Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Designérka si zrekonstruovala a zařídila byt v japonském duchu

  1:00aktualizováno  1:00
Desítky let starý dům okouzlil několik generací. Nabízí duši, úchvatný výhled a příjemné bydlení. Interiérová designérka Barbora Boldišová s manželem Zbyňkem v něm zrekonstruovali patrový byt.

Část příčky mezi obývacím pokojem a předsíní nahradily skleněné posuvné dveře. Místnost opticky zvětšily světlé barvy, dřevěná podlaha má bělený povrch. Vzdálenou kulturu připomíná například motiv draků na polštářích. Konferenční stolek na míru je obložen nerezovým plechem, lustr je vyroben z pásů dýhy, obraz Spalovna odpadu namalovala Marie Saudková. | foto: Petr Adámek

Manželé interiér zmodernizovali a vyladili do klidu východní filozofie. Třípodlažní dům není velký. Je naopak vysoký a dost úzký, takže tvarem připomíná spíš dětskou hračku.

Původní domovní dřevěné schodiště je nyní součástí patrového bytu.

Původní domovní dřevěné schodiště je nyní součástí patrového bytu.

Koncem 30. let jej nechal postavit pradědeček současného majitele a Barbořina manžela Zbyňka. Nemovitost daroval věnem dceři, které tím zajistil pravidelný příjem z pronájmu čtyř bytů.

Mimochodem oblast nad pravým břehem Vltavy nepatřila v té době k nejluxusnějším - bývaly tu převážně zahrádky, cenu pozemků snižovala nedaleká kafilérie.

Dům přečkal i rozsáhlé poškození za náletu během války. Postupně sice chátral, ale rodině se povedlo ho úměrně finančním možnostem opravit a průběžně udržovat. Prošel několika výraznými úpravami, naposledy před šesti lety. Zbyněk přesto jednu dobu zvažoval, co s objektem, který potřebuje zmodernizovat a nemá zrovna ideální dispozici - ve hře byl prodej i stěhování do většího, lépe řešeného bytu.

Fotogalerie

Nabídka nemovitostí v této části Prahy 4, z níž se nechtěl odstěhovat, však nesplňovala jeho představy.

„Uvědomil jsem si, že takový výhled do údolí a na druhý břeh Vltavy a romantické západy slunce by sebevětší prostor nenahradil. Takže jsem zvolil bydlení na kopci se všemi výhodami i nevýhodami. Je opravdu málo míst, kde se cítíte jako na maloměstě, můžete sportovat, a přitom žít téměř v centru metropole,“ vysvětluje Zbyněk.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Pro více světla a volnosti

Patrový byt vznikl už koncem devadesátých let spojením dvou samostatných bytových jednotek nad sebou. Protože neodpovídal aktuálním potřebám bydlení, rozhodli se ho Barbora se Zbyňkem přebudovat. Výsledkem je smysluplně uspořádaný a propojený byt o ploše 83 m2, jehož součástí je chodba a schodiště (původně společné komunikační prostory).

V horní části v podkroví jsou umístěné ložnice, dětský pokoj, šatna, koupelna a toaleta, v jeho spodní části obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. „Měnili jsme částečně dispozici, například tam, kde máme v podkroví ložnici, bývala prádelna. Zvětšením koupelny, spojením s toaletou a zúžením chodby jsme získali šatnu, která hodně chyběla. Zbourali jsme všechno, co šlo. Tehdy jsme bydleli v podnájmu a jen díky tomu mohla proběhnout kompletní rekonstrukce,“ vzpomíná Barbora Boldišová.

Povrch linky imituje kartáčovaný dub. Pracovní deska i stěny jsou obložené...

Povrch linky imituje kartáčovaný dub. Pracovní deska i stěny jsou obložené keramickými tvarovkami. Součástí nábytku je i vinotéka.

Manželé nechali byt upravit tak, že pohodlně slouží až šesti lidem. Protože je malý, museli využít každou část prostoru. Přáli si ho maximálně otevřít, z toho důvodu kupříkladu kus vybourané příčky mezi obývacím pokojem a předsíní nahradily skleněné posuvné dveře, aby v ložnici bylo víc světla, přidělávalo se další střešní okno.

