Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Předělali a zařídili domek za necelých 600 tisíc včetně topení a krbu

  1:00aktualizováno  1:00
Zdánlivě nemožné se podařilo majitelům finského dvojdomku ve Zlíně. Proměnili interiér z padesátých let ve svěží bydlení a za dobrou cenu.

Jídelní stůl a čalouněnou lavici vyrobené na zakázku doplnily židle z IKEA. Dveře u okna vedou do koupelny. | foto: Studio Toast

Rodinný půldomek vzdálený pouze osm minut jízdy od centra Zlína byl postaven v roce 1953. "Jde o dřevostavbu, takzvaný finský domek, který byl v šedesátých letech omítnut. V padesátých letech tady vznikla celá čtvrť typově podobných městských domků," vysvětluje paní Jitka, majitelka domu.

Její dům, v němž původně bydleli rodiče, je z poloviny podsklepený, s půdorysem 9 x 9 m. Přízemí má rozlohu přibližně 70 m2, podkroví zhruba 45 m2. Domky leží v klidové zóně na svahu s výhledem na protilehlé stráně a největší zlínské sídliště Jižní Svahy.

Původní kuchyně po první rekonstrukci

Původní kuchyň po první rekonstrukci

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Postupné úpravy

Paní Jitka s manželem domek v devadesátých letech koupili a rodičům přistavěli část kuchyně, která se zvětšila z původních necelých šesti metrů čtverečních na dvanáct.

Po jejich smrti se pak pustili do razantnější přestavby. Poslední rekonstrukce se uskutečnila v roce 2009, kdy vznikl nový krov a vikýř. Z původní půdy a malého pokojíku v podkroví vytvořili manželé ložnici, pracovnu a koupelnu se sprchovým koutem a s WC.

Průhled z kuchyně do obývacího pokoje: nad plynovým vařičem Mora je výsuvná digestoř Miele, vpravo pak vestavná myčka Bosch.

Průhled z kuchyně do obývacího pokoje: nad plynovým vařičem Mora je výsuvná digestoř Miele, vpravo pak vestavná myčka Bosch.

Další velké změny se udály v přízemí domku. Z původní ložnice a obývacího pokoje vznikla jedna prostorná místnost, kterou je možné příležitostně přepažit pomocí posuvných dveří. V této části pokoje je také umístěna vestavěná šatní skříň.

"Přepažení využíváme při cvičení na rotopedu a na gymnastickém míči a také při energetickém cvičení pro zdraví. Vnoučata si zde hrají a sledují televizi," popisuje majitelka.

Probourání stěny mezi obývacím pokojem a kuchyní prostor zvětšilo. Dělení obstarává kuchyňský pult.

Probourání stěny mezi obývacím pokojem a kuchyní prostor zvětšilo. Dělení obstarává kuchyňský pult.

Nově také částečně propojili kuchyň a obývací prostor. Oddělují je pouze kuchyňským pultem, který umožňuje kontakt a slouží i jako praktická odkladní plocha. Dispozice přízemí je šikovná: kuchyň a vchod do domu jsou směrovány na severovýchod, obývací pokoj na jihozápad.

Hlavním vchodem se vstupuje do menšího zádveří s oknem. Z obývacího pokoje se pak francouzským oknem vychází na zahradu, a to přes terasu s posezením a krbem.

Koupelna s obklady Rako a závěsnou skříňkou zhotovenou na zakázku

Koupelna s obklady Rako a závěsnou skříňkou zhotovenou na zakázku

Šatní stěna v místě zádveří. V zrcadle nad lavicí se odráží okno.

Šatní stěna v místě zádveří. V zrcadle nad lavicí se odráží okno.

Co chtěli

"Preferujeme spíše jednoduchý, minimalistický styl bydlení. Dalo by se říci, že jsme nějakou představu o rekonstrukci spodní části bytu měli, ale cítili jsme potřebu ucelené koncepce a barevného sladění. Že potřebujeme radu při výběru materiálů, aby výsledný efekt působil dobře," shodují se jednoznačně manželé.

