Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili si holobyt, teď mají elegantní interiér s chytrými nápady

  1:00aktualizováno  1:00
Konfekce podle developera? Nikdy! Této zásady se drželi i majitelé, kteří si pořídili bydlení v jednom pražském developerském projektu v podobě takzvaného holobytu. Tuto formu využívají ti, kdo si chtějí zařídit interiér podle svých představ, stále častěji.

Mezonetový byt má 106 m2, což pro tento typ interiéru není nijak závratné. I proto se architektky ze studia oooox Radka Valová a Hana Štěpková rozhodly pro maximální využití optických vychytávek.

Neboli stavěly zejména na bílé barvě, osvětlení a sjednocení interiéru pomocí shodných materiálů, například stěrek na podlahách i stěnách. "Jinak se zde objevují hlavně jednoduché tvary, které oživuje kontrast materiálů," prozrazuje architektka Radka Valová.

Proti televizní sestavě bylo umístěno lehátko na hraní her.

Proti televizní sestavě bylo umístěno lehátko na hraní her.

Bytem krok za krokem

Může se hodit

Chcete si pořídit byt v novostavbě? Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

V prvním podlaží bytu najdete obytný pokoj spojený s kuchyní a jídelnou a navazujícím schodištěm do dalšího patra. "Kuchyni a obývací část místnosti odděluje masivní rám s atypickým jídelním stolem z tmavého dřeva wengé, to bylo použito i na obložení v chodbě. Jsou do něj schované dveře do ostatních místností," popisuje architektka Valová.

Pod schodištěm je zabudovaná komoda, z vstupní chodby mají majitelé přístup do ložnice, koupelny a na toaletu. Vstupní hala navazuje otevřeným prostorem přímo na kuchyň. Výrazný motiv v ní představuje obklad stěn z dřeva wengé.

Fotogalerie

"Pro maximální prosvětlení koupelny se rozšířil otvor dveří a bylo osazeno skleněné pískované posuvné křídlo. Naopak dveře do komory a na toaletu se pohledově potlačily provedením do roviny ze stejného materiálu jako obklad," popisuje Radka Valová.

Kuchyně a jídelna jsou ve vysokém bílém lesku. Vysoká část skříní navazuje na vstupní halu, digestoř je zabudovaná do horních skříněk a díky tomu pohledově neruší. Jídelní stůl vypadá jako "opřený" L profil pokračující na stěnu a strop. Z obložení na stropě visí výrazná hranatá svítidla.

V obývacím pokoji stojí pod okny se sníženým parapetem pohovka určená zejména pro relaxaci a čtení. Proti televizní sestavě na stěně se schodištěm bylo netradičně umístěno pouze lehátko, reproduktory jsou zabudované do roviny za síťku.

Hrany, které spolu ladí

Všechny prvky v interiéru mají hranaté tvary, ať už jde o nábytek, sanitární keramiku, radiátory, svítidla či koupelnové doplňky nebo hravé zrcadlo v chodbě.


Celý byt je laděn do chladných barev. Šedá cementová stěrka, dřevo wengé a bílý lak se výborně doplňují.

Přesto tato kombinace nepůsobí chladně. Autorky si totiž vyhrály s osvětlením, od výrazných designových kousků až po skryté osvětlení ve štěrbinách sníženého podhledu, který použily v celém bytě. Lze u něj měnit intenzitu, a tak navodit intimní atmosféru.

Svou roli sehrávají i měkké jednoduché závěsy na oknech zavěšené na kolejnicích skrytých za sníženým podhledem. Teple působí i koberce s vysokým vlasem. Vedle nepřímého osvětlení byly použity také bodovky zapuštěné v podhledu.

Úložný prostor v koupelně je za posuvnými zrcadly v nice nad umyvadly.

Úložný prostor v koupelně je za posuvnými zrcadly v nice nad umyvadly.

Samostatná toaleta má úložný prostor za posuvnými dvířky.

Samostatná toaleta má úložný prostor za posuvnými dvířky.

Projekt

Realizace: prosince 2011
Návrh: Ing. arch. Radka Valová a Ing. arch.Hana Štěpková
Plocha: 106 m2

Všechny podlahy jsou stěrkové bez přechodů mezi jednotlivými místnostmi, což napomáhá optickému zvětšení prostoru.

Stěrka se objevuje i v ložnici, dokonce nejen na podlaze, ale také na stěně za postelí.

Prostoru dominuje černá kožená postel s chromovou podnoží. Nástěnná svítidla pro čtení jsou zabudovaná do zdi a lze je sklopit do roviny se stěnou.

Koupelna není sice velká, nicméně stačila pro umístění dvou umyvadel na desce a prostorného sprchového koutu v nice. Úložný prostor našly architektky za posuvnými zrcadly v nice nad umyvadly. Toaletu však umístily zvlášť, i zde mají majitelé praktické police za posuvnými dveřmi.

Autor:






Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Další z rubriky

Barokní zámeček s mansardovou střechou získal své jméno podle Hanse Paula...
V Praze stojí 78 zámků a hradů. O některých jste asi nikdy neslyšeli

Pražský hrad a Vyšehrad zná každý. Když se ale zeptáte na další zámky a hrady v metropoli, tak deset jich nedá dohromady téměř nikdo. „Přitom jich najdete...  celý článek

Dům má jednoduchý tvar a jak při pohledu od ulice, tak ze zahrady je umístěn na...
Bílý štuk a omítku odmítli. Obklopili se dřevem od podlahy až ke stropu

“Chtěli jsme bydlet ve dřevě. Líbí se nám to pohledově i pocitově, je to pro nás mnohem přijatelnější volba než bílý štuk a omítka,“ říkají majitelé domu na...  celý článek

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.