Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

PORADNA ARCHITEKTA: Rekonstrukce bytu 3+1 aneb jak získat dvě WC

  1:00aktualizováno  1:00
Některé byty mají při rekonstrukci slušnou šanci na dobrou proměnu. To byl i případ příjemně prosvětleného bytu 3+1 s orientací převážně na východ a západ. Největším problémem byl požadavek na dvě WC.

Kuchyň v bytě 3+1 (70 m2) | foto: Archiv majitelů

Majitelé si přáli velkou kuchyň, pokud možno spojenou s obývacím pokojem a jídelnou s velkým jídelním stolem pro čtyři až šest stolujících.

Dalším požadavkem bylo velké technické zázemí s WC, dále koupelna s dalším WC a skladem, pokoj pro hosty využitelný v budoucnosti jako dětský pokoj a v neposlední řadě ložnice orientovaná na východní stranu.

Původní stav

Původní stav

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Plánujete rekonstrukci bytu? Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

Návrh pro čtenáře připravil Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor. Autor návrhu připravil hned několik variant.

Varianta 1A

„V první variantě jsme zvolili koncept kuchyně v centrální části a obývacího pokoje v návaznosti na západní straně bytu. Za ´oběť´ návrhu tak padla kromě jádra jen příčka mezi předsíní a severním pokojem. Z předsíně s vestavěnou skříní je přístup do koupelny, WC a do pokoje pro hosty či pracovny, podle toho, jak budou majitelé místnost chtít využívat,“ vysvětluje Tomáš Zima.

Varianta 1A

Varianta 1A

Další pokoje jsou přístupné z centrální zóny, ve které je kuchyň s barem. Obývací pokoj s jídelnou umístil Tomáš Zima na západní stranu bytu, kde je tak dostatek světla v čase, kdy se místnost využívá nejvíc, tedy v odpoledních hodinách.

„Východní křídlo bytu zůstalo dispozičně beze změny. Ložnice a pokoj pro hosty mají dostatek úložného prostoru a východní orientaci, jak si majitelé přáli. „Je příjemné probouzet se do slunečního svitu,“ říká autor návrhu.

Fotogalerie

Varianta 1B

Druhá verze představuje obměnu předchozí varianty, je postavená na stejném konceptu. Liší se hlavně v míře zásahů do konstrukce, s čím jde ale ruku v ruce i předpokládaná cena případné realizace.

Kuchyň se propojila s obytným prostorem dodatečným otvorem v nosné zdi, což propočty statika dovolily.

Vedle baru s výhledem na kuchyňskou linku i ven z okna navrhl Tomáš Zima skříňový blok se slušnou úložnou kapacitou. „Padla“ příčka mezi východními pokoji, aby se mohl vytvořit racionálnější systém úložných prostor. Předsíň doplnilo malé sezení s věšákem na kabáty.

Varianta 1B

Varianta 1B

Varianta 2

Tato varianta je charakteristická nejcitelnějším propojením celé denní zóny, ke které se přidal krb do stávajícího dveřního otvoru. Nevýhodou je sice orientace této místnosti, ale takové propojení lze realizovat jenom v tomto prostoru.

Pak zůstává na uvážení klienta, jestli se pro benefity takového řešení zřekne slunce v odpoledních hodinách. Ložnice na severní a dětský pokoj na západní straně mají soukromější přístup do koupelny.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3

„V poslední variantě jsme pro maximalizaci ploch pokojů zvolili pozici obytného prostoru na východní straně, což však podobně jako v předcházející variantě omezuje množství denního světla v odpoledních hodinách,“ vysvětluje Zima.

Ložnice je však umístěna na požadované východní straně a prosluněný dětský pokoj na straně západní. Výhody této varianty? Relativní soukromí pobytu dětí a rodičů, dvě WC (toalety byly jedním z těch obtížněji realizovatelných požadavků) a kapacita úložných prostor.

Varianta 3

Varianta 3

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz potřebné podklady:

• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků (kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dnů vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.

Do předmětu zprávy napište: Dispozice


 

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz