Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili okal jako chatu. Po přestavbě z něj mají skvělý dům

  1:00aktualizováno  1:00
Odstěhujte se na stáří z drahých nájemních bytů na své chaty a chalupy. Tak zní jeden z receptů odborníků, jak si zajistit cenově dostupné bydlení i v pozdějším věku. S pomocí architektky tak proměnili majitelé starý okal na pěkné bydlení.

Dřevěné zábradlí u vstupu do domu vystřídalo kovové, které je mnohem subtilnější a nenápadnější. | foto: Jiří Ernest

"V roce 1989 jsme si koupili montovaný domek a užívali jej jako chatu. Ale protože nestojí zase tak daleko od hlavního města, časem jsme se do něj nastěhovali natrvalo a zjistili, že co člověku stačí o víkendu a dovolené, na stálé bydlení není ideální," říkají majitelé.

V domku jim chyběly velké místnosti, víc místa a také si přáli vytvořit bezbariérový vstup z domu do zahrady na stáří. To vše se povedlo díky rekonstrukci a nové přístavbě, která má podlahovou plochu dalších 55 m2. Rodina získala jako bonus i krásnou zimní zahradu.

Původní dům měl dřevěné schodiště i obložení u vstupu.
Původní dům měl štítovou stěnu obloženou dřevem, které odtud po rekonstrukci

Původní dům měl štítovou stěnu obloženou dřevem, které odtud po rekonstrukci zmizelo. Stejně jako dřevěné zábradlí.

Všechno je naopak

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

"Majitelé měli o přístavbě představu jako o takovém přílepku se sedlovou střechou, ale ten by u domu vypadal jako psí bouda a rozhodně by s domem nepůsobily dohromady hezky," říká architektka Kamila Douděrová ze studia Kamidesign, která rekonstrukci navrhovala.

Své klienty proto přesvědčila, že mnohem lépe bude vypadat kombinace původního domu s moderně pojatou stavbou s rovnou střechou. Naštěstí se rodina nebránila, dokonce ji tato myšlenka nadchla. A realizace ještě víc.

Aby nové a staré k sobě ladilo, proměnou prošel i exteriér původního domu. "Především se nelíbil štít obložený tmavým dřevem, který jako by dům tlačil do země. Navíc dřevo samotné dodávalo stavbě vzhled chaty, a od toho jsme se chtěli také oprostit," vysvětluje Kamila Douděrová.

Velké prosklené plochy zastiňují dřevěné posuvné panely.

Velké prosklené plochy zastiňují dřevěné posuvné panely.

Ze stejného důvodu zmizelo i zábradlí z dřevěných latěk a nahradilo jej subtilnější a modernější nerezové. Po rekonstrukci je proto všechno naopak. Snížené přízemí dostalo tmavě šedou barvu a působí tak jako sokl domu. Naopak horní část stavby je laděna do světle šedé.

Dřevo odtud nezmizelo, jen nyní lépe vyniká jeho krása, protože ze dřeva jsou vyrobené posuvné panely vedle oken a dveří, které slouží jako zastínění velké prosklené plochy během slunečných dnů.

Přístavba jako samostatný byt

Ačkoli architektka i vlastníci hovoří o nové stavbě jako o "pouhé" přístavbě, ve skutečnosti jde vlastně o menší dům, který může sloužit jako plnohodnotné bydlení. Má vlastní koupelnu i, což bylo přání obou manželů, bezbariérový vchod přímo ze zahrady.

Fotogalerie

V současnosti je v něm kuchyň s podlahovou plochou 11 m2, na niž přímo navazuje jídelna a obývací pokoj. Ty mají dohromady plochu 43 m2. Je tedy na první pohled patrné, že vzhledem k velikosti prostoru lze v nově přistavené části lehce vytvořit samostatný byt.

Velice zajímavě a prakticky se architektka zhostila i propojení staré a nové části domu. Logicky se nabízí, že jako spojnice poslouží chodba. Ovšem zde ji nahrazuje příjemný prostor zimní zahrady s květinami.

