Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pražskou půdu vyměnili za rodinný dům, který rozsvítila plamenná oranžová

  1:00aktualizováno  1:00
Čtyřčlenná rodina bydlela původně v prostorném vinohradském půdním bytě. Měla jej upravený podle svých představ, přesto však její členové snili o bydlení v přírodě, mimo ruch velkoměsta. Představu jim splnil rodinný dům.

Jídelna s průhledem do kuchyně | foto: Dalibor Puchta

Díky získání stavebního pozemku kousek za Prahou se rodině podařilo naplnit svůj sen o ideálním bydlení. Rodinný dům si nechali "ušít" na míru.

Manželé Ivana a Martin - oděvní návrhářka a strojní inženýr mající i pro interiér vizi konstrukčních koncepcí - měli jasnou představu, kterou jim zrealizoval architekt Zdeněk Křivan.

Díky novým technologiím se i bílé pohovky snadno udržují

Díky novým technologiím se i bílé pohovky snadno udržují

Posléze přišlo na řadu zařizování interiéru, k němuž přistoupili ve spolupráci s mladou výtvarnicí MG. A. Annou Chmelovou. Ta vdechla dispozičně dotvořenému interiéru velmi elegantní harmonický soulad barev, tvarů i materiálů.

Hned v úvodu ji čekal úkol, jak do té chvíle poněkud chladný a technický interiér, ve kterém převažovaly barvy vody a kovu, oživit.

Ve jménu ohně

Annu Chmelovou inspirovala na prvním místě oranžová barva ohně krbu.Tato velkoplošně využitá barva tak prochází prakticky celým domem.

Velký stůl vystačí i pro návštěvy

Velký stůl vystačí i pro návštěvy

Začíná na stropní části vstupní haly a následně se objevuje v jednotlivých částech domu.Společně s individuálně navrženými otevřenými policemi plní i funkci obrazu.

Oranžová barevnost vynikla i na schodišti propojujícím přízemí s podlažím, kde proto došlo i k odlehčení jeho konstrukce. Jen v kuchyni oranžovou nahradila barva kapučino. Změna je také v soukromých místnostech - například v ložnici rodičů se nachází jemná barevnost s individuálně pojatou dekorací.

Ložnice rodičů v jemné barevnosti a s individuálně pojatou dekorací na zkosených stěnách

Ložnice rodičů v jemné barevnosti a s individuálně pojatou dekorací na zkosených stěnách

Dům je dvoupodlažní, s ústředním plynovým vytápěním (v přízemí podlahové). Ekology jistě potěší přitápění teplé užitkové vody pomocí přídavných slunečních kolektorů.

V přízemí najdete obytný prostor s jídelnou, společenským prostorem, odpočivnou část s krbem, kuchyni a malou garsonku pro hosty. V patře jsou umístěny soukromé pokoje členů rodiny - ložnice rodičů, dva pokoje dospívajících dcer a pracovny otce a matky. Sociální příslušenství mají rodiče a děti samostatné.

Pokoj mladší dcery

Pokoj mladší dcery

Důraz na kvalitu

Všechny zařizovací předměty byly voleny s rozvahou, vždy ve vysoké kvalitě. To, co nebylo v nábytku typově na trhu k mání, dotvořil soukromý truhlář podle návrhu Anny Chmelové a Martina.

Základem dominujících barev jsou šedá (podlahová keramická krytina, rámy oken, elektrospotřebiče, přesně na míru vyrobené skříně ve zdi Woodface, úložné individuálně navržené závěsné police, kovové části svítidel, koberec atp.).

Ty doplňují oranžová (část výmalby, drobné doplňky), barva světlého dřeva (na dveřích - ty jsou dle druhu funkce klasické, posuvné či lamelové od firmy Sapeli, na policích a nábytku), bílá (část stěn, jídelní stůl se židlemi, souprava sedacích prvků od firmy Natuzzi, skleněné části svítidel, atypická sanitární keramika ap.) a zelená (bohaté množství vzrostlých pokojových květin).

Kuchyně se pomocí posuvných dveří otevírá do jídelny

Kuchyně se pomocí posuvných dveří otevírá do jídelny

Nejvýraznější část interiéru domu představuje přízemní společenský prostor, který se osvědčil i při pořádání větších rodinných setkání. Podle povahy příprav v kuchyni ji lze nechat oddělenou, nebo naopak flexibilně otevřít pomocí posuvných dveří do jídelny či směrem k odpočivnému sezení.

Při pěkném počasí lze společenský prostor otevřít na terasu, která vede do zahrady. V současné době dům skýtá funkční i prostorové pohodlí všem členům rodiny a plní původní očekávání.

Pohled na rodinný dům ze zahrady

Pohled na rodinný dům ze zahrady

Autoři:




Nejčtenější

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Právník Josef Winternitz nechal vilu postavit v během roku 1932 pro svou ženu...
Béžová princezna ze Smíchova. Ve Winternitzově vile můžete i přespat

Podle neotřelé barvy interiéru nazývali hosté za první republiky vilu manželů Winternitzových béžovou princeznou. Jejich vnuk ji objevil až při restituci a se...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum integrovaných nábytkových modulů, aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.