Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přestavěli veřejné záchodky a bydlí v nich. Jsou spokojeni

  1:00aktualizováno  1:00
Továrny nebo kostely přestavěné na komfortní bydlení už dnes nikoho příliš nepřekvapí. Britové se ale vrhli na rekonstrukce mnohem menších a pro většinu populace i podstatně méně přitažlivých staveb: bývalých veřejných záchodků.

Graham Peck s družkou Tracy Woodhouseovou před zrekonstruovanou budovou bývalých veřejných záchodků v přímořském Scarboroughu | foto: Ross Parry

Padesátník Graham Peck z hrabství Yorkshire, který se živí jako dělník, a mladý architekt Jon Du Croz z hrabství Oxfordshire se navzájem neznají. Přesto je jedna věc spojuje. Oba se rozhodli zařídit si nový domov přestavěním bývalých veřejných záchodků.

Mladá rodina architekta Du Croze si přestavěla domek bývalých veřejných záchodků ve Witney v Oxfordshiru.

Mladá rodina architekta Du Croze si přestavěla domek bývalých veřejných záchodků ve Witney v Oxfordshiru.

Původní motivace byla u obou pánů stejná, chtěli si pořídit nové bydlení a příliš za ně neutratit. Mladá rodina architekta Du Croze původně uvažovala spíše o novostavbě, ale vyšponované ceny nemovitostí a nedostupné pozemky je donutily porozhlédnout se jinde.

Jon Du Croz řekl britskému deníku The Independent: "Začal jsem pátrat po inzerátech nabízejících "outsidery" mezi nemovitostmi, staré hausbóty, vytopené domy, nevyužívané technické budovy. Viděl jsem na dvě desítky takových smutných staveb, do jejichž přestavby se nikdo nehrnul. Ani mě žádná nepadla do oka. Náhodou jsem ale v místním rádiu zaslechl zprávu, že někdo požádal o stavební povolení na přestavbu veřejných toalet na oxfordském nádraží. Hlavou mi blesklo, že to je přesně to, co hledám."

Manželé se snažili z veřejných záchodků ve Witney zachovat maximum původních prvků.

Manželé se snažili zachovat z veřejných záchodků ve Witney maximum původních prvků.

Po půl roce dalšího pátrání se na něj usmálo štěstí přímo v jeho rodném městečku Witney. Na cestě do práce zahlédl z okna doubledeckeru ceduli, že okres prodává nevyužívané veřejné záchody.

Pořizovací cena samotné budovy byla velmi nízká a přihlásilo se hned několik zájemců. Všichni ale postupně boj o nemovitost vzdali.

Uvnitř budovy byl totiž umístěn plně funkční transformátor elektřiny a jeho případné přemístění mělo být v režii nového majitele. Du Croze se ale nezalekl a během šesti měsíců, kdy čekal na souhlas okresu k odprodeji, vytvořil plány kompletní rekonstrukce objektu včetně co nejlevnější varianty přemístění a oplocení transformátoru. Vstříc mu vyšel i místní dodavatel energie, majitel zařízení.

Rekonstrukci a zařizování domku ve Witney předcházelo přesunutí transformátoru, který byl původně uvnitř budovy.

Rekonstrukci a zařizování domku ve Witney předcházelo přesunutí transformátoru, který byl původně uvnitř budovy.

Za dům zaplatila rodina Du Crozeových 36 tisíc liber, tedy asi jeden milion korun. Přesunutí transformátoru je stálo v přepočtu dva miliony českých korun a největší částka padla na samotnou rekonstrukci.

Majitelé dbali na každý detail. Snažili se zachovat původní kamenné prvky, typ oken i dveří. Rekonstrukce se povedla i díky tomu, že nespěchali, řemeslníky si pečlivě vybírali až po zhlédnutí jejich realizací a spoléhali na známosti a rodinu.

"Skleněné výplně a skleněné prvky použité na schodišti jsou vyrobené podle starých technologií, které se už dnes téměř nepoužívají. Máme je díky mému strýci, který vlastní sklárnu. Takovéto detaily dodaly domku správný šmrnc," vysvětluje Du Cruzova manželka.

Rodinný dům z veřejných záchodků stojí i v městě Scarborough

Za necelý milion korun si domek bývalých veřejných záchodků v lázeňském městě Scarborough zrekonstruoval Graham Peck s družkou Tracy Woodhouseovou. Jejich domov se navíc chlubí nádherným výhledem na místní pláž a kolonádu. Stoletá viktoriánská stavba dnes září novou fasádou, ale největší změny se samozřejmě odehrály uvnitř. V místech, kde bývaly pánské pisoáry, mají dnes televizi a na "dámách" se koupou.

Budova bývalých veřejných záchodků ve Scarboroughu před přestavbou.

Budova bývalých veřejných záchodků ve Scarboroughu před přestavbou

"Narodila jsem se a celý život žila ve Scarboroughu a nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu bydlet na záchodcích na pláži, v domku, který všichni místní dobře znají, protože k moři chodí o víkendech odpočívat," svěřila se Tracy britskému listu Telegraph.

Majitelům pomohl s přestavbou architekt Barry Denton, který jim i poradil, jak ušetřit maximum nákladů. Graham tvrdí, že minimálně dalších osm set tisíc korun ušetřili díky jeho dobrým nápadům a díky tomu, že stavěli především svépomocí.

Nejnáročnější byla podle nich likvidace původního zařízení. Veškeré inženýrské sítě zmodernizovali, stavbu odvlhčili a zaizolovali, vyměnili okna a dveře. Domek nerozšiřovali, jen místnosti upravili na obytnou kuchyň a ložnici s koupelnou a vše skromně zařídili.

Přestavěné veřejné záchodky ve Scarboroughu v hrabství Yorkshire.

Přestavěné veřejné záchodky ve Scarboroughu v hrabství Yorkshire.

Díky přestavbě a přestěhování na novou adresu získali i nové přátele. "Kolemjdoucí se ptali, na co záchodky přestavujeme. Nejčastěji si mysleli, že zde vznikne kavárna. Když jsme jim ale řekli, že v domku hodláme bydlet, nadchlo je to a čas od času se u nás zastavili přeptat se, jak práce pokračují. S některými se dodnes přátelíme," říká Graham.

Přiznávají se, že zvědavost sousedů vzhledem k minulosti jejich domova očekávali. Co je ale překvapilo, jsou nabídky na odkoupení nemovitosti. Dostali jich prý už několik.

Budova ale patří městu, které je páru pronajalo na 21 let za částku v přepočtu 50 tisíc korun ročně. Graham a Tracy se nikam ani stěhovat nechtějí. Jsou ve svém novém domově na výsost spokojeni a letos se pustí do budování okrasné zahrady okolo domku. Práce je čeká opět víc než dost: není lehké najít rostliny, kterým nevadí tak těsná blízkost mořské vody a soli.

Přestavěné veřejné záchodky najdete i v Praze

Kavárna přestavěná z bývalých veřejných záchodků stojí už šest let na pražském Smíchově.

Kavárna přestavěná z bývalých záchodků

Přestavby na kavárnu se dočkaly zdevastované veřejné toalety na nábřeží Vltavy na pražském Smíchově mezi Palackého a Železničním mostem. V roce 2005 ji realizovali Petr Nosek a Filip Ditrich z architektonického studia Atelier A ČR.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz