Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vtipná proměna starého domu: jde to i levně, potřeba jsou dobré nápady

  1:00aktualizováno  1:00
Touha po vlastní malé zahrádce, kam by bylo možné vyjít přímo z domu a kde by si mohly volně hrát děti, přivedla mladý pár se dvěma holčičkami do částečně zrekonstruovaného domku z 30. let minulého století.

Místnost dekoruje barevná fotografie – skutečný motiv lokality Prahy 6 přenesený na tapetu. Sedací souprava (Merrygorando) je sestavená z modulů zhotovených na míru, které lze libovolně upravovat podle potřeby. Stropní osvětlení tvoří kombinace tří nekompletních svítidel (IKEA) připomínajících odkvetlé pampelišky. | foto: Lukáš Hausenblas

Přestože třípokojový byt v pražské Liboci nebyl dispozičně dobře řešený, rodina v něm spokojeně žila šest let. Celou dobu však v okolí manželé hledali svůj vysněný dům s malou zahrádkou. Protože se jim takový nepodařilo koupit, rozhodli se nastěhovat do domku k pronájmu. Nakonec jim ho ale majitel prodal.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Získali vše, po čem toužili, a dokonce dál bydlí ve stejné ulici. Ke krásnému prostředí plnému zeleně v blízkosti obory Hvězda a Šáreckého údolí rodina velmi přilnula. Tráví hodně času v přírodě a vyhovuje jim zde i dosažitelnost školky a základní školy, které děvčata navštěvují.

Daleko odtud není ani do centra města a manželé si také cení sousedské pospolitosti starousedlíků. Z finančních důvodů si nyní nemohli dovolit rozsáhlejší rekonstrukci, proto se rozhodli pouze pro dílčí úpravy interiéru.

Práce se ujali designér Ota Fiřt a Soňa Gajdošová ze studia Merrygorando a proměnili jej v útulný domov „ušitý“ rodině přesně na míru.

Součástí soupravy je i zpevněný modul se skleněnou deskou ve shodném designu s

Součástí soupravy je i zpevněný modul se skleněnou deskou ve shodném designu s ostatními částmi, který slouží jako stolek.

Domov na míru

Přestože se v domku neodehrály žádné stavební úpravy, neuvěřitelně prokoukl. Moderní interiér, nikoliv však strohý, je prakticky a účelně uspořádaný, světlý, vzdušný, útulný a září svěžestí. Výsledek předčil očekávání manželů.

Fotogalerie

„Přáli jsme si, aby to uvnitř domku vypadalo jako venku v přírodě, aby interiér plynule navazoval na zahradu. Chtěli jsme takový nápaditý domeček, který však bude praktický a nebudeme se jej obávat užívat,“ vysvětluje Dana.

„A to se podařilo. Hodnotné a okázalé vybavení by nám neumožnilo svobodné užívání. Chceme, aby děvčata mohla doma samostatně co nejvíc věcí skutečně používat a víc se realizovat. Dětský pokoj Ota vytvořil podle jejich přání. Mají v něm plno poliček, kam si mohou vystavit své poklady a oblíbené úlovky z přírody,“ dodává.

Velmi chválí nejen kreativitu designéra, ale vyzdvihuje i jeho prozíravý přístup k celkové bezpečnosti domu s ohledem na děti.

Místnost v přízemí domku sousedící přímo s otevřenou kuchyní, jídelnou a

Místnost v přízemí domku sousedící přímo s otevřenou kuchyní, jídelnou a obývacím prostorem slouží jako pracovna rodičů a herna děvčat. Je vybavena praktickým nábytkem zhotoveným na míru a vtipně oživena veselými samolepkami.

Prakticky a kreativně

Patro domu tak trochu připomíná loď. Stropy v ložnici manželů a v dětském pokoji ozvláštnila bílá textilie, která je efektní, ale má i praktický účel. Překrývá nepříliš pohledný strop polepený polystyrenovými kazetami. Dveře mají kulatá lodní okénka.

Domácí pracovna umožňuje manželům společně bok po boku řešit pracovní povinnosti, ale je také hernou a pracovnou dětí, která sousedí s kuchyní. Protože Dana tráví nemálo času právě v kuchyni, jsou si všichni prakticky nablízku.

Mimořádně velké byly nároky kladené na sedací soupravu. „Bylo třeba, abychom ji mohli občas upravovat jako lůžko pro příležitostné přespání, aby byla pohodlná a dostatečně velká, abychom se na ni všichni vešli. Důležitým kritériem byla také její stabilita a bezpečnost, aby si děti neublížily, až na ní budou skotačit. Zanedbatelný nebyl ani kvalitní a snadno udržovatelný materiál, abychom se neobávali ji užívat. Jen jsme nevěděli, jak taková sedací souprava vypadá, protože jsme ji nikde neobjevili,“ vzpomíná Dana.

Z jedné strany na ložnici navazuje šatna a z druhé volně přechází v relaxační

Z jedné strany na ložnici navazuje šatna a z druhé volně přechází v relaxační místnost. Jednu stěnu dekoruje tapeta. Jsou do ní vetknuty malé poličky, kam lze odložit knihy či jiné drobnosti.

Otevřený prostor mezi jídelnou a obývacím pokojem zdobí zavěšené květiny,...

Otevřený prostor mezi jídelnou a obývacím pokojem zdobí zavěšené květiny, takzvané kokedamy.

Ota Fiřt se s úkolem vypořádal rafinovaně a zadání tak beze zbytku splnil. Co víc? Předčil je. Součástí soupravy je totiž i zpevněný modul se skleněnou deskou ve shodném designu s ostatními částmi, který slouží jako stolek.

Velká rekonstrukce dům teprve za pár let čeká, přesto se už dočkal nejen zdařilé proměny interiéru, ale získal i nový zelený odstín fasády a přezdívku mechový domeček.

Designér Ota Fiřt

Je spolumajitelem studia Merrygorando. S respektem k místu a klientovi vytváří originální interiéry, které vynikají lehkostí, vzdušností a osobitostí. Rád recykluje předměty a s citem je přetváří na nové funkční designové kousky.

Jedna z podkrovních místností slouží k ubytování návštěv. Noční stolky...

Jedna z podkrovních místností slouží k ubytování návštěv. Noční stolky zastoupily staré židle přelakované žlutou barvou. Odtud lze po schůdcích vystoupat až na půdu. Je využívaná k ukládání sezónních věcí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...



Najdete na iDNES.cz