Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli dům, který splyne s přírodou. Proto jej nechávají obrůst zelení

  1:00aktualizováno  1:00
Lidé se stěhují mimo město, protože jim byt zkrátka nestačí. Stejnou situaci řešila i rodina se třemi dětmi. Novým domovem se jim stal designový dům s výhledem do lesa.

Celý dům je navržený tak, aby majitele příliš nezatěžoval náklady na provoz. Základ představuje správná orientace ke světovým stranám. | foto: Ivan Bárta

Manželé David a Ivana měli navržený projekt moderního rodinného domu, na architekta Michaela Hofmana se obrátili s požadavkem o zařízení interiéru. Michaelovi se ale projekt nelíbil, a navrhl proto majitelům riskantní krok, aby projekt zahodili a začali znovu.

Měl jasnou vizi o domu i jeho interiéru. "Měl by se skládat ze tří částí, první bude společná pro všechny členy rodiny, druhou budou tvořit soukromé prostory pro každého člena a třetí zaujmou obslužné prostory," navrhl architekt. A oni souhlasili.

Pro dřevěný obklad fasády byl vybrán sibiřský smrk, který postupem času dostane

Pro dřevěný obklad fasády byl vybrán sibiřský smrk, který postupem času dostane stříbrnošedou barvu. Dům tak splyne s okolní přírodou.

Idea domu

Základ domu tvoří tři přízemní zděné kvádry, které jsou zvenčí i uvnitř domu omítnuty klasickou jádrovou omítkou bez dalších nátěrů či štuků. Tyto kvádry se vzájemně nedotýkají, jsou mezi sebou pootočeny. Jejich podlahy se ocitly kvůli nerovnosti terénu v různých výškách.

Fotogalerie

Na kvádry je shora nasazen archetyp dřevěné stodoly. "Tím je dosaženo pocitu pronikání okolní přírody přímo do domu," říká architekt.

Společnou část domu tvoří otevřený, různě členěný prostor v přízemí, jehož centrum představuje kuchyňský ostrůvek umístěný v samém středu domu. Při vaření tak vidíte do všech důležitých míst domu, ať už do jídelny, obývacího pokoje či k bazénu.

Obývací pokoj je v porovnání s kuchyní mnohem intimnějším prostorem, který vybízí k odpočinku. Jižně a západně k zahradě a lesu umístil architekt bazén. Chtěl docílit maximálního souznění s okolní přírodou, proto nepřicházel klasický plastový bazén v úvahu. Stěny bazénové haly i samotná vana jsou obloženy kamenem.

"Mnoho času se věnovalo hledání kamene. Chtěli jsme, aby voda měla zabarvení, které mívá v zatopených lomech, proto jsme zvolili křemenec," vysvětluje architekt. Druhá část nabízí soukromí každému členu rodiny. Část podlahy patra tvoří lehká dřevěná lávka, která prostor odlehčuje a dodává mu atypický vzhled.

Krb částečně odděluje kuchyň od obývacího pokoje a v případě potřeby vyhřeje

Krb částečně odděluje kuchyň od obývacího pokoje a v případě potřeby vyhřeje nejpoužívanější část přízemí domu.

Třetí část tvoří již zmiňované obslužné prostory. Jižní a západní fasády domu jsou velkoryse prosklené. V případě potřeby je lze zastínit venkovními hliníkovými žaluziemi, které se při vytažení zcela schovají ve fasádní nice nad okny.

Když dům splyne s přírodou

Majitelé nechtěli moderní dům, který za několik let zastará. Přáli si pro sebe a své děti místo, kde se budou cítit bezpečně a jež doslova splyne s okolní přírodou.
Při stavbě se použily převážně přírodní materiály, dubové, kamenné či betonové podlahy, jádrová omítka, hliníkové rámy oken, smrkové podhledy a obklady stěn a stropů z dubu nebo smrku.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o bydlení a kupte si nebo si postavte rodinný dům. Z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

"Dům by měl umět přirozeně stárnout stejně jako lidé, kteří v něm žijí," dodává architekt. Dřevěný obklad fasády je ze sibiřského smrku, který léty získává stříbrnošedou barvu, a díky popínavým rostlinám, břečťanu, přísavníku a vistárii bude po čase zahradou natolik pohlcen, že nebude znát hranice mezi interiérem a zahradou. "Teprve tehdy bude dům hotový," konstatuje majitel.

Součástí bazénu je i sauna, sprcha a malý bar.

Součástí bazénu je i sauna, sprcha a malý bar.

Dům si tři děti ale užívají už teď. Nejvíce se vyřádí v bazénu, rády chodí mlsat na zahrádku, kde v létě dozrávají jahody, maliny i hrách. Celá rodina si na bydlení na venkově zvykla velice rychle, a i když je každodenní dojíždění do Prahy někdy únavné, už by dům za byt nevyměnili.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz