Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

  1:00aktualizováno  1:00
Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně prostoru s valenou cihlovou klenbou nebyla jednoduchá, ani krátká. Architekt Jan Bek se však s náročným úkolem vyrovnal velmi dobře.

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací do zelené a modré. | foto: Archiv studia Bekarch

„Zadání pro nás znělo jasně: vytvořit návrh ateliéru, kde by klient mohl v příjemném prostředí pracovat, přijímat návštěvy a občas i přenocovat. Interiér měl tedy mít nejen reprezentativní funkci, ale i obytnou se vším vybavením, které k bydlení patří,“ popisuje Ing. arch. Jan Bek ze studia Bekarch.

Investor se nebál ani výraznějších barev.

Investor se nebál ani výraznějších barev.

Nebyla to první spolupráce s tímto klientem, takže stačilo několik schůzek a „dohoda“ o vzhledu i vybavení, zejména od českých výrobců a designérů, byla hotová.

Dvoupatrový prostor s plochou přibližně 86 m2 určený ke konverzi je přístupný pouze ze dvora. Jeho atraktivitu zvyšují krásné cihlové valené klenby do ocelových nosníků, zajímavě pojaté trámoví horního patra i řada dalších původních stavebních prvků. To vše také předurčilo, jakým směrem se bude design interiéru ubírat.

Výslednou realizaci přihlásil architekt Bek do soutěže Interiér roku 2017. Do nového ročníku se mohou architekti a designéři hlásit již od 1. října.

Stará historie

„Celý příběh se odehrál již kdysi dávno, v době před první republikou. Tento skromný prostor sloužil k ustájení koní. Věci se tak vracejí na samý začátek a snad tomu i osud přál, aby se tento kouzelný městský dvorek proměnil opět v místo, kde plyne život dnešní doby. Naším cílem a přáním bylo vnést duši a život tomuto místu, kladli jsme proto velký důraz na rekonstrukci původních architektonických prvků,“ popisuje investor.

Fotogalerie

Hned od začátku věděl, že zde je to pravé místo, kde by rád pracoval a trávil čas. Požadavek na rekonstrukci pro architekta proto zněl jasně: zachovat co nejvíce původních prvků a využít k tomu jen opravdu kvalitní řemeslníky. Kterých, bohužel, není nikdy dost.

Majitel s řeckými kořeny je velkým fanouškem českého designu, a tak tu až na pár drobností najdete pouze produkty českých firem a designérů, autory uměleckých děl jsou výhradně mladí čeští tvůrci.

Koncept interiéru

„Ve spodním patře naleznete spíše reprezentativní část, která se skládá z lounge sezení pro jednání s klienty, velkého jídelního stolu se šesti židlemi a skryté kuchyňky za harmonikovými dveřmi. Dále je zde koupelna se sprchou a toaletou,“ popisuje Jan Bek.

Do interiéru zvolil nábytek z ořechového dřeva, a to jak vestavný, tak volně stojící, který navrhl přímo na míru. Sedací nábytek pochází od české firmy TON, pohovka je od firmy Polstrin Design. Osvětlení zdůrazňující lounge a jídelní stůl je od české firmy BOMMA.

Kuchyňka je skrytá za harmonikovými dveřmi.

Kuchyňka je skrytá za harmonikovými dveřmi.

„Horní patro je už spíše soukromé, vznikl zde prostor pro pracovnu a ložnici. Návrh a realizace nábytku pracovny jde za firmou Situs, je opět v ořechovém dřevě,“ vypočítává architekt Bek.

Pokud jde o materiály, v přízemí představují nejdominantnější prvek betonové stěrky s barevnou pigmentací do modré a zelené barvy. Strop v přízemí je valený cihlový, na podlahu použil architekt dlažbu v kombinaci šedé a dekorované dlažby, vymezující hlavní prostor lounge a jídelního stolu.

Subdodavatelé

BOMMA: osvětlení

TON: nábytek

Polstrin Design: pohovka,

Interier H: truhlářské práce

Keramika Soukup: obklady, dlažba, sanita,

SPO: podlaha, dveře

Ilumix: osvětlení

Situs: nábytek v horním patře

Crystalite, Stockist: doplňky

Dřevo v obou patrech je striktně ořechové, horní patro bylo laděné více do světlých barev. Dřevěná dubová podlaha dodává prostoru na útulnosti a teplosti.

„Každá akce je pro nás něčím novým, ale zde vidím hlavní posun v barevnosti. Většinou se držíme tlumených nebo monochromatických barev. Klient je však řeckého původu, a tak jsme si dovolili s barvami trochu zaexperimentovat. Nutno podotknout, že výběr stylových doplňků a maleb jde za klientem, proto považuji za důležité ho uvézt jako spoluautora. Spolupráce s ním nás velmi bavila,“ dodává na závěr architekt Bek.

Nábytek v patře vyrobila tuzemská společnost Situs.

Nábytek v patře vyrobila tuzemská společnost Situs.

O soutěži

Do dalšího ročníku soutěže Interiér roku se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky od 1. 10. 2018. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Dům pro rodinu, který všechny přežije a odolá i nemilosrdnému počasí

Interiéru dominuje dřevo, hutný samet, kámen a teplé vlněné koberce.

Mladá irská rodina se třemi dětmi se rozhodla, že si postaví dům, který bude dobře sloužit i budoucím generacím. Na...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Najdete na iDNES.cz