Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozoruhodná dřevostavba pro mladý pár, kde vládne pohoda a vkus

  1:28aktualizováno  1:28
Pohodový dům. Tak jednoduše lze charakterizovat dřevostavbu, která vznikla pár desítek kilometrů za Prahou. Má blíž k designu než k domu ze dřeva. Důvod je velmi jednoduchý: kultivovaný investor a architekt, který umí naslouchat.

Rodinný dům Zaječice, Domesi | foto: Karolína Némethová

Nejprve existoval pozemek. Pak vznikl projekt domu. Jenže přišla návštěva u sousedů, kteří vyprávěli o zkušenostech se svou stavební firmou. Byly veskrze kladné.

A tak se "investor" Tomáš (nemá to slovo rád) rozhodl udělat radikální krok: "Ať náš dům postaví také, podle našeho projektu. A klidně jako dřevostavbu, když se jim věnují."

Jeho rozhodnutí bylo o to lehčí, že měl k domu jen dvě podmínky: příjemné bydlení - pracuje totiž doma - a také to, aby dům zapadl do krajiny. Tedy do zeleného údolí.

Terasy "lemují" dům na západní a východní straně

Terasy „lemují“ dům na západní a východní straně.

Mělo to však jednu chybu: firma Domesi, která postavila dům sousedů, se sice specializuje výhradně na design staveb s použitím dřeva, ale architekturu a práci architekta chápe jako komplexní disciplínu.

Proto začíná úvahou a skicou a končí předáním hotové stavby. Projekt po svých předchůdcích tedy předělala. A radikálně.

Čelem k údolí

První razantní změnu zaznamenalo samotné posazení domu. Místo slušného "natočení" čelem k budoucí ulici umístil architekt Václav Zahradníček dům na vrstevnici.

Také jej zmenšil. Majitelé si toho nevšimli, nezajímaly je totiž ani tak metry čtvereční jako to, aby bylo možné v domě pohodlně bydlet.

Svažitý pozemek si vynutil náročnou úpravu

Svažitý pozemek si vynutil náročnou úpravu.

"Dům absolutně ovlivnilo údolí, ke kterému jsme otočili obytné terasy. Dotváří skvělou atmosféru. Veliký podíl mají také lidé, kteří stavbu vnímali jako hru a dokázali se hodně uvolnit. I proto vznikl dům, který vás uklidní a zároveň nabije energií," rekapituluje stavbu architekt Zahradníček.

Dnes si s investorem Tomášem tykají, což nebývá mezi klientem a dodavatelem právě zvykem. I to svědčí o mnohém.

"Pro mě je to všechno o lidech. Buď si sedneme, nebo ne. Styly vnímání světa musí být shodné. Spolupracovat s někým, kdo je lidsky někde úplně jinde, prostě nejde," objasňuje Tomáš způsob spolupráce, na jejímž konci vznikl dům, ze kterého se vám po pár hodinách vlastně ani nechce odejít.

Dřevěné prvky získají časem jen nepatrnou patinu

Dřevěné prvky získají časem jen nepatrnou patinu.

Dva dospělí a jeden malý člověk

Původně byl dům koncipován pro dva dospělé a jednoho psa, jenže v průběhu let došlo k podstatným změnám. A tak tu dnes bydlí mladí manželé s 1,5letou dcerkou, pes a kočka.

Změny majitelům nevadí. Chápou, že účel věcí se mění podle potřeby. "Když k nám přišel ´malý člověk´,  nechtěli jsme mít nervy z toho, že sem tam něco poškrábe nebo poničí. Proč? Tak jsme to udělali tak, aby se nám tady dobře žilo, a neřešíme to," říká Tomáš.

Veškeré vybavení s malým človíčkem počítá. Nepodbízí se mu, ale hlavně se snaží rozvíjet jeho fantazii. Různé obrázky a samolepky v úrovni očí malého dítěte na stěnách i dveřích jsou toho nejlepším důkazem.

Kuchyňský nábytek byl redukován na minimum

Kuchyňský nábytek byl redukován na minimum.

Na míru vyrobená kuchyně měla zase za úkol nabídnout především pohodlné vaření i ukládání a odolnost, a to včetně minimální údržby. I proto bylo zvoleno na čelní plochy skříněk lamino a nechybí ani ochranné krytky na všech rozích.

A protože jsme v dřevostavbě, nikoho určitě nezarazí, že pod dřezem najde velký sorter na tříděný odpad, a to včetně oddílu na použité baterie.

Výrazný "přírodní" prvek zde zastupují i trámy nahrazující schody. Sice praskají a dokazují tak, že dřevo zůstává stále živé, ale jinak jim to na keramické dlažbě opravdu sluší.

Z původního pokoje pro hosty (přesněji kamarády, kteří zde rádi uvízli), který od kuchyňské a jídelní části oddělovala jen posuvná skleněná příčka, se po narození dcery stala během pár týdnů klasická jídelna.

