Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Náš dům teď miluji, jásá majitelka. Po 30 letech získal nový interiér

  1:00aktualizováno  1:00
Interiér domu v Liberci působí nesmírně přívětivým, až terapeutickým dojmem. Jakmile vstoupíte, rozhostí se ve vás klid. Je prostoupený svěžím duchem a energií staršího činorodého páru. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Obývací pokoj je vybavený atypicky upravenou krbovou vložkou. Hned vedle na stěně za bílým výsuvným panelem se skrývá televizor a další audio příslušenství. Dřevěná katrovaná podlaha je z běleného dubu. | foto: Lukáš Hausenblas

Manželé dům postavili podle vlastních představ svépomocí už v osmdesátých letech minulého století. Časem jej upravovali, ale nestačilo to, přáli si zásadní změnu. Zvažovali dokonce i stavbu nového domu na jiném pozemku. Nakonec se pustili do radikálních úprav své téměř třicet let staré nemovitosti.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Na základě dobrých osobních zkušeností svěřili návrhy do rukou architekta Martina Franka ze studia Deconcept a realizaci stavební společnosti Termil z Jablonce nad Nisou. Ta v čele s Liborem Milotou a s týmem lidí byla jejich oporou po celou dobu náročné realizace. Dílo předala ve velmi dobré kvalitě.

Jaká byla vaše představa?
Ladislav: Přáli jsme si do domu přivést víc světla, také jsme potřebovali vytvořit maximálně bezbariérový prostor a eliminovat schody. Rovněž jsme kladli důraz na provoz domu, komfortní technologie a finanční úspory. Přestože šlo o rekonstrukci, docílili jsme parametrů pasivního domu. Interiér je částečně ozvučený a ovládáme jej pomocí elektronického zařízení pro inteligentní domácnost. Do navrženého konceptu jsme zasahovali minimálně, nechali jsme architektovi volné ruce. Získal si nás hned prvním návrhem. Pak už vše běželo hladce, průběžně jsme konzultovali jen některé detaily, například jsme si přáli konkrétní značku kuchyňských spotřebičů.

Prostoru dominuje kožená rohová sedací souprava. Nábytek je zhotovený na míru v...

Prostoru dominuje kožená rohová sedací souprava.

Šest židlí čalouněných kůží umožňuje pohodlné sezení u stolu zhotoveného na...

Šest židlí čalouněných kůží umožňuje pohodlné sezení u stolu zhotoveného na míru.

Věra: Toužila jsem po paletě světlých přírodních odstínů. Velmi se mi líbí kombinace různých béžových tónů s bílou barvou. Osobně jsem si přála hodně úložného prostoru, co nejvíc vestavných skříní. Když přijede třeba dcera s manželem a vnučkou, je tu dost pohodlí i pro ně. Mají tu vlastní zázemí s ložnicí i koupelnou. Také jsem si představovala velkou sedací soupravu, stejně tak jídelní stůl uvnitř i venku na terase a hodně důležitý pro mě byl i přesun prádelny ze suterénu do přízemí.

Jak jste spokojeni se schodištěm? Vzhledu interiéru může hodně ublížit, pokud s ním příjemně nesplyne nebo se nestane jeho atraktivní dominantou.
Ladislav: Než jsme oslovili architekta Franka, dost jsme se s ním natrápili. Zvažovali jsme různá lanka, skleněnou podestu a další změny, které jsme následně zavrhli. Schodiště v interiéru přece jen tak nepřehlédnete. Nechtěli jsme, aby bylo příliš mohutné a upoutávalo pozornost, ale muselo být stabilní a bezpečné. Výsledek předčil naše očekávání.

Do lůžka s nebesy se k babičce v její ložnici ráda přitulí i vnučka. Je tu i...

Do lůžka s nebesy se k babičce v její ložnici ráda přitulí i vnučka. Je tu i pohodlné křeslo a klavír, na který společně rády hrají.

Věra: Oříškem bylo také umístění televizoru. Nebylo žádoucí, aby nám při vstupu do obývacího pokoje padl zrak přímo na něj. Proto je rafinovaně skrytý za bílým zasouvacím panelem.

Z čeho jste nadšení?
Věra: Ze všeho! Z domu i zahrady. Je stejně skvělá jako dům. Opravdu si užívám dobře vybavenou kuchyň. Ráda vařím na indukční desce speciálně vytvarované pro pánev wok. Tu jsem si moc přála stejně jako vestavný kávovar, abychom si mohli připravovat espresso. Nedám dopustit na pračku a sušičku, které mám nyní v přízemí víc po ruce. S vnučkou si užíváme nevšední lůžko s nebesy a hodně oceňuji i příjemné prostředí koupelen. Náš dům miluji.

Ladislav: Nejvíc mě překvapilo, jak si architekt poradil se suterénem. Proměnil jej v úžasné wellness centrum, kde využíváme saunu i prostor pro odpočinek. Rád zde sleduji sportovní přenosy. Těší mě, jak nám moderní technologie zpříjemňují život, jak ho inteligentní systém usnadňuje, ale hlavně jak praktický a pohodlný interiér a krásné prostředí kolem náš život ovlivnilo a zkvalitnilo. Dává nám spoustu energie a chuť do života.

Šatna je kompletně vybavena nábytkovým systémem italského výrobce Rimadesio.

Šatna je kompletně vybavena nábytkovým systémem italského výrobce Rimadesio.

Ložnice pro hosty je vybavena čalouněným lůžkem s vysokým čelem. Dekoraci na...

Ložnici pro hosty dominuje čalouněné lůžko s vysokým čelem.

Slovo architekta

„Původní dům působil stísněným a ponurým dojmem. Snažil jsem se jej vyčistit, maximálně otevřít a jednotlivé prostory vizuálně propojit. Podařilo se probourat i část stropu nad přízemím. Tím jsem vytvořil vzdušnou galerii nad obývacím pokojem pro umístění soch a obrazů,“ říká architekt Martin Frank.

Obě podlaží propojuje ocelové schodiště s dřevěnými stupni. Svou bílou barvou prostor nepohlcuje, ale odlehčuje. „K prosvětlení jsem použil světlou, až skandinávskou paletu barev, od bílé přes smetanovou až po šedou, na dřevě i kameni, v kombinaci s etnickým uměním a artefakty. Rovněž exteriér domu s šedou patinou dřeva na fasádě a terasách s proutěným nábytkem je barevně propojený s interiérem a stává se v létě jeho součástí a dalším obytným prostorem,“ dodává architekt Frank.

Pracovní stůl zhotovený na míru zdobí tři vyřezávané sošky z Etiopie.

Pracovní stůl zhotovený na míru zdobí tři vyřezávané sošky z Etiopie..

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

Rodinný dům skrývá překvapení. Je chytře schované pod skalkou

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion...

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion liber, v přepočtu 28,7 milionu korun....



Najdete na iDNES.cz