejnicích podél okraje střechy (a tím vně před fasádou).

Když jsou zataženy, musí panoramatický výhled ustoupit pohyblivému obrazu, který tvoří odrazy světla a polostínu způsobené pohybem kusů textilií ve větru.

Závěsy se táhnou zvenčí v kolejnicích podél okraje střechy

stavba

Obytný dům pro dvě osoby
Majitelé: Friedrich Ebner a Heike Kröpelinová
Design: Maria Flöcknerová a Hermann Schnöll, Salcburk, Rakousko
Místo: Adnet u Salcburku, Rakousko
Dokončení: červen 2006

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz