Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Propočty na nízkoenergetický dům pro rok 2020 narušilo miminko

  1:00aktualizováno  1:00
Spousta světla, minimální spotřeba energie, žádná klimatizace. To nabízí stavba s takzvanou aktivní obálkou, díky níž si chytrý rodinný dům sám reguluje spotřebu energií i větrání. Na rok si takové bydlení mohla vyzkoušet dánská rodina s dětmi.

V dánském Aarhusu byl postaven jeden z prvních domů projektu Velux Model Home 2020, který testuje vizi takzvaného aktivního domu, tedy stavby, jež si sama dokáže řídit spotřebu energie, ale i větrání s ohledem na klimatické podmínky. V budovách, v nichž dnes trávíme 90 % času, se totiž v Evropě spotřebuje 40 % veškeré vyrobené energie.

Jak se v "chytré" novostavbě bydlí, si mohla po dobu jednoho roku vyzkoušet v běžném provozu rodina Simonsenových s dvěma dětmi. Jenže k nim přibylo ještě v době testování třetí. Předpokládané údaje se začaly měnit.

Optimální hospodaření s energií zajišťuje především tzv. dynamická obálka domu

Optimální hospodaření s energií zajišťuje především tzv. dynamická obálka domu

K čemu slouží okna

Dům svou architekturou ladí s okolím. Návrh stavby s obytnou plochou 190 m2 vznikl v ateliéru Aart Architects a odpovídá rodinným domům, které se v Dánsku běžně staví.

Stavba byla navržena jako CO2 neutrální, tedy s nulovými emisemi oxidu uhličitého. Podle životního stylu svých obyvatel může dokonce vytvářet i energetické přebytky.

Optimální hospodaření s energií zajišťuje především takzvaná dynamická obálka domu. K ní patří hlavně okna. Dům je tak maximálně prosluněný, plocha vertikálních a střešních oken odpovídá 40 procent podlahové plochy (na rozdíl od obvyklých 20 až 25 procent).

Všechny místnosti v domě mají okna orientovaná minimálně na dvě světové strany, aby se mohl využívat veškerý potenciál slunce a čerstvého vzduchu. Tomu napomáhá automatické řízení stínění a větrání napojené na domovní meteorologickou stanici.

Hlavní podíl na nízké spotřebě energie má design budovy, tedy její tvar, orientace vůči světovým stranám, zasazení do terénu a použité materiály. Důležitou část energetického systému představují vlastní zdroje.

Dům je vybaven automatickým řízením stínění a větrání

Dům je vybaven automatickým řízením stínění a větrání

Energie pro zásobení elektřinou, horkou vodou a vytápění interiérů se získává z fotovoltaických článků, solárních kolektorů a tepelného čerpadla.

V zimních měsících (asi po tři měsíce v roce) se využívá systém řízeného větrání s rekuperací, po zbytek roku postačí větrání přirozené. Asi 50 procent požadavků na vytápění kryjí pasivní tepelné zisky oken.

Dům je maximálně prosluněný, plocha vertikálních a střešních oken odpovídá 40 % podlahové plochy

Dům je maximálně prosluněný, plocha vertikálních a střešních oken odpovídá 40 % podlahové plochy

Rozhoduje i místo na pozemku

Stavba je umístěna v severozápadní části pozemku, aby zahrada měla po celý den dostatek slunce a využilo se zvýšení pozemku na severním okraji. Budova i s garáží a přístavkem působí v krajině naprosto přirozeně.

Hranice mezi interiérem a vnějším prostředím opticky mizí, okna a prosklené dveře na terasu v přízemí totiž sahají až k podlaze. Díky tomu místnosti také působí prostorněji a vzdušněji.

Plocha oken představuje 40 % podlahové plochy na rozdíl od obvyklých 20 až 25 %

Plocha oken představuje 40 % podlahové plochy na rozdíl od obvyklých 20 až 25 %

Okna sahající až ke stropu zajišťují společně se střešními do všech místností přístup denního světla. Střešní okna Velux mají elektrické ovládání na solární pohon. Elektronický ovládací systém jejich otvíráním, zavíráním a stíněním reguluje vnitřní klima. Lze je samozřejmě otevírat či zavírat i ručně.

