Při proměně použila architektka všechny triky, jak nafouknout byt 2+kk

  1:00aktualizováno  1:00
Je možné získat větší byt a zároveň se nestěhovat, ale stále zůstat doma? Majitelce panelákového 2+kk se to povedlo. Po rekonstrukci si navíc užívá modernější a barevnější bydlení. Ten první důležitý krok, který udělala, bylo vybrat si šikovnou architektku.

Na podlaze jsou prkna z běleného dubu v matném laku. Rozkládací pohovku, menší kusy nábytku a doplňky pořídila majitelka podle výběru architektky v IKEA. | foto: Tomáš Dittrich

Panelákový byt v pražských Stodůlkách si Monika pořídila ještě jako single. O nákupu ji přesvědčil výhled na Prokopské údolí, vnitroblok se zelení a příjemná orientace k jihovýchodu. To jsou trvalé výhody, nicméně bylo toho dost, co si přála změnit.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Chtěla mít doma modernější materiály, nové dveře, pěknou koupelnu s velkou vanou a své oblíbené barvy. Nějakou dobu pátrala po někom, kdo by jí pomohl s akcí pro ni neznámou, rekonstruovala totiž poprvé.

Od známé dostala kontakt na architektku Simonu Hubáčkovou, která má s proměnami panelákových bytů řadu zkušeností. Ta viděla dispozici a bylo jí jasné, že kromě modernizace by se mohla plocha 42 m2 mnohem lépe využít. Na spolupráci se pak dohodly po první schůzce.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Velký úklid

Poněkud nepraktická dispozice byla patrná už v chodbě přeplněné dveřmi: jedny vedly do ložnice, další do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. Protože se architektka dohodla s majitelkou na kompletní rekonstrukci, bylo možné půdorys vyčistit, zbavit jej jádra a příček. Zůstala jen část jedné z nich, původní radiátory a vstupní dveře.

Fotogalerie

Začalo se znovu. Zohlednil se požadavek Moniky, která si přála oddělit spaní, mít samostatnou koupelnu a WC, dostatečně velkou kuchyni a úložné prostory.

Dnes se z předsíně vstupuje posuvnými dveřmi do hlavního prostoru, v němž je zahrnuta oddělená ložnice. Obytná plocha se zvětšila na úkor původní předimenzované chodby.

Úsporné, funkční a efektní

Monika měla svůj finanční strop, proměna nesměla stát víc než 500 tisíc korun. „Proto jsem vybírala většinou v IKEA, vestavěné skříně a jídelní stůl se židlemi, sama majitelka si tam koupila pohovku,“ připomíná Simona Hubáčková.

Nábytek do kuchyňského koutu vyrobil truhlář, skříňky mají povrch z lesklé...

Nábytek do kuchyňského koutu vyrobil truhlář, skříňky mají povrch z lesklé fólie.

„Dveře jsem našla v katalogu Sapeli. Hlavním úložným prostorem je předsíň, jiné skříně v bytě nejsou,“ dodává architektka.

Nábytek do koupelny vyrobili truhláři z voděodolných desek thermopal, keramické obkládačky a vana jsou z nabídky českých značek Rako a Ravak. Kuchyň s malým úložným ostrůvkem je rovněž vyrobená na míru.

Interiér měl od začátku působit žensky. Majitelka Monika miluje fialovou, růžovou, tyrkysovou, květiny i jejich dekor. „Z květinářství jsem přinesla světle modrou komodu, kterou tam tehdy prodávali. K té mi pak Simona objevila úžasné zrcadlo,“ doplňuje Monika, která se v bytě dlouho obešla bez televize a knihovny.

Když se nastěhoval Petr, vznikla televizní stěna, prosadil si i místo, do kterého by se mohly poskládat nějaké knihy, a vybral světle zelený odstín stěny v obýváku. „Postupně jsme byt společně dokončili a pro jistotu až do posledního detailu konzultovali s architektkou,“ uzavírá Monika.

Komodu s patinou objevila majitelka v jednom květinářství. S výběrem zrcadla v...

Komodu s patinou objevila majitelka v jednom květinářství. S výběrem zrcadla v masivním rámu v obchodě Snel Furniture pomohla architektka.

V bytě najdete spoustu bílé, protože tato barva zkrátka rozšiřuje.Tuto tezi, která se uplatňuje též v módě, potvrzují i Monika s Petrem.

„Byt pak působí větší, než opravdu je. Naši kamarádi bydlí ve stejném, co se týká rozlohy, a pokaždé, když k nám přijdou, se diví. Teď jsme rádi, že jsme s bílou poslechli,“ konstatují partneři.

Páru se před rokem narodila dcera, takže vítají, že je doma světlo a i pro tři pořád dost místa.

„Bylo mi jasné, že plocha bytu o rozloze 42 m2 se dá lépe využít. Tak jsme na tom zapracovali. Zajímavé je, že se často setkávám s tím, že se lidé bojí bílé barvy. Snažím se jim vysvětlit, že v bytě je vždy hodně věcí, které prostor zaplní, a není nutné jej zabydlovat tmavým nábytkem,“ dodává Simona Hubáčková.

Autorka návrhu

Ing. arch. Simona Hubáčková, atelier SH

*1983

Vystudovala Fakultu architektury ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako bytová architektka. Zaměřuje se na návrhy a rekonstrukce interiérů pro bydlení, využívá také principy feng šuej. Zásadní je pro ni individuální přístup ke klientovi.

Ing. arch. Simona Hubáčková

Ing. arch. Simona Hubáčková

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Najdete na iDNES.cz