Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Garsoniéru po babičce zvětšit nelze, použít postel s „výtahem“ ano

  1:00aktualizováno  1:00
Zdědit byt po babičce znamená mnohdy pro vnučku či vnuka spásné řešení vlastního bydlení. Bez zásadní rekonstrukce se však taková situace neobejde. To platí i v případě Moniky, která chce ve zděděné garsonce s kuchyňským koutem bydlet společně s přítelem.

„Lift“ postel Voga lze ponechat během dne u stropu nebo pod ním tak, aby dobře větrala. Na noc se spustí dolů. Je proto vhodná do malých bytů. | foto: Voga - Intea Service

„Garsonka s balkonem a zimní zahradou je na sídlišti v cihlovém domě. Jde o klidnou lokalitu, ale protože je byt v přízemí, moc světla do bytu nejde. V bytě budu bydlet s přítelem. Oba jsme mladí, zatím bez dětí,“ napsala Monika do naší poradny architekta.

Fotogalerie

Ráda by se pustila do celkové rekonstrukce, od výměny oken až po úpravu dispozice. Postel byla zatím za koženkovými skládacími dveřmi, které však babička nechávala trvale otevřené, měla zde i jídelní stůl.

Monika má představu, že by se nemusela zachovat zimní zahrada. Ta připomíná zasklenou lodžii, takovou úpravu jí však majitel domu nemusí povolit, a to i v případě schválení statikem. Její plocha by mohla zvětšit obytný prostor.

Kromě této „lodžie“ má byt také balkon, vstup na něj je z obývacího pokoje. V chodbě počítá mladá majitelka s novými vestavěnými skříněmi, v koupelně pak s úpravou dispozice, WC by mělo zůstat samostatné.

Velmi problematické je však další přání mladé čtenářky, a to vytvoření malého pokoje, který by sloužil jako ložnice s přístupem denního světla. „Majitelé malých bytů se musí smířit s řadou kompromisů, záleží jen na nich, čemu dají nakonec přednost a co jim bude vyhovovat,“ říká Ing. arch. Hynek Maňák ze studia Maniac interier, který pro Moniku připravil několik variant řešení.

Půdorys současného stavu

Varianta A

Koupelna v původní pozici má nové širší dveře, do koupelny se vešla vana s délkou 165 cm, umyvadlo a otopný žebřík, úložný prostor nabízí koupelnová skříňka. WC prošlo drobnou úpravou, počítá se zde s pračkou (případně se sušičkou nad ní) a rohovým umývátkem.

Původní chodbu rozdělila nová příčka s posuvnými dveřmi. Vznikla tak průchozí kuchyně, která je od obývacího pokoje oddělena původními dveřmi a prosklenou stěnou.

Do obývacího pokoje byl do rohu umístěný spací kout, u něhož lze zvolit několik variant provedení: nejjednodušší a nejlevnější představuje lůžko, které lze od dalšího prostoru oddělit závěsem. Spaní je možné umístit také na pódium.

Varianta A

„Protože mladý pár ušetřil za pořízení bytu, může zvážit, zda třeba neinvestovat do prostorové postele, jako inspirace mohou posloužit lůžka od Dielle Modus Palafitta. Netradiční technické řešení představuje zdvihací postel Voga Lift Bed, která má tu výhodu, že během dne matrace a lůžkoviny není nutné uklízet nebo mít v uzavřeném prostoru jako v případě sklopných postelí ve skříních a podobně,“ vysvětluje architekt Maňák.

Variantu spaní na rozkládací pohovce v obývacím pokoji by zvažoval až na posledním místě.

Takzvaná prostorová postel od italského výrobce řeší i problém s ukládáním.

Takzvaná prostorová postel od italského výrobce řeší i problém s ukládáním.

„Lift“ postel Voga lze ponechat během dne u stropu nebo pod ním tak, aby dobře...

„Lift“ postel Voga lze ponechat během dne pod stropem

U prosklené stěny je jídelní stůl. V zimní zahradě může být například pracovna, bylo by však nutné dořešit vytápění tohoto prostoru.

Varianta B

Koncepčně vychází z předchozí varianty. Pračka je však ve vstupní chodbě, lze ji umístit i do skříně s větrací mřížkou. Prostor obývacího pokoje a kuchyně propojilo odstranění původních dveří a prosklené příčky.

Varianta B

Varianta C

Tato varianta využívá umístění spacího koutu v opačném rohu. Balkonové dveře a okno oddělující zimní zahradu a pokoj jsou odstraněny a do prostoru lodžie byl posunutý jídelní stůl. Tato verze však vyžaduje jak posouzení statikem, tak souhlas majitele domu.

Opět je nutné dořešit vytápění původní lodžie. Kuchyň zůstala na původním místě, oproti předchozím variantám je od obývacího pokoje oddělena dveřmi.

Varianta C

Varianta D

Tato varianta prověřuje teoretickou možnost požadavku na vytvoření samostatné místnosti pro ložnici, pro kterou se využil prostor původní kuchyně. „Pokoj“ je přístupný posuvnými dveřmi a může být prosvětlený prosklením nad kuchyňskou linkou umístěnou v přilehlém rohu obývacího pokoje.

Původní zimní zahrada se opět propojila s obytným prostorem a je v ní umístěný jídelní stůl. „Osobně tuto variantu nedoporučuji, i kdyby ji majitel domu schválil, uživatelům bytu však může toto řešení vyhovovat,“ říká architekt Maňák.

Varianta D

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení, Mendelu Brno.

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí.

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Maršovská fara byla vždy chudá děvečka. Teď je z ní místní krasavice

Faru proměnila nezisková organizace Sever s pomocí prostředků OP Životní...

Bývalá fara v Horním Maršově se podle starých zápisů během své dlouhé existence mnohokrát nacházela v neutěšeném stavu....

Najdete na iDNES.cz