Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydlí ve stodole. Podlaha je ze starého mostu, stůl z bowlingové dráhy

  1:00aktualizováno  1:00
John Sinclair a Deborah Harveyová si koupili stodolu v anglickém hrabství Kent. Stavení z 18. století jim na bydlení předělali architekti David Liddicoat a Sophie Goldhillová. Přestavbu památkově chráněné budovy dokončili v roce 2015 a hned za ni získali cenu Královského institutu britských architektů.

David Liddicoat a Sophie Goldhillová kancelář společně založili teprve před pěti lety, ale od té doby se stihli dostat do nejrůznějších světových žebříčků nejlepších architektonických studií, které vyhlašují odborné časopisy, i získat dvě prestižní ceny Královského institutu britských architektů RIBA.

Loni dokončená přestavba staré stodoly na anglickém venkově byla právě jednou z oceněných staveb. Práce na ní přitom nebyla jednoduchá. Za památkově chráněnou budovou pevně stály místní úřady, které prověřovaly každý detail.

Fotogalerie

Nepřáli si, aby přestavba nabourala celkový ráz a vyznění krajiny. Náročné byly i požadavky klientů, webdesignéra Johna Sinclaira, který vede společnost UsTwo, a jeho partnerky Deborah Harveyové, která připravuje kolekce dětského oblečení a doplňků pro módní značku Stella McCartney.

Ti se odstěhovali z bytu v londýnské čtvrti Hackney a začali společně s architekty budovat ze stodoly domov na venkovské louce s výhledem na les, v atraktivní lokalitě nedaleko města Folkestone.

V mladé dvojici majitelů se praly dva směry: díky svým profesím jsou vizionáři, kteří jdou o krok napřed před ostatními, zároveň ale mají v oblibě staré a osvědčené předměty a libují si ve sběratelství.

Jejich představa o domě měla konkrétní obrysy: nutností byla nízká energetická náročnost a chytrá domácnost ovládaná on-line.

Zároveň si ale přáli zachovat odhalené krásné staré krovy a chtěli využít starý materiál, který nasbírali na skládkách nebo na internetové aukční síni eBay. Nešlo přitom o ledajaké běžné úlovky: podlahu si například přáli položit z dubových prken ze starého mostu, který vydražili.

David Liddicoat a Sophie Goldhillová tužby majitelů sjednotili a převedli stodolu o rozloze 213 metrů čtverečních do současnosti. Charakteristickou tvář domu dodal nejen křehce působící prosklený hřeben střechy, ale i velké okenní plochy.

Okenice lze v případě potřeby ručně za pomoci jednoduchého mechanismu otevřít,...

Celkové náklady za přestavbu v přepočtu dosáhly sedmnácti milionů korun.

V době nepřítomnosti majitelů je stodola nejpodobnější svému původnímu určení, všechna okna jsou krytá důmyslnými okenicemi, které lze v případě potřeby ručně za pomoci jednoduchého mechanismu otevřít, nebo si práci usnadnit digitální technologií a otevřít všechna okna najednou.

V domě jsou kromě společenských společných prostor celkem tři ložnice se sociálním zázemím a pracovna. Ústředním motivem obytného prostoru je masivní ocelové točité schodiště s krbem. Je dokonalým dokladem životní filozofie mladých majitelů, kteří si stojí za tím, že ani v době, kdy jsme neprodyšně obklopeni zdánlivě dokonalým digitálním světem, se bez poctivé ruční práce a řemeslné zdatnosti nelze obejít.

Interiéry mají dokonalé detailní zpracování a originální průhledy. V domě panuje vytříbená materiálová shoda: Liddicoat a Goldhillová používají běžné materiály, které překvapivě a elegantně kombinují. Různorodé struktury, barvy a tvary nevnášejí do interiéru chaos, naopak do něj přinášejí kompaktnost, hřejivost a domáckou atmosféru.

Na zařizování mají největší podíl majitelé: stůl je vyrobený z bowlingové dráhy, která se rušila v Malmö, ze stejného města pochází i víc než půl století staré jídelní židle. Celkové náklady za přestavbu v přepočtu dosáhly sedmnácti milionů korun.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Najdete na iDNES.cz