Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna panelákového obýváku: kvůli televizi se rozebírala podlaha

  1:00aktualizováno  1:00
Příjemně otevřený prostor, svěží barevnost, dostatek světla i praktické úložné prostory. To všechno získal obývací pokoj s jídelnou v panelovém domě díky proměně.

Televize se přestěhovala od stěny vpravo. Cesta pro kabely vede pod plovoucí podlahou. | foto: Jiří Ernest

Majitelé si na pomoc přizvali mladou architektku, na velký prostor si sami netroufli. V bytě 4+1 v Rakovníku bydlí přibližně deset let rodina se dvěma dětmi. Celý byt během té doby prošel menšími či většími úpravami bez pomoci odborníků. V případě obývacího pokoje ji však majitelé vyhledali.

"Například na dětské pokoje jsem si troufla sama, nejsou to velké místnosti, k proměně obýváku s jídelnou jsem ale odborníka potřebovala," říká majitelka.

Obývací pokoj před proměnou
Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

Nové barvy, knihovna

Přesnou představu o tom, jak má pokoj vypadat, majitelé neměli. Chtěli některou ze stěn obložit kamenem, použít také moderní tapetu, zakomponovat do interiéru svěží zelenou barvu, k jídelnímu koutu pořídit plastové židle.

Fotogalerie

Architektka Simona Hubáčková, již na doporučení známých oslovili, doplnila seznam změn ještě o několik praktických kroků.

"Místnost byla nešťastně řešena především dispozičně, citelně tu chyběly úložné prostory, knihovna… Nepraktické umístění měla televize. Celkově prostoru něco scházelo, ubírala mu také zastaralá a příliš výrazná barevnost stěn," líčí nedostatky původního stavu architektka Simona Hubáčková.

Ačkoli proměna nebyla spojena s mnohdy nutnými a nepříjemnými bouracími pracemi, jeden technický oříšek se objevil hned na začátku, a to jak přesunout televizi, respektive kabely a zásuvky, z jedné panelové stěny na jinou, když navíc v cestě stojí prostor pro dveře.

"Musela se rozebrat podlaha, kterou se kabely vedly do potřebných míst, takže nakonec se rozumně proveditelné řešení našlo," vysvětluje architektka.

Pro stěnu za televizí byla zvolena kamenná mozaika.

Pro stěnu za televizí byla zvolena kamenná mozaika.

Nová dispozice

Místnost se proměnila především dispozičně. Pohovka, která předtím stála v prostoru, se přestěhovala ke stěně, na které vznikly praktické a také zajímavé niky s dřevěnými policemi a zelenkavou výmalbou.

"Majitelce se zelenkavá barva líbila, doporučila jsem ji ale nepoužít na velké plochy, jen s její pomocí vypíchnout určité partie. Stěna, na níž jsou dnes niky, byla původně velmi prázdná, nyní působí příjemně zaplněným dojmem. Má i praktickou funkci, nabízí úložné prostory, které nezabírají místo na podlaze. Zároveň nepůsobí rušivě, uzavřené skříňky nemají úchyty, působí tak velmi nenápadně, ačkoli plní praktický účel," popisuje Simona Hubáčková.

Může se hodit

Kupte si vlastní bydlení a zařiďte si ho podle svých představ. Pestrou nabídku bytů najdete na Reality.iDNES.cz.

V nikách je rovněž zabudované osvětlení v podobě bodovek, které slouží k přisvětlení prostoru, ale navečer pomáhají také vytvořit příjemnou atmosféru v místnosti.

V obývacím pokoji zůstala zatím původní červená pohovka, překrytá hnědým přehozem. "Už máme vybranou novou, bude mít čokoládově hnědou barvu. Také zelený sedací vak je zatím náhradou za lenošku. Až ji pořídíme, vak zřejmě poputuje do dětských pokojů," podotýká majitelka.

Čiré provedení plastových židlí opticky nezatěžuje prostor.

Čiré provedení plastových židlí opticky nezatěžuje prostor.

Do této partie proměněného prostoru nově přibyl také televizní stolek, který vyrobil (stejně jako jídelní stůl či vybavení nik) truhlář.

Skutečný kámen

Výrazný podíl na vzhledu nového pokoje má i obklad z kamene. "Majitelka jím chtěla obložit stěnu navazující na kuchyňský kout. Kuchyně laděná do modra se ale měnit neměla. Obklad za jídelním stolem by si se vzhledem kuchyně nerozuměl, proto jsme jej "přesunuli" a použili na stěně za televizí. S majiteli jsme se nakonec shodli a místo napodobeniny je tu skutečný kámen," líčí architektka.

Náklady

Obklad z kamene:      12 000 Kč
Sádrokarton na niku: 10 000 Kč
Židle:                          10 000 Kč
Osvětlení:                  17 000 Kč
Sedací vak:                 1 600 Kč
Koberec:                         700 Kč
Stolek:                          3 500 Kč
Tapeta:                        2 500 Kč
Práce truhláře:           20 000 Kč
Ostatní:                      22 700 Kč
Celkem:                    100 000 Kč

Poznámka: ceny jsou přibližné

"V kuchyňském koutu jsem měla představu plastových židlí à la křesílko," říká majitelka. Její představy se naplnily, plastové židle mají čiré provedení.

"To pomáhá opticky odlehčit prostor," vysvětluje Simona Hubáčková.

Nad jídelním stolem má místo nové osvětlení, svítidlo v podobném duchu přišlo i nad kuchyňskou linku, aby se nový jídelní kout s původní kuchyní opticky propojil.

Nečitelné hodiny

Proměnu, která trvala čtyři měsíce a vyšla na přibližně 100 tisíc korun, rodina zvládla za plného užívání bytu (kámen se řezal na balkoně, nika vznikla přes víkend, každý večer se vše uklidilo).

Nové niky nabízejí úložný prostor, ale také možnost přisvětlení.

Nové niky nabízejí úložný prostor, ale také možnost přisvětlení.

Souběžně dokonce absolvovali výměnu oken. "Nový obývací pokoj se nám moc líbí, dokonce i manželovi," říká s úsměvem majitelka a stejně úsměvně dodává: "Snad jen s hodinami nad jídelním stolem máme trochu problém: manželovi i synovi se líbí, ale tvrdí, že nikdy nevědí, kolik je skutečně hodin. Dcera je z nich ovšem nadšená…"

Ing. arch. Simona Hubáčková

atelierSH
Navrhuje interiéry bytů, rodinných domů a nebytových prostor, kuchyní a koupelen, přestavby bytových jader či atypický nábytek. V případě zájmu ve svých návrzích uplatňuje principy filozofie feng-shui. Do interiérů navrhuje také obrazy, které sama maluje.
"Věřím, že služby bytového architekta dnes již nejsou službou pro většinu lidí nedosažitelnou. Naopak, stávají se výhodnou investicí, díky níž můžete ušetřit nejen peníze, ale především čas," říká architektka.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov č. 4/2012.

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...



Najdete na iDNES.cz