Poradna architekta: jak z panelákového 2 + 1 udělat byt pro čtyři lidi

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá dvojice by si ráda pořídila rodinu, jenže zatím k tomu chybí maličkost: vhodně upravený byt. Malé panelákové 2 + 1 je ještě v původním stavu, včetně umakartového jádra.

Původní obývací pokoj | foto: Archiv majitelů

"Rekonstrukci plánujeme kompletní, vybourání stávajícího jádra, nové podlahy, elektrické rozvody… Koupelnu a záchod chceme zachovat oddělené. O chodbičku, která nyní spojuje předsíň s kuchyní, bychom chtěli stávající koupelnu zvětšit," popisuje Lenka své přání.

Dispozici pro mladý pár navrhl Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic. Snažil se vyjít vstříc přáním obou partnerů: například Lenka by chtěla vanu, Pavel spíše sprchový kout, takže nejlépe obojí... Jenže to někde nejde.

Stávající kuchyně s malým jídelním stolem
Původní kuchyně

Stávající kuchyně s malým jídelním stolem

Vstup do kuchyně plánuje mladý pár z obývacího pokoje, představuje si zachování spíže, která by se měla vzhledově sladit s budoucí kuchyní. V ní počítají se standardními spotřebiči, odsavačem par, sporákem, troubou, ledničkou a mikrovlnou troubu, myčku jsou ochotni oželet.

"Rádi bychom rozšířili linku, aby zde byl dostatek pracovní plochy, představujeme si jí do písmene L, obáváme se však, že se do kuchyně nevejde stůl pro čtyři osoby. Obývací pokoj by měl být samostatný, aby se do něj vešlo i stálé místo na spaní," vypočítává Lenka další přání. Z původní ložnice bude dětský pokoj pro jednoho až dva potomky.

Fotogalerie

Stávající stav

Čtenáři plánují úpravu klasického panelákového bytu s umakartovým jádrem. Zjevnou nevýhodou bytu jsou nosné stěny, rozdělující byt na 3 části.

"V návrzích se zásahu do nosného panelu nevyhneme, byť to v reálu znamená projektování a povolování navíc," vysvětluje Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic,  který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor. Architekt připravil hned čtyři varianty řešení.

Majitelé požadují kromě zvětšení koupelny také samostatný dětský pokoj a počítají (pokud architekti nepřijdou na jiné řešení) se spaním v obývacím pokoji. Zajímavost? Byt má hned tři lodžie.

Stávající stav

Stávající stav

Varianta 1

V první variantě se koupelna rozšířila o původní chodbičku, do kuchyně se vstupuje přes obývací pokoj otvorem v nosném panelu. Do koupelny se vejde po jedné straně vana, na druhé straně pak může být deska s umyvadlem, pračkou a úložným prostorem pod deskou.

Do koupelny i WC jsou podle požadavků majitelů navrženy posuvné dveře. Malá komora zůstala zachována, může se využít také jako šatna.Dětský pokoj je malý, pro dvě děti se nelze vyhnout patrové posteli. Směrem k oknu stojí šatní skříň, naproti se vešel pracovní stůl a úložný prostor.

V obývacím pokoji u okna navrhl Tomáš Zima opticky oddělené spaní rodičů, předěl tvoří otevřená knihovna. Jídelní stůl je v současnosti pro dvě osoby, může být pro čtyři."Majitelé požadovali velký jídelní stůl jako součástí kuchyně, což je nereálné, musí být zakomponován do obývacího pokoje," doplňuje Tomáš Zima.

Varianta 1

Varianta 1

Varianta 2

Kuchyňská linka je prostorná, ve tvaru písmene L. Zprava začíná spížní skříní, lednicí, pokračuje mycím centrem a hlavní pracovní plochou. Na kratší straně je pak varné centrum.

V druhé variantě upřednostnil Tomáš Zima koupelnu před kuchyní. Koupelna dostala pěkný prostor s oknem, velkou vanou, s velkým úložným prostorem i pračkou.

WC zůstalo na svém původním místě. Posuvnými dveřmi se od vstupních dveří prochází přímo ke kuchyňskému koutu. Ten je menší, kuchyň s chodbou jsou pak součástí hlavního obytného prostoru. Do obývacího pokoje se vešel jídelní stůl, sedací souprava je rozkládací, určená pro spaní.

Dětský pokoj je stejný jako v předchozích variantách, v chodbě před ním se podařilo ještě umístit vestavěnou skříň.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3 a + 3 b

"V poslední variantě jsme chtěli nabídnout možnost samostatného spaní rodičů, protože denní rozkládání postele v obývacím pokoji je velmi nekomfortní. V bytě těžko najdeme pokoj navíc, nicméně spací koutek je možný. Zde je to na úkor technického řešení instalací ke kuchyňské lince. Odpad by musel být čerpán malým domácím čerpadlem, potrubí pak vedeno ve sníženém podhledu," popisuje Tomáš Zima poslední návrh Ateliéru Dispozic.

Koupelna zůstala stejná jako ve variantě 1, zvětšila se o původní chodbičku, je zde vana, umyvadlo, pračka i úložný prostor. V místě bývalé kuchyňské linky byl umístěný zmiňovaný spací kout, oddělené spaní rodičů. Místnost je malá, nelze počítat s nějakým velkým úložným prostorem, maximálně s menší komodou.

Varianta 3 a

Varianta 3 a

Varianty a + b pak ukazují možné umístění kuchyně v obývacím pokoji. Buď podél zdi, kdy je odpočinková část pokoje zcela oddělena, nebo u okna, kdy se do kuchyně přes odpočinkovou část prochází.

"V tomto bytě platí víc než v jiných, že rekonstrukce bytu bude vždy o kompromisech. Majitelé se zde pravděpodobně budou muset obejít bez sprchového koutu, původně totiž v koupelně požadovali sprchu i vanu. Každá varianta upřednostňuje jinou část bytu a je na uživatelích, co jim bude nejvíce vyhovovat," doplňuje Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic. ¨

Varianta 3 b

Varianta 3 b

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...



Najdete na iDNES.cz