Z bývalých kanceláří vytvořili kavárnu, dlouhý bar odlili z betonu

  1:00aktualizováno  1:00
Staré kanceláře už dávno nevyhovovaly moderním požadavkům. Co s nimi? Architektonická kancelář edit! vyhrála tendr na novou pražskou kavárnu i díky tomu, že nevytvořila jediný spojený prostor, pouze jej propojila pomocí vtipného perforování původních příček.

Architekti zachovali rozdělení prostoru na jednotlivé místnosti, zároveň je však chytře propojili. | foto: Saša Dobrovodský

„Vhodným perforováním příček jsme vytvořili kompozici průhledů a zákoutí. Rezidua stěn jsou obložena dubovými latěmi, které plní jak estetickou, tak akustickou funkci,“ vysvětluje Juraj Calaj z architektonického studia edit!.

Záměr architektů byl jasný: vytvořit netradiční prostor kavárny se spoustou světla a příjemných zákoutí. Návrh vznikal společně s týmem Doubleshotu, investorem, který se netajil inspirací australskými kavárnami.

Fotogalerie

Realizace kavárny Místo trvala celý rok. Byly totiž nutné výrazné změny.

„Na návrhu architektonické kanceláře edit! se nám líbilo, že jako jediní ze všech účastníků tendru zachovali rozdělení prostoru na jednotlivé místnosti, přitom je ale chytře propojili. Díky tomu vznikly prostory jak pro komunitní kavárenský ruch, tak i pro práci, schůzky nebo relaxaci,“ vysvětluje Jaroslav Tuček z Doubleshotu, české lokální pražírny výběrové kávy.

Beton, palubky a bílá barva

Kavárně dominuje betonový kvádr baru, který vyrůstá z podlahy ze stejného materiálu. Prostor byl koncipovaný tak, aby se nejživější komunitní zóna odehrávala před barem. Čím jste od něj dál, tím se kavárna stává „pomalejší“ a klidnější. U betonového baru předvádějí baristé vše, co se naučili.

„Cílem bylo, aby kavárna na hosty působila harmonicky a čistě. Z toho důvodu jsme se rozhodli využít jen tři materiály: bílou omítku, šedou betonovou podlahu a dřevěné stěny. Drobný detail v podobě různobarevných noh židlí jednotnost jen příjemně narušuje,“ popisuje vznik interiéru architekt Juraj Calaj.

Návštěvníci i investor si pochvalují dřevěné palubky, těch bylo použito celkem 1 500. Zdaleka nejde jen o estetický dojem, pod palubkami byla totiž použita vrstva tlumící zvuk.

Židle TON mají každá jednu nohu jinak barevnou, to pro oživení jinak velmi...

Židle TON mají každá jednu nohu jinak barevnou, to pro oživení jinak velmi barevně decentně pojatého prostoru.

Na své si přijdou i milovníci vtipných detailů: na zdech třeba najdete přesně tolik háčků na kabáty, kolik je okolo židlí. Každá židle má jednu nohu jinak barevnou.

Studio edit! prostě kavárny umí, je podepsané třeba i pod La bottegou v Tusarově ulici v Praze nebo pod známou Pražírnou nedaleko náměstí I. P. Pavlova.

Autoři

Edit! je tým mladých architektů, kteří založili studio v roce 2010 po předchozí úspěšné spolupráci na mnoha projektech a soutěžích. Zakládajícími členy jsou Ivan Boroš, Juraj Calaj, Lenka Míková a Vítězslav Danda, kteří mají profesní i osobní zkušenosti ze života ve Španělsku, Francii, Německu, Dánsku a USA.

Edit! má zkušenosti ze široké škály projektů od soukromých rezidenčních objektů, přes studie kancelářských budov a urbanismu až po návrhy veřejných prostor, projekty drobných staveb, interiérů a rekonstrukcí.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním...

Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové....

Vyrábějí nábytek z vraků lodí, které vykupují od rybářů na Jávě

Komoda Nordic kombinuje populární skandinávský styl s industriální vizuální...

Na přehlídce Prague Design Week zaujal návštěvníky netradiční, nově představený nábytek z vraků. Blíže jej pro čtenáře...

Bohatý vinař si postavil v Los Angeles vilu ve stylu italské renesance

Vila Guasti byla postavena v letech 1910 až 1913.

I v Los Angeles najdete staré domy. Patří mezi ně i vila Guasti postavená v letech 1910 až 1913. Je proslulá...



Najdete na iDNES.cz