Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

  1:00aktualizováno  1:00
V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré autobusové garáže. Asfaltové stání proměnili na zahradu. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a zároveň tvoří atraktivní dominantu apartmánu rodičů. | foto: Časopis Moderní byt

V objetí podmanivé šumavské přírody Martin vyrůstal. Často sem pak s rodinou jezdil trávit víkendy a volný čas. Rád se sem vracel také za rodiči, kteří tu dodnes žijí. Jakmile se budova starých autobusových garáží objevila v nabídce k prodeji, moc neváhal a koupil ji.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Protože jde o chráněnou krajinnou oblast, bylo třeba záměry konzultovat na patřičných místech. Travnatá plocha, která nahradila asfalt, a citlivě řešený dům k celoročnímu obývání byly s ohledem na okolní přírodu vítaným projektem.

Prostorný dům manželé vytvářeli s vizí víkendů a dovolených strávených společně v rodinném kruhu, případně s přáteli. Zhruba po roce a půl prací, které na domě odváděly převážně místní firmy a řemeslníci, se dočkali. Citlivě řešená stavba nijak neruší místní kolorit a skvěle si rozumí i s původní šumavskou architekturou.

Styl a funkčnost

Stavba je koncipovaná tak, aby tu majitelé i jejich děti s rodinami měli dostatek pohodlí a soukromí. Protože šlo o velký prostor a náročný projekt, na doporučení přátel ze studia Indeco manželé využili služeb architektů. Dům je tak celý obložený dřevem. Díky dřevěným žaluziím jde překrýt i prosklené plochy, přitom je však dobře vidět ven.

Víkendový dům je obložený dřevěnými žaluziemi. Díky nim je možné překrýt i...

Víkendový dům je obložený dřevěnými žaluziemi. Díky nim je možné překrýt i skleněné plochy, přitom je ale dobře vidět ven.

„Představovali jsme si dům, který sem dobře zapadne a nebude nijak rušit okolní přírodu. Požadovali jsme dvougenerační dům, dva oddělené apartmány se samostatnými vstupy. Líbilo se mi, že se architekti pustili do díla teprve poté, co tu strávili celý víkend, aby zdejší prostředí dobře poznali,“ vzpomíná Klára.

„Měli volné ruce, ale do jejich návrhu jsme pak zasahovali svými připomínkami a částečně ho korigovali,“ dodává Martin. „Preferuji jednoduchý styl a funkčnost, vše s ohledem na praktickou stránku údržby,“ zdůrazňuje Klára, která pečovala mnoho let o domácnost plnou chlapů.

V celém domě je položena zátěžová podlaha z kartáčovaného dubu, jednak s ohledem na psa, který s rodinou žije, jednak proto, že se tu pohybují i děti. Stejná prkna tvoří také částečný strop místnosti. Atraktivní dominantu představuje točité schodiště, které spojuje společenskou zónu s klidovou, v níž jsou ložnice a koupelny. Je krásným a efektním šperkem otevřeného prostoru. Ovšem pejskovi se nezamlouvá, do patra se nosí v náručí, nebo přiběhne zvenčí přímým vchodem v prvním podlaží.

Interiér doplňují velkoformátové obrazy afrických zvířat. Majitelé se pro ně...

Interiér doplňují velkoformátové obrazy afrických zvířat. Majitelé se pro ně rozhodli ve volné souvislosti s přírodou.

Domu rozhodně nesmělo chybět patřičné zázemí, které vyžadují volnočasové aktivity. Je tu dostatek prostoru, kam je možné uložit kola, hokejové branky a další sportovní vybavení.

Komfortní odpočinek

 „Umím si představit, že bych tu žil i trvale, manželka ne, je víc městský člověk a nemusí tu trávit každý víkend. Stejně jako doma jsem si přál mít i tady saunu ovládanou prostřednictvím systému inteligentní domácnosti. Díky tomu mohu třeba i z domova nastavit také teplotu v interiéru, podle potřeby upravovat navolené světelné scény apod. Přáli jsme si zkrátka vytvořit příjemný dům za pomoci moderních, pokročilých technologií,“ říká Martin.

Fotogalerie

A Klára dodává: „Nechtěli jsme nic uspěchat, věnovali jsme čas výběru a nakonec vždy zvolili to, co se nám opravdu líbilo.“

Velký podíl na vybavení domu má společnost Indeco, která na míru zhotovila obě kuchyně, všechny vestavné skříně i další kusový nábytek. Interiér doplňují velkoformátové obrazy z galerie. Především jde o africká zvířata z jiné části světa, majitelé se pro ně rozhodli v souvislosti s přírodou. Pozornosti jistě neuniknou ani drobné sošky a další upomínkové artefakty z dovolených či dárky od přátel.

Klára trochu lituje, že nedala na doporučení architektů. Navrženou pracovní desku ze dřeva změnila na černou. Ta se hůř udržuje, původní měla být ve shodném odstínu s dřevem použitým v interiéru.

Obě kuchyně se jí však líbí, dokonce víc ta, která slouží dětem. Manželé si svorně pochvalují kvalitní lůžko Hästens, které nepochybně přispívá ke komfortnímu spánku a jejich skvělé kondici. Plánují ještě dodělat sezení venku u ohniště a podle aktuálních potřeb upravovat prostředí pro vnoučata.

Dům si opravdu užívají. Martin saunu a Klára hudbu, která je díky kvalitnímu prostorovému ozvučení mnohem příjemnější. Oba si cení klidu, čistého vzduchu i krásného prostředí. Zima tu pro ně má rozhodně větší kouzlo než v Praze.

Společenská zóna apartmánu dospělých dětí a jejich rodin

Společenská zóna apartmánu dospělých dětí a jejich rodin

Vrtiška a Žák

Roman Vrtiška a Vladimír Žák se potkali už při studiu na VŠUP, kde započali svoji spolupráci. Společně také absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách, kde byla jejich práce několikrát oceněna. Po absolvování studia na VŠUP v Praze se stali součástí nastupující svěží generace českých designérů vyznačující se širokou škálou zájmů a profesionálním přístupem k práci.

Od té doby se věnují projektům v oblasti architektury, produktového designu i designu grafického a sbírají jedno ocenění za druhým. V letech 2013 až 2016 vedli ateliér Designu interiérů na Scholastice. Od roku 2016 vedou ateliér D2 (ateliér designu nábytku a interiéru) na VŠUP v Praze.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Muž si splnil sen. Sedm let stavěl dům, který považuje za nejkrásnější

Američan Jim Costigan se zamiloval do hobitího domu Bilba Pytlíka, který je...

Američan Jim Costigan se zamiloval do hobitího domu Bilba Pytlíka, který je hrdinou Tolkienových příběhů. Svou vysněnou...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

I rozkládací pohovka by měla mít lamelový rošt a vyměnitelnou matraci

Rohové pohovky lze snadno rozložit i pro příležitostné spaní.

Vánoce znamenají nejen dárky pod stromečkem, ale také návštěvy příbuzných. Radost ze setkání může zkazit zapeklitý...

Najdete na iDNES.cz