Minimum spotřeby energie narušilo miminko

Před začátkem testu se předpokládala natolik nízká spotřeba energie domu, že ji měly pokrýt obnovitelné zdroje instalované v budově. Dům mohl vyrobit dokonce asi o 9,4 % více energie, než sám spotřeboval. Simonsenovým se však během testování narodilo miminko, potřeby pětičlenné rodiny se tak podstatně změnily.

Všechny místnosti v domě mají okna orientovaná minimálně na dvě světové strany

Všechny místnosti v domě mají okna orientovaná minimálně na dvě světové strany

Orientace oken napomáhá nízké spotřebě energie

Orientace oken napomáhá nízké spotřebě energie

Přednastavená teplota byla s příchodem malé sestřičky zvýšena ze standardních 20° na 23° C, a to i v noci, kdy se kojenec krmí a přebaluje. Oproti původnímu plánu rodina používá také více sušičku. V zimě se občas místo rekuperace uplatnilo i přirozené větrání. Navíc se více zastiňovala některá okna žaluziemi, tím přišli obyvatelé o část tepla ze slunečních paprsků.

Ukázalo se, že v domě je rozhodující lidský faktor. Přes vyšší energetické požadavky však dům zůstal úsporný a ohleduplný k životnímu prostředí.

"Na začátku jsem si myslel, že návrat do našeho starého domu nebude žádný problém," popisuje své pocity otec rodiny Sverre Simonsen. "Bude se nám stýskat po světle, o výhledu ani nemluvě." dodal za celou rodinu. I proto se rozhodli, že si do svého původního domova nechají nainstalovat několik střešních oken a vpustí tak do svého života víc světla natrvalo.

Dům vyprojektoval ateliér Aart Architects

Dům vyprojektoval ateliér Aart Architects


Model Home 2020

Projekt Velux Model Home 2020 bude pokračovat až do roku 2020 výstavbou celkem šesti experimentálních aktivních domů na různých místech Evropy včetně zrekonstruovaného starého domku. "Dům pro život" v dánském Aarhusu je jedním ze dvou, které jsou již v provozu.

Všechny stavby budou sloužit k testování vize aktivního domu, to znamená budov nejen šetřících zdroje naší planety, ale především příjemných a zdravých pro své obyvatele. Více zde.

První veřejnou budovou postavenou v tomto duchu se stala univerzita v Kodani - Zelený maják (Green Lighthouse), první dánská veřejná budova s neutrálními nulovými emisemi CO2.

Zelený maják je ukázkou spolupráce privátního a veřejného sektoru. Za jeho vybudováním stojí několik strategických partnerů. Budova slouží studentům Fakulty přírodních věd Kodaňské univerzity jako studijní oddělení a zázemí pro různé studentské či vědecké spolky a organizace. Dánské Ministerstvo pro vědu, technologie a inovace celý projekt, který je součástí jeho nové energetické strategie, financovalo. Soukromý sektor zastupovaly společnosti Velux, Velfac a další. Na projektu spolupracovalo i město Kodaň.

Zelený maják o ploše 950 m2 navrhli architekti ze studia Christensen and Co Architects A/S ve spolupráci s inženýrskou firmou COWI. Při práci na projektu byl kladen důraz na co nejlepší možnost využití denního světla, přirozené ventilace a automatického vytápění a chlazení. Válcový tvar budovy je výhodný svým nízkým poměrem plochy ochlazovaných obalových konstrukcí vůči vytápěnému objemu.

Autor:






Nejčtenější

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Další z rubriky

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby...
Dům na malém pozemku schovali do svahu, aby majitelé měli soukromí

Postavit dům v příměstské zástavbě Prahy není někdy jednoduché. Velikost pozemku nebývá velká, soukromí pak minimální. Nízké domy v okolí navíc dovolují...  celý článek

Vítězný projekt studentů stavební fakulty ČVUT v Praze Kristýny Ulrychové,...
Ostrovní dům si vystačí sám. Elektřinu ze sítě používá jen jako zálohu

Vítězem architektonické soutěže Český ostrovní dům 2017 se stal projekt soběstačného domu pro čtyřčlennou rodinu. Soutěž pro studenty architektury představuje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.