Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si krásný dům v podobě hnízda. Vznáší se na sloupech

  1:00aktualizováno  1:00
Poslední projekt mladého japonského architekta Kimihiko Okady vzbudil mimořádný rozruch. Jeho dům na sloupech ubíhá směrem k nebesům a nic nebrání tomu, aby se rozrostl podle potřeby. Přes všechny finanční i prostorové překážky se Okadovi podařilo zhmotnit rodinný sen o dokonalém bydlení.

Na dvoře pod domem si ráda hraje dcerka majitelů. | foto: Toshiyuki Yano

Japonská rodina Todových z Hirošimy získala v okrajové čtvrti města mírně se svažující parcelu. Z jedné strany hledí na moře a blízké město Miyajima, z druhé strany na místní hřbitov. Zde ovšem svérázná poetika místa končila. Pozemek byl doslova miniaturní, o rozměrech devadesát metrů čtverečních a navíc ze všech stran obklopený rodinnými domky.

Manželé obratem oslovili studio mladého architekta Kimihiko Okady s žádostí o vyprojektování nového domova. Svízelná parcela ovšem nebyla pro architekta jediným limitem. Rodina měla na stavbu jen skromný rozpočet. Naopak ale požadavků, které měl dům splňovat, byl bezpočet.

Vstupte do rodinného domu

Architekt se nezalekl a vyslechl všechna přání manželů Todových a jejich dcerky, ačkoliv se na první pohled zdála být zhola nemožná.

Stavba neměla být stísněná a výhled z ní neměl být uzurpován okolní stávající zástavbou. Každý z členů rodiny měl mít dostatek soukromí, a přesto chtěli trávit maximum času spolu.

Podoba domu také neměla být konečná. Měla ponechávat prostor pro možné flexibilní úpravy, například i pro včlenění obchodu. Parkovací místo, zeleň a dokonalé zabezpečení byly dalšími troufalými požadavky.

Ač se to vše dohromady zprvu zdálo nerealizovatelné, Okadovi se podařilo všem bodům vyhovět. Dům stojí na ocelových pilotech, díky kterým vznikl dvůr se zelení. Pokračuje v točité spirále vzhůru k obloze, aniž by byl přirozený tok domu přerušen příčkami či dveřmi.

Po celé délce spirály je dům prosvětlen pásovým prosklením, které obyvatelům umožňuje nádherné výhledy v kteroukoliv denní či noční dobu, protože jim v nich skutečně nebrání zdi sousedů. Otevřený prostor rodinu propojuje, jednotlivé záhyby spirály ale jasně vymezují společné a soukromé funkční zóny domu.

Dům stojí na ocelových  pilotech.

Dům stojí na ocelových pilotech.

Dům počítá i s možnou přístavbou obchodu.

Architekt počítal i s možnou přístavbou obchodu.

Japonský architekt se jednoznačně inspiroval evropským funkcionalismem slavného architekta Le Corbusiera. Sám autor na svém webu pak popisuje dům jako ptačí hnízdo, umístěné do koruny stromů, v bezpečné vzdálenosti od všech ostatních, ale s perfektním přehledem nad okolím.  

Může se hodit

Najděte si i vy vaše vysněné bydlení na Reality.iDNES.cz.

Celková obytná plocha domu se díky geniálnímu rozvržení nafoukla až na 114 metrů čtverečních. A se započítáním střešní plochy, na kterou majitelé plánují rozšířit zeleň ze dvora, až na necelých 190 metrů čtverečních.

Do domu lze vystoupat po železných schodech. Prostor překvapivě pokračuje přes soukromé pokoje členů rodiny a postupně graduje až k společenskému prostoru a otevřené obytné terase. Intimitu v domě zajišťují závěsové systémy.

Na podlaze jsou položené klasické parkety.

Na podlaze jsou položené klasické parkety.

S přísně moderním a odvážným exteriérem a v interiéru přiznanými lesklými ocelovými nosnými sloupy mile kontrastují podlahy z klasických dřevěných parket, generacemi předávané tkané koberce, doplňky a rodinné obrazy na zdech.

Kromě rodinných pokladů si do nového domu manželé dovezli i všechen nábytek, kterým měli vybavený starý byt. Důvodem byla finanční úspora, nově vznikla jen nenáročná kuchyňská linka. Přesto nelze říci, že by tvarová, materiálová a barevná různorodost interiéru nějak uškodila, spíše naopak.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...



Najdete na iDNES.cz