Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Předběhli dobu o 20 let a postavili si nízkoenergetický dům. Svépomocí

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlení, které vznikalo před více než dvaceti lety, prošlo postupně několika proměnami. Manželé architekti si celou stavbu i interiér sami vymysleli a realizovali. Neodmyslitelnou dominantou se stala zimní zahrada procházející celou šířkou domu.

Severní uliční fasáda je zateplená a natřená výraznou hnědočervenou barvou | foto: Jaroslav Hejzlar

"Naše bydlení v řadovém dvoupodlažním domě vznikalo svépomocí v letech 1985 až 1990 podle společného návrhu. Dům leží v krásné lokalitě u lesa na kraji Hradce Králové na mírném jihozápadním svahu," popisuje majitelka Lenka.

Dům byl od počátku navrhován jako experimentální, ekonomický a energetický. "Experimentálnost" představovala zimní zahrada mezi obytným prostorem a zahradou, ekonomičnost minimální náklady na realizaci i provoz a energetickou úsporu zabezpečovalo na svou dobu nadstandardní zateplení a pasivní i aktivní využití sluneční energie.

Zimní zahrada tvoří celou jihozápadní fasádu domu

Zimní zahrada tvoří celou jihozápadní fasádu domu

Zimní zahrada

Hned u vchodu upoutá každého návštěvníka zimní zahrada, která je díky prosklené stěně vidět už z předsíně. Probíhá přes celou šířku domu a tvoří jakýsi filtr mezi obytným prostorem a zahradou. Vstupuje se do ní jak z obytného prostoru, tak i ze spodního podlaží, ve kterém je kromě dvou pokojů i zázemí domu - komora, kotelna s pračkou a koupelna s WC.

Vlastní zimní zahrada má tři funkční zóny. V první byl ponechán rostlý terén, kde se daří vzrostlému fíkovníku, který má každoročně bohatou úrodu. Ve střední části sloužící jako průchod na zahradu je posezení a ve třetí části našel místo menší bazén (3 x 2 m) přihřívaný slunečními kolektory.

Zimní zahrada s ocelovou konstrukcí a jednoduchým zasklením šetří významnou část rodinného rozpočtu za vytápění domu.

Střední část zimní zahrady s posezením

Střední část zimní zahrady s posezením

Kuchyni si vyrobili sami

Projekt i vlastní realizace vznikala v době, kdy stavební průmysl nenabízel takřka nic. "Pokud jsme chtěli realizovat všechny své představy, nezbývalo nám nic jiného, než se pustit do stavby i výroby jednotlivých komponentů sami," vysvětluje Lenka.

A to platilo i pro interiér. Vlastní pracovní kuchyňská linka je z ocelové konstrukce s vybetonovanou pracovní deskou. Horní skříňky mají výklopná dvířka vyvážená betonovým závažím. Modré ladění dvířek kuchyňské linky navazuje na modrý dřevěný obklad stěn v zimní zahradě, modrý obklad bazénu, modré pracovní stoly ve spodním podlaží i na modré vstupní dveře. Konstrukce zimní zahrady je ve žlutém odstínu.

Kuchyně v modrém ladění, která navazuje na obývací pokoj, má také ocelovou konstrukci a vybetonovanou pracovní desku

Kuchyně v modrém ladění, která navazuje na obývací pokoj, má také ocelovou konstrukci a vybetonovanou pracovní desku

Svépomocí vznikl i další nábytek

Ocelovou konstrukci nezapře ani knihovna v obývacím prostoru, která má dvířka z rastrovaného skla a zabudovanou audiovizuální techniku. Jídelní a konferenční stůl ladí shodnými podstavci z ocelových trubek i deskami z laminované dřevotřísky. Podle vlastního návrhu vyrobil Jiří z laminovaných dřevotřískových desek i celou ložnici. Je laděna do béžova v kombinaci s laminem v červenohnědém odstínu a doplněna výrazným zeleným kobercem.

"V původním projektu bylo navrženo členění celého prostoru domu pomocí posuvných příček, ale to se nepodařilo zrealizovat, protože stavba probíhala v době, kdy byl problém sehnat cokoliv. Dnes máme posuvnou příčku vyrobenou z laminovaných desek alespoň v ložnici, kde je tak možné oddělit pracovní kout od spaní," popisuje Lenka.

Zimní zahrada prochází přes celou šířku domu

Zimní zahrada prochází přes celou šířku domu

I prostor ve spodním podlaží byl dodatečně rozdělen sádrokartonovou příčkou na dva pokoje pro syna a dceru (dnes pracovnu a pokoj pro hosty). Pokoje jsou osvětlené šikmými okny, pod nimiž stojí velké pracovní stoly přes celou šířku místnosti.

Zajímavá dispozice

Při pohledu z ulice vypadá dům jako přízemní, ze zahrady je naopak vidět zimní zahrada, která probíhá na výšku přes jeden a půl patra a má podlahu mezi přízemím a suterénem. Do domu se vstupuje ze severovýchodní strany z ulice přes kryté závětří. Prostorná předsíň s úložnými prostory je oddělená od hlavního obytného prostoru posuvnými prosklenými dveřmi.

V blízkosti vstupu do obytného prostoru najdete schodiště vedoucí do spodního patra, které je díky svažitému terénu dostatečně prosvětlené. Sloužilo postupně podle potřeb rodiny jako pracovna a ložnice rodičů, později jako dětské pokoje, dnes jako pracovna a pokoj pro hosty.

