Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dům v chatové kolonii. Proto kladli důraz na přírodní materiály

  1:00aktualizováno  1:00
Bývalá chatová kolonie nedaleko Prahy se postupně mění v novou obytnou čtvrť. Zdařilá realizace typového projektu potvrzuje, že jednoduché klasické tvary a režné zdivo se dobře uplatní v nejrůznějším prostředí.

Dům ve tvaru L je osazen na pozemek se dvěma vodními plochami | foto: Robert Virt

Pozemek ve starší zástavbě je pro ty, kterým záleží na kultivovaném prostředí s již zformovaným charakterem, pravým požehnáním. Rovinatá parcela o rozloze 840 m² je navíc obdařena příznivou orientací ke světovým stranám. Příjezdová komunikace vede po jejím severním okraji.

"Dům, který nám vyhovoval stylem i velikostí a hodil se na toto místo, jsme před několika lety objevili v časopise Můj dům," říká majitelka. "Na projektu Villa 130 od architekta Jiřího Houši se nám líbila čistě funkční dispozice i architektonický ráz."

Valbové střechy s jednoduchými vikýři, přírodní materiály, čisté tvary, fasády bez výklenků a balustrád považují manželé za zlatou střední cestu.

Od domu „vybíhá“ do zahrady terasa z žulové dlažby. V kryté části je umístěn otevřený venkovní krb obložený žulovými deskami

Od domu vybíhá do zahrady terasa z žulové dlažby. V kryté části je umístěn otevřený venkovní krb obložený žulovými deskami

"Je to nejlepší kompromis mezi dnes populárním strohým industriálním stylem a bezduchými napodobeninami tradiční architektury, které zaplavují okolí našich měst," říkají.

Komfort na diagonále

Při pohledu z ulice je dům kompaktní a symetrický, ve skutečnosti ale vyrůstá na půdorysu ve tvaru písmene L. Na zahradě vytváří intimní zákoutí, ideální pro terasu s venkovním posezením, případně bazénem. Majitelé obě tyto možnosti využili, v místě chráněném před větrem je příjemně po většinu roku.

Charakteristickým znakem domů architekta Jiřího Houši je přesahující valbová střecha s výraznými lichoběžníkovými vikýři a obezdívka z režných cihel

Charakteristickým znakem domů architekta Jiřího Houši je přesahující valbová střecha s výraznými lichoběžníkovými vikýři a obezdívka z režných cihel

Dispozice se drží zásady optimální velikosti místností a co nejefektivnějšího využití zastavěné plochy. Nenajdete tu žádné chodby. Ze vstupní haly vedou dveře přímo do středu hlavního obytného prostoru, který se rozprostírá do obou "křídel" pomyslného písmene L.

Člení se na kuchyni a jídelnu po pravici, střední komunikační část s otevřeným schodištěm do podkroví a obývací pokoj po levé straně. Všechny zóny na sebe navazují v diagonálním směru a obracejí se francouzskými okny do zahrady, na terasu a k bazénu.

Štědře prosvětlený a prosluněný interiér velkou měrou přispívá k domácí pohodě (což by jistě potvrdil každý psycholog), nechybí samozřejmě ani pověstné teplo domácího krbu.

Ráz prostoru v přízemí udává dřevěná plovoucí podlaha s výraznou kresbou amerického ořechu

Ráz prostoru v přízemí udává dřevěná plovoucí podlaha s výraznou kresbou amerického ořechu

V patře se v intencích současných pravidel obytného standardu nacházejí ložnice s komfortním zázemím. Základní koncept typového projektu zůstal zachován, v dispozici došlo jen k několika drobným změnám.

Místo garáže zaujala domácí tělocvična a technická místnost, auta parkují v samostatné garáži postavené vedle domu.

Bez kompromisů

"Jsem rád, že si klienti dali záležet i na výběru kvalitních materiálů jak do exteriéru, tak i do interiéru. Kvalita bydlení se tím posune ještě o třídu výš," chválí architekt Jiří Houša.

Interiér je zařízený v teplých barvách

Interiér je zařízený v teplých barvách

Vnější přizdívka z režných cihel přidává stavbě do vínku nejen příjemně zemitý "staroanglický" vzhled, ale také vysokou trvanlivost a vynikající tepelně-izolační vlastnosti.

Totéž platí o volbě kvalitních podlah, nadstandardních dveří s ušlechtilou dýhou či hliníkových oken, která bývají u rodinných domů spíše výjimkou.

Po dvou letech užívání jsou spokojeni i majitelé. Dispozici hodnotí na jedničku i po technické stránce vše funguje perfektně. Přesahující střechy dávají účinný stín, místnosti se nepřehřívají a to ani v podkroví.

"Dům bude díky nadčasovému stylu moderní i za 20 let a určitě neztratí na hodnotě. Vybrali jsme si moderní zařízení, stále se nám líbí, ale musíme se s ním postupně sžít, což nás trochu překvapilo," říká hlava rodiny.

I v koupelně převládají přírodní barvy

I v koupelně převládají přírodní barvy

V ložnici stačilo minimum nábytku

V ložnici stačilo minimum nábytku

Jedinou vadou na kráse je přibývající stavební ruch v okolí, takže čtvrť ztrácí svou dříve idylickou atmosféru.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 128 m² (+ garáž)

Užitná plocha: 202 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo Porotherm, větraný sendvičový obvodový plášť s přizdívkou z cihel Brickland, monolitické železobetonové stropy, schodiště betonové obložené dřevem, dřevěný krov, větraný střešní plášť, krytina Bramac

Výplně otvorů: hliníková okna Vekra s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední – zdroj energie vzduchové tepelné čerpadlo Stiebel Eltron, v celém domě podlahové vytápění, vnitřní krb s krbovou vložkou, venkovní krb


Autor

Ing. arch. Jiří Houša

Narozen v Čáslavi, vystudoval architekturu na ČVUT Praha.

Do r. 1990 pracoval ve Spojprojektu Praha, pak jako samostatný projektant. V r. 1996 založil projektový ateliér Villa. Věnuje se navrhování rodinných domů od studie až po realizaci a další projektové činnosti.

Více se dočtete v časopise Můj dům č.11/2009.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz