Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pánská proměna bytu z Ostravy: málo barev, zato hodně černého kamene

  1:00aktualizováno  1:00
Ve většině proměn sehrává roli žena, tedy jemné barvy a dekorace. Mladý majitel bytu z Ostravy se pustil do změn s kamarádem-architektem. A protože se přítelkyně nastěhovala do bytu až časem, nese interiér výrazně "pánský" rukopis. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Světelné LED pásky pod pracovní deskou kuchyňské linky slouží jako pohotovostní večerní nasvícení kuchyně. | foto: Časopis Bydlení

Petr se rozhodl ke koupi vlastního bytu i kvůli stavu pronajímaného bytu a výši nájmu. Čas nazrál. Přálo mu štěstí. Když objevil starší byt splňující většinu požadavků a k tomu v lokalitě, kde vyrůstal, neváhal.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Se změnou dispozice a stavebními úpravami mu pomohl kamarád a architekt Daniel Hladký. Ze začátku se zdálo nemožné vměstnat do půdorysu bytu chtěnou dispozici 3 + kk. Všechny varianty vedly ke dvěma větším pokojům a kuchyni.

Odhodlání najít řešení se vyplatilo a nakonec se podařilo nemožné. Poradit si s nosnou vnitřní konstrukcí domu bylo proti tomu drobným úkolem. Sloup se uzavřel za dvířka vestavné skříně za pohovkou, průvlak je schovaný sníženým podhledem v obývací části.

Do návrhu a výběru interiérového vybavení se Petr už pustil odvážně sám. V bytě bydlí s přítelkyní tři čtvrtě roku a už stihli doladit téměř všechny maličkosti.

Nevšední nová dispozice

Vybourání nenosných dělicích příček umožnilo změnu nevyhovující dispozice. Byt se stal jednou otevřenou plochou, žádná místnost nebyla daná. Naskytl se prostor pro zcela nové rozložení místností a jejich návaznosti.

Prosklená stěna vpouští do obytné části dostatečné množství denního

Prosklená stěna vpouští do obytné části dostatečné množství denního světla.

Výhoda, ale i výzva zároveň. Petr navrženou dispozici doladil s architektem. Upřesnily se rozměry a technické detaily. Výsledkem je funkční dispozice, kde na sebe vše logicky navazuje. Do bytu se vstupuje přes menší, ale prakticky vymyšlené zádveří, kde jsou umístěné velké vestavné skříně.

Fotogalerie

Ze zádveří se překvapivě dostanete přímo do hlavního obytného prostoru. Toto řešení nabízí hned několik výhod.

Protože se z obytného prostoru vstupuje do ložnice i do pracovny, lze jej právem nazvat komunikačním uzlem a srdcem celého bytu.

Absence chodeb dovolila využít veškeré metry čtvereční na plochu pokojů. Obývací část je atypicky uprostřed dispozice, ale nedostatkem světla netrpí. Světlo sem proniká z okna v kuchyňské části a z pracovny prosklenou příčkou. Prosvětlení je umocněno odrazem od zrcadlové stěny naproti oknům.

"Dispozice by měla být řešená podle funkce, významu a s důrazem na detail. Vždy je důležité postupovat od celku k jednotlivostem," říká architekt Daniel Hladký.

Nedostatek místa v koupelně řeší umístění sušičky nad pračku. Z estetického

Nedostatek místa v koupelně řeší umístění sušičky nad pračku. Z estetického důvodu jsou oba spotřebiče ukryty za dvířky skříně.

Jednou z výhod nové dispozice je okno v koupelně, které zajišťuje dostatek

Jednou z výhod nové dispozice je okno v koupelně, které zajišťuje dostatek denního světla a možnost přirozeného větrání.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 2/2014.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz