Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V továrně, kde se vyráběly nitě, vznikne atraktivní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Brownfield Cvernovka se promění na obytnou čtvrť. Z bývalé továrny na nitě a niťové produkty v bratislavské městské části, která fungovala od roku 1901 do roku 2004, má vzniknout zajímavé bydlení. Část budov se zrekonstruuje, další se postaví nové.

Stará přádelna Cvernovky, což je lidový název továrny na nitě a niťové produkty v Bratislavě. | foto: Wizzard CC-BY-NDCreative Commons

Citlivý přístup k revitalizaci jednoho z nehodnotnějších a nejstarších industriálních areálů v Bratislavě byl stěžejním tématem, kterému se věnovali architekti česko-slovenského studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

To získalo ocenění v mezinárodní soutěži vyhlášené slovensko-finskou developerskou společností YIT Slovakia, která vyzvala dvanáct studií, soutěže se nakonec zúčastnilo deset z nich.

Fotogalerie

Architekti Michal Krištof a Ondřej Chybík ve svém projektu navrhli revitalizovat celý blok a zároveň přinést téměř 100 000 m2 nových nadzemních ploch bytů, kanceláří, kulturních prostor, školky, restaurací i kaváren, aby na jeho místě mohla vzniknout nová a v kontextu Bratislavy i Slovenska unikátní čtvrť.

Zachráněná historie

Náš návrh si stojí za tím, aby se Cvernovka neodstranila z mapy města, jak by se dalo předpokládat, a nezůstala po ní pouze bývalá přádelna jako jediná zachovaná národní památka. Jeho koncept vychází z principů, které zachovají identitu superbloku, jeho unikátnost, velkorysost a pestrost. Inspirovali jsme se i dalšími industriálními areály, ve kterých se propojují vysoké komíny, velké haly s menšími domky, dvory a jejich skrytými zákoutími a úzkými uličkami, říká architekt Michal Krištof.

Kostrou řešení revitalizace Cvernovky je reinterpretace a zachování hlavních identifikačních fragmentů brownfieldu, kterými byly dominanty areálu, objekt bývalé přádelny, silocentrály, chladírenské věže, barvírny a komín.

Objekt přádelny by měl sloužit jako kancelářský objekt a stejně jako silocentrála by se její přízemí využilo pro celou škálu kulturních aktivit, od koncertů až po výstavy. V místech, kde v minulosti stávaly chladírenské věže, by vznikly nové, zelení prorostlé „eko-věže“, které by zároveň plnily nový účel a chladily okolní veřejný prostor.

V místech, kde v minulosti stávaly chladírenské věže, by vznikly nové, zelení...

V místech, kde v minulosti stávaly chladírenské věže, by vznikly nové, zelení prorostlé „eko-věže“, které by zároveň plnily nový účel a chladily okolní veřejný prostor.

„Na čtyřapůlhektarové zóně by tak v budoucnu mohly stát moderní bytové domy, kanceláře a široká škála pestrých veřejných prostor, včetně hlavního náměstí, uliček, dvorů či jiných mikroprostor s jedinečnou atmosférou, které by mohly fungovat celoročně nejen pro jejich obyvatele, ale i široké okolí,“dodává Ondřej Chybík, partner studia.

Autoři projektu

Chybik+Kristof Architects & Urban Designers - studio založili Ondřej Chybík a Michal Krištof v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáže v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani.

Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně, byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí.

V Česku stojí za koncepcí velkých projektů, jako je Waltrovka, návrhem nového vinařství Lahofer u Znojma nebo netradičního brněnského showroomu držitele Red Dot Award, společnosti MY DVA group.

Autoři:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Vítejte v krabici. Američané se zamilovali do kvádrů a kostek

Vítejte v krabicích! Pro Los Angeles  jsou tvary kvádrů novou etapou v...

Současné moderní budovy mají minimalistický design bez jakýchkoliv nepotřebných a zdobných prvků. Nejpopulárnější je...

Vojanovy sady. Uprostřed Prahy je krásná oáza, kde se ztratíte v čase

Vojanovy sady patří k jedné z nejstarších zahrad v metropoli.

Uprostřed Prahy je oáza, kde se člověk může na chvíli zastavit, lehnout si pod některý z ovocných stromů a šum...

Díra v čase. K čemu sloužily dechberoucí obrácené věže?

Nejzajímavější jsou dvě tzv. obrácené věže. Jsou to studny v podobě podzemních...

Romantický palác Quinta da Regaleira stojí u historického centra portugalského města Sintra. K zámku, který spadá do...



Najdete na iDNES.cz