"Je pravda, že toto řešení si částečně vyžádaly i dispozice domu a pojetí interiéru. Majitelé si totiž přáli, aby jižní strana přístavby byla zcela bez oken a naopak se dům otevřel na severní stranu orientovanou do zahrady," popisuje Kamila Douděrová.

Obývací pokoj je od zimní zahrady oddělený posuvnou stěnou z transparentního

Obývací pokoj je od zimní zahrady oddělený posuvnou stěnou z transparentního skla.

Prosklenou zimní zahradu navrhla proto, aby bylo od jihu zachované dostatečné proslunění a osvětlení obytného prostoru. Plná stěna však rozhodně nepůsobí v porovnání se zahradou nepatřičným dojmem. Majitelé jsou vášniví sběratelé umění, a tak jižní stěna bez oken slouží jako plocha pro expozici obrazů.

I nový dům miluje vše staré

Jen letmý pohled do interiéru naznačí, že byl navrhován tak, aby zde maximálně vynikly historicky cenné předměty, obrazy a starožitný nábytek. I když skloubit moderní interiér se starými věcmi nebylo pro architektku zrovna jednoduché.

"Bylo třeba nechat jednotlivé kusy vyniknout, vše navrhovat s obrovskou pokorou k nim. Rozhodně jim nové materiály nesměly konkurovat," říká Kamila Douděrová.

Proto se třeba majitelé vzdali dřevěné podlahy a souhlasili s velkoformátovými kalibrovanými dlaždicemi, které slouží jako neutrální podklad pod starožitné koberce. Nejenže jim nekonkurují, naopak je nechávají ještě vyniknout. S dlažbou si dobře rozumí i podlahové topení.

Stejně byl dopřán dostatek místa každému starému kusu nábytku. Stává se tak z něj solitér, který upoutá kdekoli, tedy i v novostavbě. Tento pocit ještě podporuje volba dalších materiálů a zařízení.

Transparentní židle u barokního stolku jsou záměrem, skoro je totiž nevidíte.

Transparentní židle u barokního stolku jsou záměrem, skoro je totiž nevidíte.

Architektka sáhla po sklu, které je transparentní a interiér odlehčí, dodá lesk a eleganci moderní doby. Barokní stolek třeba doplňují dvě plastové židle. Jako u skla jde o lehké a "neviditelné" kousky, které nijak nekonkurují a naopak dávají vyniknout starožitnostem. 

Autorka

Ing. arch. Kamila Douděrová

  •  vystudovala Fakultu architektury ČVUT Praha
  • absolvovala stáž na École d'architecture de Nantes ve Francii, zde se inspirovala jejím osobitým stylem ve sladění funkčnosti, nápaditých barev a originality
  • v současné době se ve svém studiu Kamidesign (www.kamidesign.cz) věnuje navrhování interiérů, bytů i rodinných domů
  •  podílela se na přeměnách bytů v pořadu Jak se staví sen na TV Prima

To samé platí pro sedačku. Kamila Douděrová se nebála sáhnout po poměrně velké pohovce v koženém provedení. Díky bílé barvě však působí spíše nenápadně.

Kuchyň byla zvolena v decentním provedení a kombinuje matný lak a krémovou barvou. Cílem bylo, aby v prostoru vypadala nevtíravě, proto je umístěná v rohu.

Není u ní dnes tolik oblíbený ostrůvek. Stala se spíš praktickým doplňkem velkolepějšího obývacího prostoru.

Neutrální odstíny najdete i v koupelně.

Neutrální odstíny najdete i v koupelně.

Kuchyň je umístěná v rohu záměrně, neměla by rušit a odvádět pozornost od

Kuchyň je umístěná v rohu záměrně, neměla by rušit a odvádět pozornost od ostatního nábytku.

Světla jsou opět navržena velmi moderní, ale s určitým respektem k minulosti, jejich křivka vychází z příjemné linie starožitného nábytku.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.