Proměna obýváku: chlapům gauč s televizí, dámě budoár jako na zámku

  1:00aktualizováno  1:00
Starý nábytek, starý dům. S touto kombinací si majitelé nevěděli rady. A tak se obrátili na designéry. Nenapadlo je, že by mohli hledat inspiraci i v nedalekém zámku.

Obývací pokoj po proměně | foto: Prima

Velká sedačka, aby se na ni vešli čtyři lidé, kombinace bílé a černé, případně i pracovní kout, který doma zatím chyběl. Požadavků na nový obývák neměli majitelé právě málo.

Proměny se ujali Zdeněk Němec a Simona Fritz, tým pořadu Jak se staví sen (Prima 17. května ve 21:20). Designérka Simona obzvlášť miluje právě černobílou kombinaci.

Pohovce a křeslům už bylo více než třicet let

Pohovce a křeslům už bylo více než třicet let

Padající strop zakryla plachta

Krásný výklenek schovaný za záclonami, popraskaný rákosový strop, vyboulený koberec, nedostatek zásuvek a dveře, které už nešlo skoro zavřít, to byly největší chyby, s nimiž se tentokrát designéři museli vypořádat.

Starý rákosový strop praskal po celé ploše, designéři však místo klasické renovace zvolili rychlejší a originálnější řešení. Zakryli jej clipsem, polyesterovou tkaninou s polyuretanovou vrstvou, která se vypíná do lišt.

Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

Původní dveře nechali designéři zrenovovat

Původní dveře nechali designéři zrenovovat

"Výška místnosti se snížila jen o šest centimetrů a navíc v meziprostoru vzniklo místo na nové rozvody elektřiny," zdůvodňuje Němec.

Stejně tak leží v obývacím pokoji nová podlaha. Po srolování starého koberce sice řemeslníci našli parkety, ale byly hodně zničené. Zrenovovat je by vyšlo dráž, než položit novou krytinu.

Naopak druhou šanci dostaly původní dveře. Restaurátoři z nich opálili několik vrstev starých nátěrů, které praskaly. Nová barva by už na nich nedržela. Opravili vylámané zámky a zatmelili poškozená místa, plochu přebrousili a opatřili dvěma nátěry základové barvy. Jako vrchní nátěr raději zvolili barvu syntetickou, která lépe drží a snadněji se udržuje.

Na pohodlnou šedivou sedačku se vejdou všichni tři muži v rodině

Na pohodlnou šedivou sedačku se vejdou všichni tři muži v rodině

Původně chtěli designéři nechat kliky upravit do matného chromu, který by se jim do interiéru lépe hodil. Nakonec však nechali původní zlaté, jen je vyleštili a chemicky ošetřili, aby netmavly.

Ve starém obývacím pokoji byly jen dvě zásuvky a zapojování spotřebičů majitelé řešili prodlužovacími šňůrami. Po proměně se jejich počet rozšířil a najdete je všude tam, kde jsou třeba, u televizní stěny, počítače i vedle dveří. Nové elektrické rozvody se klasicky zasekávaly do zdi. V pokoji totiž byly velmi špatné omítky, které se sypaly, a tak se musely stejně opravovat.

V krásném výklenku vznikl "dámský budoár" s fialovou pohovkou

V krásném výklenku vznikl dámský budoár s fialovou pohovkou

Originální dámský koutek

Velkou změnu do pokoje přineslo "odhalení" výklenku u okna. Simona Fritz se jej rozhodla využít jako dámský budoár pro majitelku. Umístila sem fialovou pohovku a s ní barevně sladila římské rolety.

"Šijí se z jakéhokoli druhu látky, zato mají na sobě ´faldíky´, kde jsou umístěné výztuhy, které jim dodávají 3D efekt," popisuje designérka. Oproti klasickým roletám se ty římské nerolují, ale skládají.

S čalouněným nábytkem jsou barevně sladěné i římské rolety

S čalouněným nábytkem jsou barevně sladěné i římské rolety

Mužský element vyvažuje v prostoru několik hedvábných rostlin, o které se není třeba starat

Mužský element vyvažuje v prostoru několik hedvábných rostlin

Pánská část rodiny má k dispozici velkou šedou pohovku naproti televizní stěně. Byla vyrobena na míru, skříňky nabízejí nezbytný odkládací prostor. Před proměnou měli majitelé v pokoji stěnu a spoustu skříněk, věci z nich museli opět někam uložit.

Televize visí na dřevěné předstěně natřené do stejného odstínu jako ostatní zdi. Málokoho tak napadne, že je za ní prostor skrývající kabeláž k televizi. Celý pokoj doplňuje několik skleněných stolků. Sklo působí v interiéru nenápadným dojmem. Naproti výklenku designéři umístili skleněný pracovní stůl a doplnili ho zrcadlem.

Televize visí na předstěně, která skrývá veškerou elektroinstalaci

Televize visí na předstěně, která skrývá veškerou elektroinstalaci

Stěna kolem televize byla vyrobená na zakázku

Stěna kolem televize byla vyrobená na zakázku

Tapety jako na zámku

Jednu ze stěn zakrývají černobílé tapety s tři sta let starým vzorem. Majitelé si tak v obýváku mohou připadat opravdu jako na nedalekém zámku. Stěny ještě doplňují černobílé fotky mladého britského fotografa.

Originalitou zaujme lustr a hlavně květiny. Na první pohled vypadají jako živé, jsou však z hedvábí. Podle Simony Fritz tak kompenzují aspoň trochu mužský faktor, který v prostoru převládá. A proč designéři nezvolili sušené nebo pravé?

Zrcadlo za stolem opticky zvětšuje protor a dodává mu hloubku

Zrcadlo za stolem opticky zvětšuje prostor a dodává mu hloubku

"Podle feng šuej jsou lepší hedvábné než sušené, které jsou mrtvé. To samé platí i o hrnkových rostlinách. Když se o ně člověk správně nestará, jsou vlastně také mrtvé," vysvětluje designérka.

Rodina její vysvětlení přijala stejně jako všechny úpravy, které zde vznikly. Designéři si s majiteli tentokrát zřejmě obzvlášť "sedli". Ti svůj nový interiér komentovali slovy: "Je to šupa!"

Pokoj doplňuje několik skleněných stolků, které nabízejí odkládací plochu

Pokoj doplňuje několik skleněných stolků

Originální lustr nabízí dostatek světla

Originální lustr nabízí dostatek světla

Náklady

Stavební práce 30 000 Kč
Podlaha 16 020 Kč
Nábytek 65 351 Kč
Tapety 12 643 Kč
Doplňky 31 042 Kč

Celkem 155 056 Kč

Autoři:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Soused zabránil stavbě plotu. Letos už jeho souhlas není potřeba

1

Koupili jsme neoplocený pozemek, na kterém stavíme dům. Máme čtyři psy, tak je plot nutností. Geodet vše vyměřil,...

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...

Co dokáže zlatá barva v interiéru: dodá mu na eleganci i luxusu

Svítidlo Pinto Gold ocenili už návštěvníci prestižního veletrhu Light and...

Zlatavý podzim sice brzy skončí, ale „zlato“ tím nekončí. Konec roku i zima budou totiž letos výrazně ve znamení zlaté...



Najdete na iDNES.cz