Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Splněný sen o mezonetu. Propojení dvou bytů dopadlo na jedničku

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé vlastnili v bytovém domě v Aténách nad sebou dva celopatrové byty. Jejich propojením vznikl velkorysý mezonet o rozloze 270 metrů čtverečních. Řecké architektonické studio Point Supreme Architects jim navrhlo odvážné bydlení, které připomíná divadelní scénu.

Do patra se vstupuje po ostře žlutém schodišti. | foto: Yannis Drakoulidis

Nekompromisní kombinace barev, nezvyklá bytová dispozice a nebojácný koncept inspirovaný velkolepou řeckou historií. Takový je apartmán dokončený v roce 2014 od aténského architektonického studia Point Supreme Architects, které se ve světě proslavilo charakteristickým rukopisem s retro prvky. 

„Poprvé se majitelé bytu s naší prací setkali v kavárně Kalavrita Café na severu Peloponéského poloostrova v městečku Kalavryta, kde si užívali volna. Zamilovali si náš styl a chtěli, abychom jim vytvořili podobně optimistický a odvážně řešený domov,“ popisuje začátky spolupráce pro iDNES.cz architekt Konstantinos Pantazis.

Fotogalerie

Práce na propojení dvou bytů trvaly včetně návrhu projektu jeden a půl roku. Na projektu se kromě hlavního architekta podíleli Marianna Rentzouvá, Leonardos Katsaros a Lefteris Dousis. 

Materiál podlah, množství barev, tvary - vše se střídá v neuvěřitelných a divokých variacích. Prvotním nápadem a impulsem na barevný koncept celého bytu byla zóna okolo schodiště a kuchyně.

Konstantinos Pantazis říká, že si během tvorby zamiloval celý byt, nejvíce mu však přirostla k srdci obytná hala. „Všechny prvky v bytě jsou na míru. Vyrobit je tak, jak bylo zamýšleno, nebylo úplně snadné, jak už to v případě zakázkové výroby bývá, ale podařilo se nám dotáhnout vše do posledního detailu a s výsledkem jsem obzvlášť spokojený,“ dodává autor.

Může se hodit

Zrekonstruovaný byt 3+1 (DV), Hrušovany u Brna

Zrekonstruovaný byt 3+1 (DV), Hrušovany u Brna

Cena 1.850.000,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz.

V prvním patře je kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, sociální zázemí a pokoj pro hosty. Celá jedna místnost je vybavena a používána jako studio pro cvičení jógy. Vzhledem k tomu, že majitelé mají malé děti, chlapečka a holčičku, bývá často plná hraček a využívaná jako herna.

Hranice mezi jednotlivými prostory místo prahů vymezují černobílé pásy dlaždic. Dynamické střídání jednotlivých podlahových krytin odděluje jednotlivé části bytu. Ložnicím patří dřevěná podlaha, v koupelně je nainstalována módní kamenná stěrka.

Otevřený prostor kuchyně a jídelny s tyrkysovou mozaikou evokuje pocit chůze po mořské hladině. Lesknoucí se podlaha vznikla přímo na žádost investorů, protože jsou velkými milovníky všeho, co je s mořem spojené.

Do patra se vstupuje po ostře žlutém schodišti.

Do patra se vstupuje po ostře žlutém schodišti.

Od kuchyňské linky je přímý pohled na hlavní vstupní dveře do bytu.

Od kuchyňské linky je přímý pohled na hlavní vstupní dveře do bytu.

Byt jako celek by měl vyvolávat dojem pobytu na lodi: v koupelnách se objevují reliéfy vln, schodištní zábradlí nese jasnou inspiraci palubními prvky, z oblin lodních skořepin vychází i půdorysný tvar ložnice rodičů.

V patře jsou položeny zemitě hnědé keramické pruhy. Vstupuje se do něj po ostře žlutém schodišti. Tím ale barevná nálož zdaleka nekončí. Schodiště zdobí na zdi namalovaný půlkruh v růžové barvě pouťové cukrové vaty a všechny dveře nesou okolo klik barevné tvary, jako například modrý trojúhelník, zelený obdélník nebo oranžový ovál, které je odlišují.

Pokud se budete vracet zpět do malé tělocvičny, projdete opět do tyrkysově mořské kuchyně, neboť barva se opakuje i na dvířkách kuchyňské linky. Prosklený cvičební sál od interiéru bytu dělí těžký rudý závěs.

Dramatické barvy a nadčasová geometrie se inspirovaly ve starořecké mytologii a tradičních motivech, v koupelně se dokonce dočkaly plastického ztvárnění. Hravé nápady rodinu jen tak neomrzí, unikátní retro náladu bytu pojali jako svůj nový životní styl.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Atény, Bydlení

Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.