Slunce v duši…

Manželé záměrně vyladili atmosféru domova pomocí prvků, které jim připomínají oblíbenou japonskou kulturu a uklidňující východní filozofii. Římské rolety v ložnici jsou ušité z hedvábí, na tradiční mytologii odkazují v obývacím pokoji sametové dekorační polštáře či roleta s motivem japonských draků (od evropských se liší - nebydlí v jeskyních a nemají zálusk na princezny, přeměňují se i do lidské podoby).

Konferenční stolek na míru je obložen plechem z nerezu, materiálem, jenž je pro majitele synonymem kvalitních japonských nožů. „Chtěli jsme to zařídit v elegantním harmonickém stylu, který osloví každý kout našich duší. Zvolili jsme neutrální bílou doplněnou několika odstíny šedé,“ popisuje Barbora.

A dodává: „Interiér opticky spojuje dřevo a jeho dekor: dub v přirozeném odstínu na schodišti, do obývacího pokoje jsme pořídili podlahu z bělených dubových prken, do kuchyně nábytek v imitaci kartáčovaného dřeva.“

Dětský pokoj je barevně laděný pro dívku i chlapce. Palanda na míru ve tvaru L...

Dětský pokoj je barevně laděný pro dívku i chlapce. Palanda na míru ve tvaru L s úložnými prostory a vysouvacím lůžkem.

Barbora se nakonec začala zajímat o interiérový design natolik, že jej vystudovala a se spolužačkou Marií Fingerovou pak založily vlastní ateliér.

První fázi přestavby svěřili manželé ještě architektce. Markéta Musilová ze studia M2 architekt vsadila v návrhu na jednoduchost a střídmost. Protože se aktivně věnuje i bojovému umění tai-či, je přesvědčena, že kvalitní architektura funguje podobně jako pěkně zacvičená sestava,uvolní, posílí, člověka rozvíjí.

Domácí premiéra

„Manžel design miluje, ale zařizování nechal na mně,“ připomíná Barbora. Impulzem pro nedávnou úpravu předsíně a kuchyně byla havárie vody, vytopení části bytu a nevyhovující kuchyňská linka.

V té době už se Barbora věnovala profesi interiérové designérky a proměny se ujala s kolegyní Marií Fingerovou. K modernímu interiéru se nehodily dvacet let staré, rustikálně působící dveře s fazetami a masivními zárubněmi.

Dveře Bdoors mají systém skrytých zárubní. Ucelený dojem podpořil jejich nátěr...

Dveře Bdoors mají systém skrytých zárubní. Ucelený dojem podpořil jejich nátěr stejnou barvou jako stěny. Černé kování je od značky M&T.

„Obrátila jsem se na firmu Bdoors. Její majitel Luc Vekeman pomocí štuku sám srovnal křivé zdi, aby je bylo možné osadit dveřmi z kolekce B Invisi se skrytým systémem zárubní. Teď absolutně splývají se stěnami. Jsou totiž natřeny stejnou omyvatelnou barvou,“ upozorňuje Barbora.

Na realizaci kuchyně i podlah (vinyl v dekoru betonové stěrky) vybrala kuchyňské studio HVT interiéry. Do malé místnosti se vešly nejmodernější technologie i digestoř Bora se spodním odtahem.

Designérky si daly záležet na volbě materiálů: skříňky jsou kombinací imitace kartáčovaného dubu a matného skla, na pracovní desku a stěnu použily keramické obklady. Rodina stoluje na ,sametu‘, respektive na nanotechnologií upraveném stole Kristalia, hebkostí připomínajícím látku. Velkou parádu dělá v jídelně i český design - v tomto případě ručně foukané lampy, které pro českou sklářskou firmu Brokis navrhla Lucie Koldová. 

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Životní tragédie. Když se bezpečné bydlení promění v domov hrůzy

Dům je vizitkou toho, kdo jsme. Jsou v něm naše vzpomínky, vše, co tvoří naši...

Zaplavená podlaha hnije, oheň olizuje zdi a štěnice řádí všude. Náš příjemný domov se okamžitě mění v nehostinné, někdy...

V bytě má stylistka i salon, interiér šokuje výraznými vzory i barvami

Pokoj a zároveň srdce ateliéru má v sobě hodně ženskosti. Styl umocnily samet,...

Osobní stylistka Lenka Zelenohorská svěřila návrh svého interiéru designérce. Krásně má teď nejenom doma, ale i v...



Najdete na iDNES.cz