Proto se obrátili na architektku Hanu Maršíkovou, kterou jim doporučili známí. "Okamžitě jsme si porozuměli a její návrhy nám také nakonec plně vyhovovaly. Protože má dům poměrně nízké stropy, jen 2,4 metru, představovali jsme si větší prosvětlení a otevření prostoru. V domě sice bydlíme dva, ale protože máme dvě dospělé děti a tři vnoučata a žijeme poblíž sebe, často se stýkáme. Při rodinných sešlostech je nás většinou devět až deset, tak jsme požadovali velký stůl v kuchyni. A také čalouněnou lavici, kterou jsme si vyzkoušeli při pravidelných dovolených v Rakousku," líčí požadavky paní Jitka.

Pohovka je rozkládací a spolu s taburetem obsahuje i úložné prostory. Obývací stěna využívá čtyři

Pohovka je rozkládací a spolu s taburetem obsahuje i úložné prostory. Obývací stěna využívá čtyři bílé posuvné panely.

Atypický nábytek

Nábytek je většinou atypický, vyrobený na zakázku z vysokotlakého laminátu nebo lamina firmou Robert Vlach. V kuchyni tak spolu ladí velký stůl, kuchyňská pracovní deska a obklad za linkou.

Kuchyňská sestava je v dekoru fino bronz, jen vrchní skříňky v bílém lesku. Celou sestavu skříněk nechala architektka částečně (hloubkou 40 cm) zabudovat do prostoru koupelny. Na čalouněné lavici vyrobené na zakázku se dobře odpočívá.

V pozadí krbu jsou dobře patrné posuvné dveře (šířka 190 cm, výška 235 cm), které v případě potřeby dělí prostor obývacího pokoje

V pozadí krbu jsou dobře patrné posuvné dveře (šířka 190 cm, výška 235 cm), které v případě potřeby dělí prostor obývacího pokoje

"Nábytkovou stěnu s posuvnými dveřmi v obývacím pokoji navrhla opět paní architektka. Je velmi variabilní a praktická, protože obsahuje hodně úložných prostor. Zároveň působí lehce a pohledově neruší. Až nás tato sestava panelů omrzí, je možné zvolit posunem jinou," říká majitelka.

Televizní obrazovka visí na panelu v bílém lesku, jehož vzhled koresponduje s posuvnými díly obývací stěny. V zádveří je umístěna šatní stěna se zelenou lavicí, nad kterou visí zrcadlo až ke stropu, které prostor zvětšuje. Prostor dále vyplňuje zelený botník a bílá šatní skříň.

Posuvné dveře oddělují obývací pokoj  od části určené k relaxaci a cvičení. Jsou tu vestavěné skříně ve stejných barvách jako v obývacím pokoji.

Posuvné dveře oddělují obývák od části určené k relaxaci a cvičení. Jsou tu vestavné skříně ve stejných barvách jako v obývacím pokoji.

Bílé panely ladí s policemi v olivově zelené barvě, která byla použita i na televizní stolek

Bílé panely ladí s policemi v olivově zelené barvě, která byla použita i na televizní stolek

Vybavení interiéru

Osvětlení v prostoru řeší tvarově jednoduchá svítidla od firmy Lucis, která nesnižující výšku prostoru. V rámci interiéru repasovala společnost Radim Gerych původní dveře, které vedou do sklepa, podkroví a technické komory.

Nastříkané jsou stejnými odstíny barvy jako nová dveřní křídla v domě.
Nové dveře a posuvky dělící interiér obytné části jsou jednoduché, bezfalcové a v nástřiku barev RAL.

Troje původní repasované dveře vedou do sklepa, podkroví a technické komory

Troje původní repasované dveře vedou do sklepa, podkroví a technické komory

Podlahy v kuchyni, chodbě a zádveří, které položila firma Colormat, tvoří zelené přírodní linoleum Tarkett Veneto. V obývacím pokoji je použita dřevěná dubová podlaha Kährs Linnea s výškou 7 mm v odstínu dub Narrow. V přízemí se položilo i podlahové vytápění.

