Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

  1:00aktualizováno  1:00
Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí Brunswick West. Když syn povyrostl, zatoužil po větším soukromí. Vše vyřešila přístavba, která dům zvětšilo o dalších 50 metrů čtverečních.

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života. | foto: Taylor & Knights

Manželé vychovávali syna v třípokojovém domku na šedesáti metrech čtverečních. Když ale dítě povyrostlo, začaly vzrůstat i nároky jednotlivých členů na soukromí a padlo rozhodnutí přistavět nový prostor, který bude sloužit jako místo pro kvalitní trávení společně sdílených chvil. Po deseti letech bydlení měli naprosto jasnou představu, co od vylepšení očekávají.

Řešení přinesla cihlová přístavba o celkové rozloze padesát metrů čtverečních, navržená a postavená pod taktovkou dvojice akčních Australanů z Melbourne, architektů Jamese Taylora a Petera Knightse.

Fotogalerie

Ti před pěti lety společně se svými partnerkami a přáteli založili architektonické a designérské rodinné studio s vizí jednoduše a skromně budovat takové příbytky, které budou do posledního detailu sloužit majitelům a ne naopak.

Do tvůrčího týmu se navíc přidala designérka a interiérová stylistka Ruth Welsbyová, která studovala a pracovala v Londýně a podílí se na desítkách magazínových projektů i reklam. Ta dodala nové cihlové přístavbě jedinečnou svěží podobu tak, jak si ji manželé vysnili.  

Nový trakt domu je zároveň i novým vstupním prostorem a spojkou mezi opečovávanou zahradou za domem. Ve staré části domu zůstaly zachovány tři pokoje jako soukromé ložnice a sociální zázemí.

Největší důraz architekti kladli na dokonalost přirozeného prosvětlení. Sledovali vykolíkované místo celý jeden rok, aby přesně vypočítali velikost, umístění i tvar oken.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík, rohovým trojúhelníkovým oknem vedle krbu přichází každé ráno paprsky slunce, které těší majitele u jídelního stolu při snídani. Vstupní dveře doplňuje vertikální okno, kterým vidí domů příchozí přímo na kuchyňskou plotnu.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík.

Kuchyňský kout prosvětluje stropní světlík.

Ráz interiéru určilo umění: reprodukce abstraktního obrazu Vasilije Kandinského, který si zamilovali. Geometrické řešení i barevné kombinace, velká knihovna s oblíbenými a vzácnými tituly a sbírka uměleckých plakátů, na tom všem panovala mezi investory a architekty naprostá shoda. Poměrně unikátní je i zeleně tónovaná tradiční teracová podlaha.

Na poměry rodiny byla nebývale velkou investicí i částka, kterou zaplatili za vybavení. Obývací části dominuje pohodlné světle šedé sofa Togo od francouzské značky Ligne Roset.

Kořeny designu Toga sahají až do roku 1973, kdy ho vytvořil Michel Ducaroy a za svou čtyřicetiletou historii se z obyčejného nábytku stal ikonický kousek, který vyjadřuje světonázor: obklopují se jím nejčastěji umělci, tvůrčí lidé a intelektuálové. Kuchyňská linka, úložná lavice i vestavěné skříně jsou vyrobeny truhlářem na míru.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: soukromí, Bydlení

Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz