Místo chalupy si pořídili dům v Dalmácii. S řemeslníky měli problémy

  1:00aktualizováno  1:00
Mají dům v Dalmácii. Soňu a jejího přítele Igora přilákalo na dalmatské pobřeží křišťálově čisté moře, krásná příroda s panoramatem pohoří Biokovo a klid rybářské vesnice se srdečnými lidmi.

Z terasy domu v prvním podlaží, která navazuje na hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, je překrásný výhled na moře. | foto: Lukáš Hausenblas

S místem nijak spjati nejsou, ale podle nich je zde krásně a autem z Prahy to trvá deset hodin. A letecky například z Moskvy tu jsou za 2,5 hodiny. Protože žijí převážně v zahraničí, jsou rádi, když se zde mohou setkat se svými blízkými a chvíle volna strávit společně. To byl jejich záměr.

"Chtěli jsme si vybudovat oázu klidu a pohodlí, kde budeme společně s rodinou odpočívat. Těšili jsme se na posezení na terase s výhledem na moře při západu slunce, s plamínky svíček, chorvatským vínem a vlnobitím," vysvětluje Soňa, která v zahraničí i pracuje.

Fotogalerie

Pro realizaci svého domu si pár vybral architekta Martina Franka ze studia Deconcept.

"Přáli jsme si maximálně ponechat původní architekturu, tedy dalmatský styl, a přidat moderní prvky tak, aby nerušily celkový vzhled. Z materiálů jsme kladli důraz především na kámen a dřevo," vysvětluje Igor.

Poznámka redakce: S ohledem na zachování soukromí i bezpečnost nebyly pořízeny fotografie domu zvenčí.

Jak se navrhuje dům u moře

Architekt Frank pro majitele realizoval už pražský byt. Tady to byla jiná, náročná práce, ale také výzva. "Vždycky jsem si přál vytvořit dům u moře. Vzhledem ke klimatu jsme mohli použít jiné materiály i jiné barvy. Interiér bylo třeba udělat hodně světlý s převahou bílé barvy. Tak, aby působil chladivě, ale přitom útulně a příjemně a aby kontrastoval s ostře modrou barvou moře," vysvětluje Martin Frank.

Hodně zde pracoval se lnem, přírodním teakem, dřevěné podlahy nechal upravit bílým olejem a stejně tak nábytek z kartáčovaného dubu. "Byla to pro nás všechny ze studia zcela nová, ale cenná zkušenost. Pracovali jsme v zemi, která není součástí Evropské unie. Složitá byla veškerá legislativa, přísná nařízení toho, co lze postavit přímo u moře, mnoho papírování kolem cla, DPH a podobně. Komplikace vznikaly také s místními řemeslníky," popisuje architekt.

Studio čekala rekonstrukce i interiér vícepodlažního rodinného domu ve svažitém terénu hned u moře, který působil velmi vybydleně. "Zůstala jen hrubá stavba. Úpravou bočních zdí jsme se snažili docílit ničím nerušeného výhledu na moře přímo ze společenského prostoru domu, na který volně navazuje venkovní obytná terasa s posezením a lehátky," říká Martin Frank.

Venkovní terasa je vybavena masivním nábytkem značky Sempre.

Venkovní terasa je vybavena masivním nábytkem značky Sempre.

Hlavní společenský prostor v domě nyní tvoří prostorná místnost s kuchyní a velkým jídelním stolem. Druhé patro je pro hosty. Návštěvy zde mají samostatnou ložnici, příležitostné spaní na rozkládací pohovce, šatní skříň a koupelnu se sprchou a umyvadlem.

Ve třetím nadzemním podlaží je ložnice majitelů s výhledem na moře, ale také dětský pokoj s palandou a rozkládací pohovkou, kde se pohodlně vyspí i šest osob, a samozřejmě koupelna.

Interiér na přání

"Je tu víc zajímavostí, například v levé části kuchyně jsou za odklápěcími a výsuvnými dveřmi, které zajíždějí do linky, ukryté police a 120 cm široký pracovní prostor, který je možné v případě potřeby bleskurychle uklidit zpětným vysunutím a zaklopením dveří, nebo v dětském pokoji je za posuvnými dveřmi pod palandou ukrytá docela prostorná šatna," popisuje Soňa.

Hlavní obytné místnosti vévodí teakový stůl (Sempre) a křesílka od Paoly Navone

Hlavní obytné místnosti vévodí teakový stůl (Sempre) a křesílka od Paoly Navone značky Gervasoni. Podlahu kryje kartáčovaný voskovaný dub upravený bílým olejem. Kuchyňský ostrůvek je nerezový s deskou z bílého corianu a digestoří od Vareny. Ostatní nábytek navrhl architekt Frank.

Jednotlivé kusy vybavení se vybíraly s ohledem na více kritérií. Majitelé toužili po celkové lehkosti a vzdušnosti prostředí, po světlých barvách, po vybavení, které lze snadno udržovat v čistotě a stylově dobře zapadne do koloritu zdejšího prostředí.

"Potrpíme si nejen na krásný design, ale také na praktickou stránku a účelnost předmětů. To se podařilo stoprocentně. V domě se cítíme my i naše rodina báječně. Počítáme ještě s drobnými vylepšeními v okolí domu, třeba schodiště, chodník, parkovací místa, ale jinak jsme spokojení," tvrdí majitelka.

Přestože jde o interiér k příležitostnému užívání, nepůsobí stroze a prázdně. V

Přestože jde o interiér k příležitostnému užívání, nepůsobí stroze a prázdně. V ložnici majitelů jsou použity textilie z kolekce Ghost (Gervasoni) – len a hedvábí v bílých a krémových tónech a svítidla značky O-living.

Interiér splnil jejich představy a očekávání. Je teplý, slunný, má v sobě jedinečnou lehkost, vzdušnost a čistotu. Převládá zde bílá barva a přírodní materiály. V kombinaci s barvou moře a slunce zanechává nezapomenutelný dojem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 4/2012.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Najdete na iDNES.cz