Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vysněný byt 4 + 1 po koupi zcela předělali. Čekali na něj 20 let

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé Folprechtovi po tomto panelovém bytě toužili už delší dobu, ale vždy jim nějakým způsobem unikl. Ve stejném domě v přízemí žili 20 let a sledovali střídání majitelů dvougeneračního bytu 4 + 1. Až jednou přišla řada na ně. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Úsporně zařízený otevřený prostor je vyladěn do tmavě červené a hráškově zelené. Nečekaně prostorná kuchyň zasahuje do prostoru jen málo a místnost si zachovává charakter odpočinkové zóny. | foto: Archiv majitelů

Informace o prodeji bytu se k nim dostala včas, byt koupili, a protože měli v době rekonstrukce kde bydlet, začali s úpravami z gruntu. Spojili se s bytovou designérkou Karlou Schmid, která jim pomáhala se zařízením pokoje v předchozím bytě, a začali probírat možné varianty proměny. Z dvougeneračního panelového bytu udělali velkorysý prostor, kde se oba cítí spokojeni.

Aby byt volně dýchal

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Zásadní velkou změnou bylo spojení kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňská zóna tvoří sice menší část celého prostoru, ale je velmi prostorná a paní Zuzana si ji nemůže vynachválit.

"Kdybych nepoznala Karlu, tak bych tak praktickou kuchyň neměla. Podobné řešení bych sama nikdy nevymyslela a pohybovala bych se v zajetých kolejích. Vaření a pečení byl v mé staré kuchyni boj o každý centimetr a tady jsem to řešit nemusela. Navařila jsem tu v pohodě pro jedenáct lidí," popisuje paní Zuzana.

Designérce se v propojené místnosti podařilo akcentovat relaxační atmosféru a vizuálně zdůraznit obývací pokoj, a přesto poskytnout majitelce dostatek prostoru na vaření a stolování.

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného prostoru a velkou pracovní plochou.

Boční stěnu kuchyňské části kopírují na protilehlé straně skříňky, celá kuchyňská sestava s velkou pracovní deskou je pak ytongovou stěnou oddělena od obývacího pokoje. Rozkládací jídelní stůl je přistaven k boku kuchyňské sestavy, subtilnost mu dodávají transparentní plastové židle.

Fotogalerie

Tím se podařilo dosáhnout převládajícího vlivu obývací části tak, aby pokoj nepůsobil jako jídelna s kuchyňským koutem. Hráškově zelená v kombinaci s temnou červenou vnáší do místnosti veselou náladu.

V jednom stylu

Celý byt je prostoupen stylovou jednotou. Působí vzdušným dojmem, protože zařizovacími předměty se zde šetřilo, nikoli však na úkor úložných prostor. 

Karla Schmid pomohla Karlovi a Zuzaně vybrat vysoce účelný nábytek, který nezahltí prostor, ale pouze dotvoří svou jednoduchostí interiér tak, aby se v něm příjemně žilo. V bytě je vidět, že zařizování probíhalo s rozmyslem a citem.

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují prostoru.

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s velkými vzory pracovat obezřetně.

Autorka interiéru

Karla Schmid
Je známá i z televizního pořadu Jak se staví sen, již vice než osm let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor.

Tomu odpovídá i výběr dekorativních předmětů, ať už jsou to obrazy na stěnách nebo jiné doplňky. Zdá se, že vše má své místo a že se i starší nábytek z původního bytu podařilo vhodně zakomponovat do nového interiéru.

To je případ postele, kterou si manželé koupili spolu s kvalitními matracemi a rošty a bylo by škoda ji vyhazovat. Pan Karel ji přelakoval bílým lakem a nechal udělat nově čalouněné čelo tak, aby postel ladila se zbytkem zařízení. Tapeta na stěně se vzorem vážek dotváří lehkost interiéru.

Do koupelny se vešla jak vana, tak protí ní sprchový kout s bezbariérovým

Do koupelny se vešla jak vana, tak protí ní sprchový kout s bezbariérovým přístupem. Barevná kombinace je elegantní a nadčasová.

Zmodernizovaná byla i koupelna, kam se vešla jak vana, tak i sprchový kout. Estetiku prostoru nenarušují ani spotřebiče, které jsou umístěny namísto druhého záchodu přeměněného na prádelnu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 10/2013.

Autor:



Nejčtenější

Bydlete v Chorvatsku, u moře se prodávají zajímavé byty i domy

Jadranska Hrvatska, Hvar, Chorvatsko. Vybavený apartmán 2+kk/T je na prodej za...

V posledních měsících je na prodej velké množství vil, domů i apartmánů v Chorvatsku, mnohdy s výhledem na moře....

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...



Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Ve zrekonstruovaném bytě na Žižkově knihovna dělí jeden pokoj na tři

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části velká knihovna. Parkety dodávají...

Dříve opomíjené pražské čtvrti, jako je například Žižkov, nové obyvatele příliš nelákaly. Jenže časy se mění. Z...

Další z rubriky

Jde vám zápach od sousedů přes ventilaci? Pozor na nové digestoře

Při výměně digestoře si majitelé bytu často ani neuvědomí, jak mohou ovlivnit...

Obyvatelé panelových domů si často stěžují, že doma cítí pachy z ostatních domácností. Je to dané tím, že družstvo nebo...

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...



Najdete na iDNES.cz