Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sen o velkém jídelním stole splnil majitelce teprve architekt

  1:00aktualizováno  1:00
"Koupili jsme nový byt a teprve po nastěhování jsme zjistili, že dispozičně neodpovídá našim požadavkům na provoz domácnosti," stěžují si mnozí. S takovou situací se bytoví architekti setkávají často. To byl případ i dnešní proměny.

1. varianta – velký jídelní stůl volně navazuje na kuchyňskou část. | foto: AMIS Architekti

Stále se potvrzuje staré pořekadlo "Dvakrát měř a jednou řež", u investice do nového domu nebo bytu to platí dvojnásob. Čtenářka píše: "Bydlíme v novostavbě rodinného domu, celý jsem jej zařizovala sama, bez odborné rady. Teď toho lituji..."

Původně navržený stav majitelům nevyhovuje. Rádi by změnili tmavou kuchyň a zejména nevyhovující umístění jídelního stolu. "Mým snem je prostor s velkým jídelním stolem, v němž bude dostatek místa nejen pro společné stolování, ale kde si budu moci s dětmi kreslit a věnovat se různým aktivitám, trávit spoustu času s rodinou, ale i s přáteli, kteří přijdou na návštěvu…"

Současný stav -kuchyně s dodatečně pořízeným pultem

Současný stav – kuchyň s dodatečně pořízeným pultem

Současný stav - obývací část

Současný stav – obývací část

Dnešní proměnu připravil Tomáš Janáček a AMIS Architekti

Dvě řešení

Pro čtenářku jsme připravil dva návrhy, v nichž respektuji její přání neměnit některé prvky původního stavebního řešení: nepřemísťovat kuchyňskou linku s ohledem na přípojná místa v kuchyni, zachovat původní dlažbu na podlaze, v níž je podlahové topení.

A také zachovat nejfrekventovanější průchozí trasu mezi vnitřním schodištěm a balkonovými dveřmi, které vedou na terasu, i původní krbové těleso. Tyto požadavky samozřejmě ovlivnily do určité míry také materiálové a barevné řešení navrhovaného interiéru.

1. varianta - součástí kuchyňské linky je dělicí prvek s barovou deskou pro

1. varianta – součástí kuchyňské linky je dělicí prvek s barovou deskou pro rychlé či příležitostné stolování.

Varianta 1

V prvním návrhu doporučuji "obětovat" místnost původně plánovanou jako pracovnu. Uvolní se tak dispozice v přízemí a vznikne celkově propojený prostor s jednotlivými funkčními zónami, v němž se centrem a "srdcem" stává krb.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Na Reality.iDNES.cz si z pestré nabídky nemovitostí určitě vyberete.

Jednotlivé funkční zóny nejsou striktně odděleny a slouží jako společný a společenský prostor pro rodinné aktivity, ale i pro společenský život, posezení s přáteli a podobně.

Uvolněný prostor umožňuje situovat velký rozkládací stůl do jídelní části, která plynule navazuje na odpočivnou. Zároveň má dobrou vazbu na kuchyňskou linku.
Tu navrhuji s maximální pracovní plochou ve spodní části. Nabídne dostatečné úložné prostory jak ve spodních skříňkách, tak v horních prosklených.

1. varianta - jídelní stůl je rozkládací, nabízí prostor pro setkávání s

1. varianta – jídelní stůl je rozkládací, nabízí prostor pro setkávání s přáteli.

Přípojná místa v kuchyni jsou zachována. Součástí kuchyňské linky je dělicí prvek s barovou deskou pro rychlé či příležitostné stolování, který vytváří zároveň vazbu na jídelní část. Odpočinkovou část jsem přesunul do prostoru původní pracovny.

Navrhuji drobné stavební úpravy: zrušení původního vstupu od schodiště a otevření a spojení prostoru směrem k jídelní části. Tady jsem umístil sedací a skříňkové prvky. Drobnou "daní" za zvolenou dispozici je televizor proti oknu, to však lze vyřešit kvalitním zastíněním.

Materiály a barevnost vychází z původního řešení, zejména dlažby. Je zde proto kombinace hnědé přírodní dýhy s bílými částmi skříňkových prvků, jejichž přední plochy jsou dokončeny na vysoký lesk. Jako doplňkové materiály používám v celém interiéru čiré nebo polopropustné sklo, v kombinaci s prvky z broušené oceli (úchytky v kuchyňské lince, části osvětlovacích těles).

1. varianta - odpočinková část v bývalé pracovně, jsou nutné drobné stavební

1. varianta – odpočinková část v bývalé pracovně, jsou nutné drobné stavební úpravy.

1. varianta - odpočivná část se přemístila do původní pracovny.

1. varianta – odpočivná část se přemístila do původní pracovny.

Varianta 2

Druhá varianta respektuje v rozhodující míře požadavky pisatelky. Zůstává v ní zachována původní stavební dispozice, jednotlivé funkční zóny se nemění včetně bohatě dimenzované a nepřemístitelné "hlavní" komunikace mezi schodištěm a vstupem na terasu.

Pro jídelní stůl s potřebnými odstupy tak zbývá pouze prostor v kuchyni. Zde je však nutno upravit kuchyňskou linku, která je navržena do "L", jídelní stůl je tak situován k podélné stěně kuchyně.

2. varianta - půdorys - nutná úprava kuchyňské linky

2. varianta - půdorys - nutná úprava kuchyňské linky

Odpočivná část s čalouněnými sedacími prvky a místem pro audiovizuální techniku navazuje na společný prostor s kuchyní. Ze strany komunikace jsou za zády sedací sestavy nízké otevřené úložné skříňky.

Materiálově a barevně je druhá varianta shodná s variantou 1.

Autoři:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...



Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí.

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně...

Další z rubriky

Daleko, ale šťastni. Rodina si pořídila dům v Izraeli na dobu neurčitou

Celek je zařízen v teplých tónech, díky volnému propojení exteriéru a interiéru...

Rodina se z Evropy přistěhovala kvůli práci do Izraele a dlouhou dobu bydlela v pronájmu. Časté návštěvy příbuzných a...

Na Hanspaulce by chtěl žít každý. Miluje ji i Mardoša z Tata Bojs

Zatímco v dětství čtvrtí spíš svištěl na kole nebo běhal s kamarády, teď se...

Na koncertech skupiny Tata Bojs ji její baskytarista Mardoša s oblibou představuje jako kapelu z pražské Hanspaulky. S...

Unikátní šance. Obávaná Pečkárna se o víkendu zdarma otvírá veřejnosti

Posezení. Nejhonosnější výzdobu najdete v prvním a druhém patře hlavního...

Hodnoty první republiky a dějiny 20. století symbolizuje Petschkův palác v Praze. Z banky se stala obávaná vazba...

Najdete na iDNES.cz