Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Příběh pana Černého nemusel skončit černě

aktualizováno 
- Když uviděl Jindřich Černý tento pozemek, zajásal. Pár čtverečních metrů s polorozpadlou stoletou chalupou, určenou ke zbourání, romanticky zasazenou do teras ve svahu zastavěném malými domečky z první republiky, ho doslova chytilo za srdce. V té chvíli ještě netušil, že mu proti jeho vůli někdo přímo za domem postaví obří bytový komplex.
„Sotva jsme dohnali dům pod střechu, zaznamenali jsme stavební činnost v sousedství. Byli jsme zvědaví, co tu bude stát, a čekali jsme, zda nás někdo požádá jako sousedy o vyjádření a souhlas se stavbou, vzpomíná Jindřich Černý. Z vlastní zkušenosti věděl, že souhlas sousedů je jednou z podmínek pro vydání stavebního povolení.
Když se na vedlejším pozemku začalo stavět, znejistěl a začal se o stavbu v sousedství zajímat intenzivněji. „Až po dlouhém pátrání jsem zjistil, jak lze souhlas sousedů elegantně obejít. Kolem obvodu svého pozemku vyčlením pruh země a prodám ho spřízněné firmě. Té, kterou například sám založím. Sám sobě si pak bez problému souhlas udělím, ironizuje Černý.
Příběh Černého však končí černě úplně zbytečně. Podle informací ze stavebních úřadů se člověk stane takzvaným účastníkem stavebního řízení i v situaci, kdy není sousedem podle předloženého receptu. Pokud by bytový dům zastiňoval obytnou zónu rodinného domku, to znamená, že by například z oken obývacího pokoje neviděl nic jiného než masu betonu pár metrů vzdáleného paneláku, má šanci stavbu pozastavit a donutit investora ke změně projektu či posazení bytového domu do terénu. Musí se však ozvat včas, v době, kdy se řeší územní rozhodnutí. Je proto vždycky nutné pozeptat se na stavebním úřadě, kdo územní rozhodnutí vydává, a případ urgovat tam.
Podle právníka Norberta Žídka je už v současném stavu věci prakticky nemožné dosáhnout toho, aby byla stavba odstraněna. „Myslím si, že by majitel zastíněného domku mohl maximálně podat žalobu na investora stavby s tím, že by u soudu požadoval odškodnění
Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....

Další z rubriky

1
Sousedka stále pije. Pod vlivem ječí na přítele i svých šest dětí

Sousedé bydlí v garsonce v pronájmu. Každou chvíli je paní pod vlivem alkoholu, hádá se s přítelem, dochází k fyzickému...

Dům má jednoduchý tvar a jak při pohledu od ulice, tak ze zahrady je umístěn na...
Bílý štuk a omítku odmítli. Obklopili se dřevem od podlahy až ke stropu

“Chtěli jsme bydlet ve dřevě. Líbí se nám to pohledově i pocitově, je to pro nás mnohem přijatelnější volba než bílý...

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.