Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

  1:00aktualizováno  1:00
Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům. Po letech obě poloviny koupila česko-italská rodina se čtyřmi dětmi, aby po rekonstrukci získala pohodlný prázdninový dům.

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro danou lokalitu. | foto: Lukáš Hausenblas

Projekt včetně kompletní realizace interiéru svěřila rodina českému architektovi Martinu Frankovi. Dům s plochou 112 m2 byl součástí architektonicky zdařilého komplexu domů se stejnou kamennou fasádou, jednotlivé stavby se lišily pouze svou velikostí.

Výhled do okolí je úchvatný. Kámen z okolí byl použitý i na domě.

Výhled do okolí je úchvatný. Kámen z okolí byl použitý i na domě.

„Měli jsme vytvořit prázdninový dům, s lehkou a ležérní letní atmosférou a neformálním charakterem, který na sebe nebude strhávat pozornost množstvím nápadů a použitých materiálů a přirozeně se začlení do stávajícího prostředí. Trošku primitivní, lehce patinovaný a současně pohodlně sparťanský. Trochu plážová, dřevěná převlékací kabinka, ale současně s odkazem na dobu vzniku domu,“ popisuje zadání Martin Frank.

Projekt prázdninového domu přihlásil jeho autor do soutěže Interiér roku 2017, do dalšího ročníku se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky od 1. 10. 2018. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Dům mezi kameny

Fotogalerie

Oslovení Martina Franka nebylo náhodné, pro investory pracuje i na jejich domě v Itálii, vzájemná důvěra tak fungovala. Nebyl ani problém dodržet místní předpisy a omezení. Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro danou lokalitu.

Jednotlivé kameny zasadil i do okolí domu a přidal místní rostliny, takže stavba „mizí“ v krajině a nijak na sebe neupozorňuje. „To dům začlenilo do okolí tak, že při pohledu z dálky je téměř neviditelný a splývá s okolní skálou a krajinou,“ popisuje Martin Frank.

Velkým zásahem do okolí domu se stal patnáctimetrový bazén, přesto nijak neruší. „Je totiž zasekaný z jedné strany do skály, aby mohl být rozložený přes celou délku domu. Při výstupu z interiéru jeho hladina splývá s hladinou moře pod námi,“ vysvětluje architekt Frank.

A přidává i „motto“ dostavby celého domu: „Už naše první návštěva na tomto místě nás natolik oslovila, že při pohledu na moře z této výšky nás napadl interiér: střídmý, lehký, prostě bílý interiér jako mezi mraky v oblacích.“

Drátěné židle Bertoia odkazují na padesátá a šedesátá léta.

Drátěné židle Bertoia odkazují na padesátá a šedesátá léta.

Dům pro početnou rodinu

Aby mohl vzniknout pohodlný a funkční prostor pro rodinu se čtyřmi dětmi, která ráda vaří, bylo rozhodnuto, že zařízení interiéru vznikne téměř výhradně na zakázku, tedy kromě křesel, židlí a pohovky. V některých případech se pak kombinovala typová výroba s doplňky vyrobenými na míru. To se stalo například u sériově vyráběné postele, kterou doplnilo dřevěné čelo a nebesa s moskytiérou.

V interiéru převažuje bílá barva. Důvod? „Když se člověk ráno probudí, tak vidí přes velká okna pod sebou jen modrou, nikde nekončící hladinu… Pohled jako z nebe. To vše nás přimělo použít téměř všude jenom bílou barvu, na jemnou bílou látku čalounění, bílé dřevo nábytku, na bílé doplňky,“ objasňuje architekt Frank.

Když se člověk ráno probudí, tak vidí přes velká okna pod sebou jen modrou,...

Když se člověk ráno probudí, tak vidí přes velká okna pod sebou jen modrou, nikde nekončící hladinu… A bílé obláčky. Proto bílá barva v interiéru převažuje.

Bílou doplnila šedá barva, která z okolního kamene prostupuje do interiéru na podlahu a částečně i na nábytek v několika dalších tónech. Vše doplnily barvy suché trávy, její zlatavý nádech, který je použitý na pár kusech surových dřevěných stolečků a lustrů z přírodní trávy nebo na jutových kobercích.

Skála, na které dům stojí, zelení rozhodně neoplývá, najdete tu většinou pouze divoké trávy a olivovníky. Tato omezená barevnost se promítla i do interiéru domu. Použité materiály, kámen, dřevo či velkoformátová dlažba s edekorem přírodního kamene, odpovídají okolní přírodě. Vše zjemňují lehké lněné závěsy. Samozřejmě bílé.

Projekt na Sardinii nebyl samozřejmě jednoduchý, stavební práce na domě však zvládla italská firma a místní řemeslníci, nábytek z 90 procent přivezly kamiony z České republiky. 

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Dům pro rodinu, který všechny přežije a odolá i nemilosrdnému počasí

Interiéru dominuje dřevo, hutný samet, kámen a teplé vlněné koberce.

Mladá irská rodina se třemi dětmi se rozhodla, že si postaví dům, který bude dobře sloužit i budoucím generacím. Na...

Díky výtvarnici poputují do světa české Vánoce na německém porcelánu

Motivy zasněžené krajiny a dětských zimních radovánek v jemných ilustracích vás...

Renáta Fučíková, známá česká ilustrátorka a autorka knih o historii, které získaly mnoho ocenění doma i v zahraničí,...

Najdete na iDNES.cz