Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

  1:00aktualizováno  1:00
Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u rodičů v řadových domcích. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly původní kliky v barvě mosazi, které do nového konceptu dobře zapadnou. Zlatou barvu sem vnáší obraz Aleny Kolářové a stojací lampa (Pols Potten). Relaxační zónu se sedací soupravou (Pianca) čalouněnou lněnou textilií vhodně dotvářejí dva kruhové stolky a stoličky a lavice ze starého jilmového dřeva. | foto: Lukáš Hausenblas

Stavbě domu se věnoval odborník, ale první podoba interiéru odrážela kreativitu manželů. Výsledkem byli nadšení, cenili si především vlastního soukromí. Bydlení splňovalo i jejich další přání, propojení interiéru se zahradou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Postupem času se však manželům nápadný, barvami a tapetami hýřící dům okoukal. Spolu s duchovnějším vnímáním života pocítili potřebu nechat syté barvy odejít.

Nutno dodat, že interiér byl v té době prakticky orientován na tehdejší způsob života rodiny s malými dětmi, které rodiče nechtěli nijak omezovat. Uvnitř domu děti jezdily na odrážedlech a byla tu například i houpačka a klouzačka.

Původně manželé Šárka a Ladislav vůbec nepomýšleli na tak rozsáhlou rekonstrukci. Vše odstartovala potřeba výměny podlahy, ovšem ve výsledku má dům i novou fasádu. Současný vzhled interiéru je dílem architekta Martina Franka z architektonického studia Deconcept.

Přáli jste si vyměnit bukovou podlahu. Co tedy zviklalo váš původní záměr?
Šárka: Úpravu vyžadovala i kuchyň, konkrétně nábytková dvířka, protože byla také velmi výrazná. Po první schůzce s architektem jsme měli jasno. Pro dosažení požadovaného efektu jsme se museli pustit do podstatně rozsáhlejších úprav a změnu interiéru uchopit jako komplexní projekt.

Věděli jsme, že má pravdu, ale pochybovali jsme. Říkali jsme si, zda není zbytečné realizovat změny v takovém rozsahu, a zvažovali, co si počít se vším vybavením, které máme.

Fotogalerie

Ladislav: Věděl jsem, co všechno taková změna obnáší, nakonec jsme se ale do rekonstrukce v plném rozsahu pustili. Zlákaly nás návrhy architekta. Proměna interiéru byla radikální, ale nebylo třeba až tak dramatických stavebních zákroků.

Po bazarech jsme spustili velký výprodej našich věcí. Zbavili jsme se všeho, prodali jsme dokonce i schody a parapety. Zůstala jen nějaká světla a drobnosti. Všechno jsme detailně naplánovali a na čas jsme se museli z domu i vystěhovat.

Jak dlouho jste byli pryč?
Ladislav: Asi čtyři měsíce. Koordinace všech řemesel není jednoduchá, na základě projektů jsme si úpravu stavby zajišťovali sami. Prostor se ještě víc otevřel, posunuly se dveře, ale nešlo o žádné zásadní bourání. Bylo však třeba zasáhnout do instalací vody i elektřiny.

Existovalo něco, čeho jste se nedokázali vzdát?
Ladislav: Zpočátku jsme takové tendence měli, ale velmi záhy se rozplynuly, protože jsme pochopili, že cokoliv z našeho původního vybavení by harmonický vzhled nového interiéru narušilo.

Šárka: Nechtělo se nám třeba do natírání oken, ale přesvědčili jsme se, jak by jejich nevhodná barva ničila výsledný dojem. Těžko jsme se loučili i s masivními dřevěnými komodami, ale nehodily se sem.

Prostor jídelny patří velkému kruhovému stolu z dubové dýhy, který je doplněný...

Prostor jídelny patří velkému kruhovému stolu z dubové dýhy, který je doplněný kovovými židlemi Pastoe a svítidly vyrobenými z košů na slepice přivezených z Bali.

Jakou vizi jste naplňoval?
Ing. arch. Martin Frank: Pouze předěláním podlahy a drobnými úpravami bych nemohl splnit očekávání manželů a vytvořit interiér blízký těm, které z mé práce znali. Ve výsledku by nebyl nikdo spokojený. Proto se postupně změnilo všechno, vše souvisí se vším a musí na sebe smysluplně navazovat. Nejde nově rozmístit nábytek a nezasáhnout do elektřiny, nemůžete vyměnit podlahu a ponechat nevhodné schody z jiného materiálu...

Zůstala základní dispozice domu a nosné zdi. V přízemí jsme zrušili zbytečnou chodbu, o kterou se zvětšil obytný prostor a v patře se dispozice trochu „učesala“, doplnili jsme šatny. Při zpracování návrhu jsem se nechal inspirovat vzrostlou zahradou, která měla lehce asijskou podobu.

Vnímal jsem příměstský dům s jeho členěním, se sedlovou střechou s vikýři a zimní zahradou v drobnějším měřítku. Proto jsem se vyhýbal naprosté strohosti a minimalismu, nechtěl jsem jej popřít, ale snažil jsem se vytvořit nový, smysluplný a harmonický celek.

Chodbu zdobí konzolový stolek, fotografie s asijskými výjevy, dekorativní sošky...

Chodbu zdobí konzolový stolek, fotografie s asijskými výjevy, dekorativní sošky primitivního umění, čínská váza a další stylové dekorace.

Co je vám tu nejbližší, co máte rádi? Co jste si sami vybírali?
Šárka: Byla jsem nadšená z většiny předmětů v obchodě Deconcept ve Zlíně. Právě tam jsme si hodně věcí pořídili. Okouzlily mě zlaté hrníčky.

Ladislav: Líbí se mi a na dotyk je mi i velmi příjemné staré dřevo... Říkáme si, jak to tu máme pěkné, harmonické a jak je celý dům útulný. Doposud jsem většinou doma poslouchal rockovou muziku, po dokončení rekonstrukce jsem ale přešel na jazz...
Šárka: Interiér je velmi příjemný, uklidňující a cítím, jak nás harmonizuje.

Přispěl takto upravený interiér ke zkvalitnění vašeho života?
Ladislav: Rozhodně se harmonické prostředí projevilo na celkové atmosféře v rodině. I s dětmi si svůj domov ohromně užíváme.

Šárka: Velmi si vážím spolupráce s panem architektem, která i po dokončení realizace stále trvá. Cením si komunikace a rad, kterých se mi dostává. S žádným dotazem mě neodbude. Ani po předání zakázky mu není lhostejné, jak prostředí, které pro nás vytvořil, vypadá.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...

Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...



Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Další z rubriky

Vyzbrojený kladivem, dřevem a hřebíky postavil parádní hausbót

Německý fotograf Claudius Schulze si v Hamburku stloukl z recyklovaných...

Německý fotograf Claudius Schulze si v Hamburku stloukl z recyklovaných materiálů romantický vodní domek. Stavba...

Sídlo neřesti s legendárními večírky. To je Muchův dům na Hradčanech

Navodit tvůrčí prostředí bylo pro Alfonse Muchu zásadní, podstatnou část...

Údajně se tu za socialismu pořádaly legendární večírky. Po salonech se promenovaly nahé ženy, mělo to být sídlo...

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Najdete na iDNES.cz