Celé přízemí pak dostatečně vyhřívá krb Jotul F 400 CB s dobře vyřešeným oplachem skla od firmy Krby Konečný. Police u něj je opět ze stříbrného Compactu. "Kromě letních měsíců jej využíváme stále. Dodává bytu jedinečnou atmosféru," vysvětluje paní Jitka.

Nová kuchyně s nábytkem vyrobeným na míru

Nová kuchyň s nábytkem vyrobeným na míru

"Jsme rádi, že jsme oslovili architektku Hanu Maršíkovou. Byli jsme spokojeni i se sdružením Dalajka ze Zlína, které provedlo většinu stavebních prací. Bydlíme zde právě rok a nemáme pocit, že bychom něco dnes udělali jinak. Interiér působí vzdušně, světle, odlehčeně a útulně, je zde dostatek úložných prostor. Také se tu dobře udržuje pořádek, což byl také jeden z našich požadavků," uzavírá paní Jitka.

Náklady

Kuchyň: linka 138 000 Kč (osazení Blum), stůl na zakázku 4 800 Kč, lavice na zakázku 4 800 Kč, montáž kuchyně 9 000 Kč, kuchyňské spotřebiče 60 000 Kč
celkem: 216 600 Kč

Osvětlení: Lucis 32 000 Kč

Předsíň: nábytek na zakázku 18 000 Kč

Koupelna: nábytek 20 000 Kč (skříňka pod umyvadlo + závěsné úložné skříně), umyvadlo Laufen 8 860 Kč, závěsné WC Laufen 3 640 Kč, klozetové sedátko 1 967 Kč, baterie stojánková Grohe 3 264 Kč, vana Teiko 5 130 Kč, obklady Rako Botanica 8 800 Kč
celkem: 51 661 Kč

Obývací pokoj: pokojová stěna s úložnými prostory a knihovnou, TV stěna a TV stolek 59 000 Kč, vestavná skříň 20 000 Kč, sedačka Hammer (slovenská výroba) + taburet 32 000 Kč, krb celkové náklady 77 000 Kč (krbová vložka 33 000 Kč)
celkem: 188 000 Kč

Podlahy: zádveří a kuchyň - přírodní linoleum Tarkett Veneto, obývací pokoj – dřevěná dubová Kährs Linnea – dub Narrow tloušťka 7 mm, podlahové topení v celém přízemí
celkem: 82 000 Kč.

Celkové náklady proměny: 588 261 Kč

Domek po rekonstrukci zvenčí

Domek po rekonstrukci zvenčí

Slovo architektky

"Většina nábytku v přízemí domku je řešena a vyrobena atypicky, vyjma pohovky. Návrh atypických kusů vycházel z prostorového a materiálového řešení interiéru. Zadání znělo navrhnout funkční, prostorově vzdušný interiér - proto převažuje bílá barevnost nábytku s akcenty zelené, která se propojuje s barevností podlahy. V kuchyni, kde je zelené marmoleum, se na ´proteplení´ prostoru použil na části nábytku dřevěný dekor."

Ing. arch. Hana Maršíková, studio Element

Více se dočtete v časopise Domov č. 12/2010.


Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Přestavěli starou traktorovou garáž na nové rodinné sídlo.
Stará dobrá Amerika. Z garáže pro traktory je nostalgické rodinné sídlo

Manželé Charlie a Tracey Brownovi se přestěhovali z rušného Seattlu blíže svým rodinným kořenům. Klidné místo našli...

Bývalá reprezentantka v aerobiku se doma bez velké tělocvičny prostě neobejde....
Jak bydlí Olga Šípková: relaxuje na růžích a v domě má i tělocvičnu

Olga Šípková je pracovně velmi vytížená, a proto je pro ni domov důležitým zázemím a zároveň místem, kde „dobíjí...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.