Téměř veškerý nábytek si manželé Lenka a Jiří navrhovali a vyráběli sami

Téměř veškerý nábytek si manželé Lenka a Jiří navrhovali a vyráběli sami

Ve středu hlavního obytného prostoru je umístěna kuchyně. "Velký jídelní stůl se v průběhu času stěhoval a střídal svoji polohu s klidovým koutem se sezením a s televizí. Dnes je již konečné uspořádání dáno dodatečně vybudovanými krbovými kamny, které jsme postavili za instalační šachtu, kudy byl protažen komín," vysvětluje situaci Lenka.

Ve vstupním podlaží je ještě oddělená místnost, která sloužila v době, kdy byly děti malé, jako dětský pokoj. Nyní se využívá jako ložnice rodičů. Na pokoj navazuje malá šatna, přes níž je přístupná koupelna a samostatné WC.

Ložnici, která přišla na řadu jako poslední, vyrobil manžel Jiří z laminovaných dřevotřískových desek

Ložnici, která přišla na řadu jako poslední, vyrobil manžel Jiří z laminovaných dřevotřískových desek

Konstrukce domu

Nosné stěny jsou zděné z děrovaných cihel, případně z plných cihel tam, kde byla požadována zvuková izolace. Dům je zastřešen dřevěnými příhradovými vazníky vlastní výroby, uloženými na zdivu a na ocelových nosnících, umožňujících volnou dispozici, a prosklenou stěnu v obytném prostoru.

Střecha má vyspádovaní do středního žlabu a povrch pokrytý Optifolem – svařovanou gumou zasypanou oblázky proti přehřívání. Severní uliční fasáda je izolační, složená ze tří vrstev, kromě nosného zdiva je zateplena minerální plstí a obložena tepelně izolačními panely vlastní výroby (polystyrénové desky uložené ve vrstvě betonu).

Barový pult z laminované dřevotřískové desky o tl. 30 mm má atypický tvar

Barový pult z laminované dřevotřískové desky o tl. 30 mm má atypický tvar

Povrch tvoří nátěr výraznou hnědočervenou barvou, který lze snadno udržovat. Vlastní výrobu představují i posuvná okna z dvojskel v jednoduchém ocelovém rámu, která se zasouvají do prostoru mezi zeď a obklad.

Mezi zimní zahradou a obytným prostorem stojí celoprosklená stěna z izolačních dvojskel s posuvnými dveřmi, rovněž vlastní výroby. Skla jsou chycena pouze nahoře a dole, svislé spáry zakryty lištami tak, aby stěna působila co nejprůhledněji.

Originální konstrukci má i podhled v celém přízemí, který je vytvořený z panelů z polystyrénu uloženého ve slabé vrstvě sádry. "V době realizace nebyl totiž na našem trhu sádrokarton," vzpomíná Lenka. V celém domě najdete podlahové topení a keramickou dlažbu. Vytápění je elektrické akumulační, teplá užitková voda se dohřívá pomocí slunečních kolektorů. I v kuchyni se vaří na elektřině.

Druhou stranu zimní zahrady vyplňuje malý bazén, vytápěný slunečními kolektory

Druhou stranu zimní zahrady vyplňuje malý bazén, vytápěný slunečními kolektory

Když je zima nebo vedro

"Jediný problém, který jsme v průběhu let řešili, bylo občasné přehřívání obytného prostoru a zima při náhlém ochlazení mimo topnou sezónu. Oba tyto problémy se podařilo úplně odstranit pomocí instalace dvou klimatizačních jednotek, které dokážou obytný prostor jak vychladit, tak v případě potřeby ihned ohřát. Jejich energetická náročnost je tak malá, že se nám po jejich instalaci dokonce snížila spotřeba elektrické energie – můžeme totiž méně topit," tvrdí majitelka.

Do výroby prakticky veškerých interiérových prvků byli manželé přinuceni, protože nedokázali sehnat v obchodě zařízení, které by splňovalo jejich požadavky.

Pohled od barového pultu přes prosklené dveře do předsíně

Pohled od barového pultu přes prosklené dveře do předsíně

Jídelní židle (Natuzzi) jsou kromě sedací soupravy jediným nábytkem zakoupeným v obchodě

Jídelní židle (Natuzzi) jsou kromě sedačky jediným nábytkem zakoupeným v obchodě

"Ze zakoupených věcí v interiéru stojí za zmínku snad jen sedací souprava, kterou jsme sehnali po 10 letech hledání. Něco podobného platí i o jídelních židlích. Barevné ladění je ovlivněno hnědou keramickou dlažbou a naší zálibou v modré barvě. Dům po několika úpravách vnitřního vybavení slouží bezvadně i dnes, když už v něm žijeme bez dětí a se dvěma psy," uzavírá Lenka.

Více se dočtete v časopise Domov č. 5/2010.

Autor:






Nejčtenější

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Další z rubriky

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Využijte 50procentní slevy a nakupujte s Ona Dnes. Tipy pro byt a dům

V pondělí 16. října startuje týden zlevněných nákupů s Ona Dnes. V tento den najdete v MF DNES více než stovku kuponů, s nimiž se můžete vypravit pro vybavení...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.