Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si tak neútulnou jídelnu, že v ní ani nejedli. S vinotékou už to půjde

  1:00aktualizováno  1:00
Křivá podlaha, mdlé barvy i nesmyslná dispozice. Tak vypadala kuchyně a jídelna, kterou si ve svém domě pořídili už před více než patnácti lety manželé z obce Horka nedaleko Žďáru nad Sázavou. O nápravu požádali designéry.

Anna Lacová a Jan Ranný, designéři z pořadu Jak se staví sen (Prima 25. září v 18:00), se mohli jen divit. Podlaha v kuchyni byla tak nakloněná, že se po ní kuličky pohybovaly jako po šikmé ploše. "Učil jsem se zedničinu, stavěl jsem poprvé," obhajuje se manžel.

Strukturované omítky se designérům nelíbily

Strukturované omítky se designérům nelíbily

Jeho žena nestihla kvůli porodu ani ovlivnit dispozici - bohužel v původní podobě zůstala dodnes. A to přes četné rodinné a někdy bouřlivé dohady. Postavit si domek svépomocí se manželům prostě moc nepovedlo.

Navíc se zde objevily i tradiční chyby starších staveb. Jediný zásuvkový okruh v kuchyni i v obýváku končíval při zapojení více spotřebičů vyhozenými pojistkami.

Na velký prostor zde bylo málo pracovního místa i úložného prostoru

Na velký prostor zde bylo málo pracovního místa i úložného prostoru

Zdeněk Němec, "stavební dozor" pořadu, měl výhrady i vůči strukturovaným omítkám: "Prolínají se celým domem, v této podobě však patří spíše na fasádu než do interiéru."

"Kuchyně působí sterilně," přidal další vadu na kráse architekt Jan Ranný. Anna Lacová se na interiér dívala zejména z funkčního pohledu. A bylo jí hned jasné, že tu chybí více pracovního prostoru i úložného prostoru. "Vůbec to neodpovídá rozměrům, které kuchyně má."

Barevné řešení bylo nevýrazné

Barevné řešení bylo nevýrazné

Oddělená jídelna nelákala

Oddělená jídelna nelákala

Začíná se od podlahy. Doslova

Na prvním místě museli designéři srovnat "nakloněnou" podlahu. Pomocí dřevotřískových desek se podařilo vyrovnat staré hříchy. Pak přišla zámková vinylová podlaha, která se snadno udržuje.

Úprava elektrických rozvodů byla také nezbytná (kuchyně dostala samostatné rozvody), stejně jako vybourání nesmyslné příčky.

Barevnost je výrazně veselejší

Barevnost je výrazně veselejší

Rodina může být konečně pohromadě i při vaření

Rodina může být konečně pohromadě

Nová kuchyně ve tvaru písmenu U nabízí spoustu pracovního místa. Díky posunutí dveří se do interiéru podařilo umístit i velké spížní skříně, které nahradí samostatnou spíž.

Hned po ruce pak bude mít zejména manžel i vinotéku, autoři proměny totiž umístili její podstavnou variantu na začátek kuchyňské sestavy.

Pro otce pořídili designéři podstavnou vinotéku

Pro otce pořídili designéři podstavnou vinotéku

Společně ke stolu

Jídelní kout skrytý doposud za příčkou (kam se nikomu z rodiny ani nechtělo chodit jíst) nahradil velký jídelní stůl se čtyřmi původními židlemi. Anna Lacová a Jan Ranný ponechali i původní židle, které jako "milé" retro dotvářejí charakter místnosti.

Stolování nyní navazuje přímo na kuchyňskou část, odděluje je pouze nízká polopříčka. Kdo vaří či myje nádobí, může být neustále v kontaktu s ostatními.

V celé kuchyni byla použita zámková vinylová podlaha

V celé kuchyni byla použita zámková vinylová podlaha

Náklady

Stavební a jiné práce 114 854 Kč
Kuchyňský nábytek 67 521 Kč
Spotřebiče 97 604 Kč
Podlaha a obklady 36 619 Kč
Nábytek 44 516 Kč
Doplňky a dekorace 15 917 Kč

Celkem 377 031 Kč

Posunutím dveří vznikl dostatečný prostor nejen pro spižní skříně

Posunutím dveří vznikl dostatečný prostor nejen pro spížní skříně

Designéři vyměnili nevhodný stůl, retro židle však ponechali

Designéři vyměnili nevhodný stůl, retro židle však ponechali


Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...



Najdete na iDNES.cz