Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vila po 38 letech dosloužila. Manželé z ní udělali opravdový klenot

  1:00aktualizováno  1:00
Vila stojí uprostřed přírody ve svahu nad údolím řeky Hudson. Manželé jí k osmatřicátým narozeninám věnovali nový vzhled. K domu přibylo jedno křídlo s prosklenou ložnicí, knihovnou a vinným sklípkem.

Dům má nyní intimnější polouzavřenou zahradu. | foto: Paul Warchol

Majitelé získali díky přístavbě místo ideální pro odpočinek a jejich milované koníčky. Z nové terasy u ložnice, která je položená výše než zbytek domu, mají příjemný výhled na řeku. Dům se jim podařilo rozšířit na 232 metrů čtverečních.

Autorem vily je původem chicagský architekt Edward Larrabee Barnes, jenž dal tvář části newyorského Manhattanu. V osmdesátých letech minulého století zde navrhl například postmoderní stavbu AXA Center nebo rohový mrakodrap firmy IBM. Podepsán je i pod realizací jednoho z nejnavštěvovanějších amerických muzeí, Walker Art Centra v Minneapolisu.

Přestavba domu z roku 1974

Barnes vyznával minimalistickou moderní architekturu a proslul výrokem, že každý nápad architekta lze jednoduše zachytit i na zadní stranu poštovní obálky.

Práci na velkých projektech prokládal menšími rezidenčními zakázkami. Investory si mimo jiné pečlivě vybíral mezi přáteli a známými.

Takovým příkladem je výše popisovaná vila z roku 1974, která stojí na západním okraji města Bedford ve státě New York.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Manželé se dům rozhodli zvětšit o další ložnici sousedící s velkou průchozí šatnou a koupelnou se sprchovým koutem. Z ložnice lze vyjít na venkovní terasu nebo pokračovat domem do nové knihovny s pracovnou a obytné haly. Z pracovny vedou schody do sklepa, kde si majitelé kromě technických místností, zahrnující prádelnu a dvě komory, nechali vybudovat vinný sklípek, do kterého mohou zvát přátele.

Práce na novém křídle se ujalo newyorské studio Robert Siegel Architects. Přístavbu pojal Siegel s absolutním respektem k původnímu tvůrci Edwardu Larrabee Barnesovi. Ten nejprve navrhoval puristické nekomplikované jednopatrové prosklené budovy, ale postupem času stavbám přidával například soukromá křídla či patra.

Stejným směrem se rozhodl vydat i Siegelův tým ve složení Brad Burns, Julien Leyssene a Wayne Walker. K hlavní budově doplnili obdélníkový trakt, který dům na pozemku uzavírá, a vytváří tak soukromý dvůr, na druhé straně uzavřený venkovním bazénem.

Autorem vily je architekt Edward Larrabee Barnes, který navrhl části

Autorem vily je architekt Edward Larrabee Barnes, který navrhl části newyorského Manhattanu.

Pohled na novou přístavbu vily z roku 1974

Pohled na novou přístavbu vily z roku 1974

Interiéru se ujalo designérské studio Satinwood vedené dekoratérkou Marshou Russellovou, která navrhuje bydlení slavným osobnostem. Domov pomohla vytvořit například herečce Meg Ryanové.

Hlavní část domu s obytnou kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem prošla částečnou rekonstrukcí. Obměny se dočkal především sedací nábytek.

Kuchyňská linka je v natolik vynikajícím stavu, že mohla zůstat zachována, včetně původních vychytávek, které Barnes navrhl. Původní jsou například ocelové hodiny zabudované uprostřed masivního zásuvkového kuchyňského ostrůvku.

V nové koupelně majitelů je velkorysé prosklení.

V nové koupelně majitelů je velkorysé prosklení.

Interiéru se ujalo designérské studio Satinwood vedené dekoratérkou Marshou

Interiéru se ujalo designérské studio Satinwood vedené dekoratérkou Marshou Russellovou.

Interiér je laděný do chladných kovových odstínů šedé a modré barvy. Původní kousky nábytku, například psací stůl s židlí v pracovně nebo křesílka v hale, jsou zkombinovány s novými moderními prvky - knihovnou nebo lůžkem v ložnici majitelů.

Kromě všudypřítomných malířských děl použilo studio Satinwood také plastiky: na zdi chodby sousedící s jídelnou vykvetly keramické macešky.

Russelová si ve skleněném domě pohrála se světly. Prostory osvětlují desítky zabudovaných bodovek, lustrů ze skla, saténu a kovu a stojací lampy. Chodbu a nový sprchový kout sousedící s ložnicí navíc prosvětlují velkorysé střešní světlíky. V ložnici pak může být jednou z variant intimního osvětlení i elegantní krb.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i případ bytu, který zaujímá polovinu...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.