Nízkoenergetický dům chrání svými křídly majitele před studeným větrem

  1:00aktualizováno  1:00
Kousek za obcí pod beskydským kopcem stojí nízkoenergetický dům. Lichoběžníkový půdorys je koncipovaný jako přízemní, aby nestál v cestě častým větrům. Počasí zde totiž bývá větrné a deštivé, ale výhledy do okolí a příroda jsou nádherné.

Počasí zde bývá často větrné a deštivé, ale výhledy do okolí a příroda jsou nádherné. | foto: Jiří Ernest

Rodina chtěla bydlet co nejblíže přírodě a horám. Na bývalých loukách se však nebylo architektonicky "čeho chytit". Začínající okolní rodinná zástavba byla standardním mixem převážně dvojpodlažních domů různých stylů a barev.

Novostavbu nepodsklepeného nízkoenergetického domu proto investor s architektem uzavřeli vůči vedlejším domům do sebe. Dům vyrůstá z okolní přírody materiálově i tvarově. Pro stavbu použili místní modřín a kámen z blízkého lomu, zahrada je osázena rostlinami typickými pro Beskydy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Pochozí zelená střecha vrací místu zatravněný prostor, který zabrala stavba. Střecha stoupá nahoru a dolů v podobných úhlech jako okolní kopce. Centrem cihlové stavby je pobytové atrium chráněné dvěma křídly společenské a klidové části a velkou pergolou. Autorem domu je architekt Petr Lichnovský.

Jaké materiály a barvy jste použil?
Jde převážně o kombinaci cihlových stěn, dřeva, kamene, skla, betonu a dlaždic. Tedy bílá, hnědá a šedá. Tyto barvy vévodí také interiéru. Bílá omítka vymezuje fasádu obytné části a obklad dřevěnými prkny její hospodářskou část. Členitou stavbu zdobí a segmentují dřevěné konstrukce z přírodního modřínu. Podlahy v klidové části mají na oko i omak teplé dřevěné parkety.

Keramická dlažba naopak vévodí podlahám hygienického zázemí i společenské části domu a betonová podlaha garáži i skladu. Stropy a stěny místností jsou všechny vymalovány na bílo, pouze stěny kuchyně mají obklad lakovaným sklem, alternativně keramický obklad (stejně jako u stěn hygienického zázemí).

Obytná část byla výrazně rozdělena na společenskou a klidovou část, kde

Obytná část byla výrazně rozdělena na společenskou a klidovou část, kde společenská tvoří bariéru mezi silnicí a soukromou částí zahrady.

Velké prosklené plochy oken a dveří jsou uchyceny v hliníkových konstrukcích, protože jiný materiál by tak velké prosklení ani nezvládl. Z důvodu bezpečnosti a soukromí jsou všechny vnitřní dveře provedeny jako plné, stejně jako vstupní do obytné části domu i ze zahrady do skladu. Zpevněné plochy jsou z betonu nebo kačírku. Kamenná zídka opticky zvýrazňuje vstup do domu a odděluje zahrady od plochy vjezdu do garáže.

Dům a zahrada se zde prolínají. Jak správně umístit nízkoenergetický dům a přitom nepřijít o výhled do okolí?
Vždy jde nejprve o správný výběr pozemku, který to umožňuje. Investor musí vědět, co chce z místností vidět. A architekt, zda takto může být nízkoenergetický dům z hlediska svého správného fungování umístěn. Proto by měl pozemek při výběru posuzovat investor s architektem dohromady.

S investorem jsme byli ve všem ve shodě, byla to výborná spolupráce. Důkazem je harmonický dům, ze kterého přímo vyzařuje pozitivní energie. Zde byla orientace pozemku ke světovým stranám ideální. Vstup, garáž a obslužné prostory jsou na severovýchod a obytná část s výhledem na Godulu na jihozápad.

Snažili jsme se o maximální prosklení obytných místností, které tak využívají pasivní solární efekt k vyhřívání interiéru. Navíc jsou přímo spojeny se zahradou tak, že dlažba v obývacím pokoji přechází v jedné úrovni přes dřevěnou terasu na trávník.

Fotogalerie

Terasa do zahrady z obývacího pokoje je kryta dřevěnou pergolou, navrženou tak, aby v teplých měsících poskytovala jižním místnostem dostatečné zastínění a v zimě umožňovala přístup slunečního světla do místností.

Jak je dům členěn venku a uvnitř? Kdo navrhoval a vytvářel interiér?
Objemový koncept domku vychází ze samotného tvaru pozemku, jehož směry hran byly promítnuty do půdorysného řešení. Dům je situován ve východní části zahrady, k níž přiléhá přístupová komunikace.

Tvoří jej dva objemy, obytná část a garáž. Obytná část byla výrazně rozdělena na společenskou a klidovou část, kde společenská tvoří bariéru mezi silnicí a soukromou částí zahrady. Klidovou část domu pak tvoří samostatné křídlo pronikající do zahrady s výhledem na okolní Beskydy. Interiér řešila dcera investora, která právě končila architekturu na UMPRUM.

Naše koncepce zůstala zachována a interiér perfektně ladí s exteriérem. Vstup do domu jsme umístili na východní fasádě. Ze zádveří se jde do garáže pro dva automobily s dílnou a skladem nebo do samotného domu. V domě pak přes zádveří vstupujeme do chodby, propojené s hlavním obytným prostorem domu. Z něj je přístupná prostorná terasa.

Z chodby se můžete také dostat do klidové části domu. Ta je pak členěna na chodbu, ze které se vchází do jednotlivých místností, šatny, dětského pokoje, technické místnosti, koupelny a hlavní ložnice.

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj tvoří jeden prostor, jehož použité materiály

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj tvoří jeden prostor, jehož použité materiály jsou citlivě barevně sladěny.

Co vyžaduje nízkoenergetická budova?
V průkazu energetické náročnosti budovy má dům zapsánu třídu A - mimořádně úsporná. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda s rekuperací v jednom. Jediný problém představuje použité vytápění, tepelné čerpadlo s rekuperací v jednom se nepodařilo i při dodržení všech pokynů výrobce dokonale odhlučnit. Konstrukce domu je masivní a zajišťuje tak dostatečnou akumulaci tepla.

Přilehlý objem garáže představuje naopak lehkou dřevěnou konstrukci opláštěnou modřínovými prkny. Hliníková okna domu splňují požadavky na pasivní domy, zasklení dvojsklem a zateplené rámy. Fasáda má kontaktní zateplení.

Střecha nad obytnou částí je pultová, vegetační se sklonem přibližně pět stupňů. Její skladbu jsme navrhli tak, aby bylo dosaženo hodnot požadovaných pro nízkoenergetickou stavbu. Na plochých částech střechy jsou osazeny elektricky vyhřívané střešní vpusti a zřízeny havarijní přepady. Střecha nad částí garáže a dílny je plochá, se sklonem jen přibližně jeden stupeň.

V koupelně b\yla použita velkoformátová dlažba i obklady.

V koupelně byla použita velkoformátová dlažba i obklady.

Jaký je systém větrání a vytápění?
Teplo obstarává tepelné čerpadlo typu vzduch-voda umístěné v technické místnosti. Jeho součástí je i rekuperační výměník nuceného větrání. Tedy zbytkové teplo nespotřebované v rekuperační části jednotky je dále využito k výrobě tepla tepelným čerpadlem. Při velmi nízkých teplotách nebo při velké potřebě tepla pokrývá zařízení spotřebu zbývajícího tepla pomocí elektrického dohřevu.

Pro ohřev teplé vody slouží integrovaný zásobník tepelného čerpadla. Větrání zajišťuje rekuperační jednotka, která čerstvý vzduch filtruje, dohřívá a potrubím rozvádí do jednotlivých místností. Jako koncové prvky rozvodů jsou použity na přívodu dvouřadé výustky, na odvodu ventily.

Potrubí přiváděného vzduchu je vedeno v podlaze ve vrstvě tepelné izolace, výustky jsou pod okny v obytných místnostech. Potrubí odváděného vzduchu bylo vedeno v podhledu v chodbě, ve dveřích do pokojů jsou osazeny mřížky. Otopnou plochu tvoří podlahové vytápění, v koupelně je žebříkový radiátor.

Text byl redakčně zkrácený.

Stavebně-technické řešení

Použité materiály jsou standardní a léty vyzkoušené. Objekt je založen na železobetonových pásových základech z prostého betonu s armovaným věncem po obvodu.

  • Strop: nad hlavním obytným prostorem monolitická železobetonová deska - ve spádu určeném pultovou střechou, ve zbylé části domu vodorovná, nad garáží a skladem dřevěný
  • Svislé obvodové konstrukce: plné cihly, vnitřní nosné zdivo vápenopískové tvárnice, nosné stěny garáže se skladem z dřevěné sloupkové konstrukce
  • Hydroizolace: proti zemní vlhkosti asfaltový pás
    Tepelné izolace: polystyren a minerální vlna
  • Užitková plocha: 255,5 m2
  • Obestavěný prostor: 1 183,4 m3
  • Zastavěná plocha obytné části: 222 m2
  • Zastavěná plocha hospodářské části: 78 m2
  • Zpevněné plochy: vjezd do garáže: 75 m2
  • přístupový chodník: 15 m2 terasa
  • pergola: 56 m2
  • Projekt: Petr Lichnovský architektonická kancelář
  • Autoři: Petr Lichnovský, Adam Jursa a Klára Skarková
  • Dodavatel: comfyHomes s.r.o.
  • Orientační hodnota stavby: 6 500 000 Kč

Krytá terasa před obývacím pokojem na jižní straně s výhledem na Godulu

Krytá terasa před obývacím pokojem na jižní straně s výhledem na Godulu

Ing. Arch. Petr Lichnovský

*1964

Fakulta architektury VUT Brno 1988-1992, Stavební projekce Vítkovice a.s. 1992-2002,  od r. 2003 Petr Lichnovský architektonická kancelář s.r.o.

Ocenění: 2006 - Dům roku, čestné uznání: DPS Nová Bělá,  2007 - Stavba Moravskoslezského kraje, hlavní cena: Bytový dům Lara v Čeladné, 2009 - Dům roku, odměna: Administrativní budova VAE Controls, 2010 - Dům roku, hlavní cena: bytový dům Landek, 2010 - Stavba Moravskoslezského kraje, čestné uznání: bytový dům Landek

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...



Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Holka, kluk a 13 metrů čtverečních. Nadčasový pokoj vydrží dlouhé roky

Ze svého dětského pokoje už Alex a Ema vyrostli.

Designérka Petra Indruchová se ujala proměny dětského pokoje pro prvňáka Alexe a jeho sestru Emu. I když sourozenci...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Co dokáže zlatá barva v interiéru: dodá mu na eleganci i luxusu

Svítidlo Pinto Gold ocenili už návštěvníci prestižního veletrhu Light and...

Zlatavý podzim sice brzy skončí, ale „zlato“ tím nekončí. Konec roku i zima budou totiž letos výrazně ve znamení zlaté...

Dům si nakreslili za půl hodiny. A pak jej podle plánů postavili

Koncept domu ve tvaru L se ve společenské zóně otevírá na jižní stranu směrem...

Vize domu se zrodila v hlavách majitelů o dovolené na Kanárských ostrovech, kde za půl hodiny vznikl i jeho náčrtek....



Najdete na iDNES.cz