Pruhy na skle posuvné příčky (pouhá samolepka, nikoli pískování) vystřídal hravý florální motiv. Červená samolepka varuje před nárazem. Jediný, kdo změnu včas nezaregistroval, byla kočka. Téměř prošla sklem, ale přežila – informace pro ochránce zvířat.

Jídelnu odděluje od kuchyňské části posuvná skleněná příčka

Jídelnu odděluje od kuchyňské části posuvná skleněná příčka.

Majitelé neinvestovali žádné závratné částky do nábytku, jediný luxus v domě představuje designová digestoř.

"Neměli jsme chuť zbytečně investovat do zařízení. Odsavač používáme nejčastěji jako lustr, lze u něj nastavit i různou intenzitu světla. Ale když se u vaření opravdu rozdovádím, nemám moc rád, když mi jde štiplavá cibulka do očí. Proto potřebuji, aby šly pára, odér a kouř nahoru," vysvětluje majitel.

Dvě patra pohody

Dvoupodlažní dům má necelých 130 metrů čtverečních obytné plochy. Je to sice 5 + kk, ale výrazně menší, než bývá zvykem. Proč by však měl dům hýřit plochou, kterou je nutné vytápět?!

"Přes léto se tu žije hlavně na terasách, které jsou umístěné mimo obytný prostor. To je totiž jedna velká chyba, jež se stále opakuje. Pokud umístíte terasu nad místnosti, výrazně se zvýší nároky na vytápění. Tento dům je vlastně jednoduchá kompaktní kostka s předsunutými terasami," vysvětluje architekt Zahradníček.

Přes terasu v druhém podlaží lze přejít na horní zahradu

Přes terasu ve druhém podlaží lze přejít na horní zahradu.

Dům tak odpovídá koncepci studia Domesi, jehož dřevostavby představují kombinaci architektury, designu, energetické úspornosti a moderní stavební technologie.

Velká francouzská okna fungují v zimě jako sběrače tepla, v létě se zatím používají jako ochrana před sluncem rolety, do budoucna se počítá s dalším zastíněním.

Pro nosnou konstrukci bylo použito řezivo KVH, tedy vysušené, hoblované a velmi kvalitně zpracované lepené řezivo.

"Pracuje o 80 až 90 procent méně v porovnání s klasickým," vysvětluje Václav Zahradníček. Tím se sice stavba o něco prodraží, ale předejde se nežádoucím prasklinám i kroucení.

Drahé řezivo však studio nepoužívá zbytečně všude. Třeba na terasu byl použit klasický modřín, protože z KVH řeziva by byla zbytečně drahá.

Netradiční pohovka pro dva do malého prostoru zcela postačí

Netradiční pohovka pro dva do malého prostoru zcela postačí.

Pro vytápění bylo zvoleno podlahové a nízkoteplotní akumulační i teplovzdušné topení. Díky tomu lze celou stavbu rychle vytopit. "Už není čas na dlouhé zatápění a postupné vytápění. Lidé dnes žijí jinak a teplo potřebují rychle," tvrdí architekt Zahradníček.

Celý koncept stavby proto vychází z moderní high-tech technologie difuzně otevřené skladby. To znamená, že zejména obvodový plášť domu je navržen tak, aby umožnil volný prostup plynů a vodních par směrem do exteriéru.

Přírodní jezírko funguje na zahradě teprve dva měsíce

Přírodní jezírko funguje na zahradě teprve dva měsíce.

Paropropustné materiály zamezují pronikání vody, vzdušných nečistot či hmyzu do interiéru, ale zároveň umožňují prostup plynů a vzdušné páry směrem do exteriéru. 

Aby faktor difuzního odporu v konstrukci směrem do exteriéru klesal, používá Domesi s oblibou odvětrávané dřevěné fasády. Tedy přesněji řečeno Prodesi (specializované architektonické studio na dřevostavby), na jehož práci navazuje specializovaná realizační firma Domesi.

Večerní romantické osvětlení

Večerní romantické osvětlení


Technické údaje domu

Dispoziční řešení: 5 + kk

Obytná plocha: 127 m² (bez terasy)

Zastavěná plocha: 77,5 m²  (bez terasy)

Velikost pozemku: 1 333 m²  (bez pozemku, který byl posléze přikoupen nad domem)

Konstrukce: dřevostavba s dřevěnou rámovou konstrukcí

Střecha: Bramac Tegalit sv. šedý

Výplně otvorů: Dřevěná Eurookna

Vytápění: Podlahové teplovodní s elektrokotlem doplněné o invertorový klimatizační systém a krbová kamna

Projekce: Prodesi, v. o. s.

Realizace: Domesi, s. r. o.







Nejčtenější

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Další z rubriky

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách a vchodových dveřích. Magazín DNES...  celý článek

Vítězný projekt studentů stavební fakulty ČVUT v Praze Kristýny Ulrychové,...
Ostrovní dům si vystačí sám. Elektřinu ze sítě používá jen jako zálohu

Vítězem architektonické soutěže Český ostrovní dům 2017 se stal projekt soběstačného domu pro čtyřčlennou rodinu. Soutěž pro studenty architektury představuje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.